Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Συναίσθημα εχθρός ή βοηθός ....Θυμός – Τύψεις - Ενοχές ( μάθημα 2ο )

Το πρώτο μάθημα του θυμού βρίσκεται στη συλλογή της 23 Αυγούστου και έχει τίτλο 

Συναίσθημα εχθρός ή βοηθός ( μέρος 4ο ) 


Πότε και με τι θυμώνω?
Εδώ σε αυτή την ερώτηση, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να βρείτε και να καταγράψετε το πότε και με τι θυμώνετε. Απλώς παρατηρήστε τον εαυτό σας. Είναι πολύ σημαντικό για σας, να ξέρετε.
 Πως εκδηλώνω τον θυμό?
Τώρα αυτή η ερώτηση θα σας βοηθήσει να δείτε τον τρόπο που εκδηλώνετε τον θυμό σας. Δεν κρίνω αν είχα δίκιο ή άδικο. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που συμβαίνει κι οφείλουμε να το σεβαστούμε. Υπάρχουν άνθρωποι που θα εκδηλώσουν το θυμό με φωνές και γενικά θα προσπαθήσουν να τον βγάλουν από μέσα τους. Όμως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θα πουν τίποτε και όλο αυτό το συναισθηματικό φορτίο θα μείνει κλεισμένο μέσα τους. Μη νομίζετε πως επειδή αλλάζει η μέρα και έρχεται μια καινούργια το συναίσθημα έφυγε. Δεν έφυγε είναι ακόμη μέσα σας. Το έχετε πνίξει, του έχετε πει να σταματήσει και να μη μιλήσει. Οπότε εκείνο παραμένει μέσα σας. Εσείς θα ξανά θυμώσετε και έτσι ο θυμός αντί να βγει προς τα έξω βρίσκει μια «φωλιά» μέσα σας και μένει εκεί . Μετά από χρόνια και όταν αυτή η «φωλιά» γεμίσει, τότε ο θυμός εκδηλώνεται με πόνο. Και έχουμε τις εκδηλώσεις ασθένειας. 
Θυμώνω πιο πολύ με τον εαυτό μου ή με τους άλλους?
Συνήθως οι άνθρωποι που θυμώνουν πολύ με τους άλλους, θυμώνουν πολύ περισσότερο με τον ίδιο τους τον εαυτό. Παρατήρησε το. Είναι οι άνθρωποι που έχουν πολλές απαιτήσεις από τον ίδιο τους τον εαυτό και δεν του επιτρέπουν να κάνει λάθη. Αυτοί είναι πάρα πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους και έτσι θυμώνουν και με τους άλλους. Κάνουμε τη συγκεκριμένη ερώτηση σε μας. Δεν έχει σημασία αν εκδηλώνετε τον θυμό, υπάρχει περίπτωση να είστε από τους ανθρώπους που δεν τον εκδηλώνουν τον θυμό, όμως τον νιώθουν. Σημασία έχει να βρείτε πότε νιώθετε θυμό και με ποιον, με εσάς ή με τους άλλους?