Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Συναίσθημα εχθρός ή βοηθός ( μέρος 4ο )

Αν δεν έχετε διαβάσει το κείμενο με τίτλο "Πρώτο ενεργειακό κέντρο" ( τσάκρα ) μπορείτε να το διαβάσετε τώρα, γιατί με αυτό το τσάκρα - κέντρο, θα αρχίσουμε. 
Από τις δυσλειτουργίες του, θα πάρουμε τα κομμάτια που μας μπλοκάρουν και θα τα αναλύσουμε ένα ένα σε βάθος. 
Ένα τετράδιο και ένα στυλό από αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητα. Εκεί  θα καταγράφετε κάθε σας βήμα ως προς τις ερωτήσεις που αφορούν το κάθε συναίσθημα και από κει θα βλέπετε την πρόοδο σας. 

Θυμός – Τύψεις - Ενοχές ( μάθημα 1ο) 

Τι είναι ο θυμός?  Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα αρνητικό. Το οποίο έρχεται μέσα από το φόβο μου, μήπως τα πράγματα και οι καταστάσεις γίνουν αλλιώς από ότι  θέλω.  Έρχεται μέσα από την μη αποδοχή όλων των ανθρώπων ή καταστάσεων προς εμένα. Γιατί είναι αρνητικό? Γιατί ο θυμός είναι μια μορφή δηλητηρίου.  Αυτό που εισέρχεται στο σώμα μου κάθε φορά που θυμώνω είναι ένα ισχυρό δηλητήριο, που αρχίζει και αλλοιώνει βασικά μου όργανα, χολή, στομάχι, καρδιά, πάγκρεας. Ο θυμός είναι μια μορφή μίσους.

Στο τετράδιο μπορείτε να γράψετε και εσείς την ερώτηση, τι είναι ο θυμός και ότι ακούτε μέσα από τις σκέψεις σας και το μυαλό σας ξεκινήστε να τα γράφετε. Δεν έχει σημασία αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με κάποιες σκέψεις σας. Είναι ίσως η πρώτη ουσιαστική συνάντηση που κάνετε με τον Εαυτό σας, οπότε αφήστε του το περιθώριο να πει ότι θέλει. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει σωστό συντακτικό ή ροή στα γραφόμενα. Μπορεί ας πούμε στην ερώτηση αυτή που θα κάνετε στον εαυτό σας και ενώ εσείς θα περιμένετε την απάντηση για το θυμό, η σκέψη που θα έρθει πρώτη μπορεί να είναι εντελώς άσχετη, όπως.. « να θυμηθώ να κλείσω το θερμοσίφωνα» ή εκείνη τη στιγμή να σηκωθείτε σχεδόν από μόνοι σας και να κατευθυνθείτε  προς το ψυγείο για να αναζητήσετε το οτιδήποτε. Εκείνη τη στιγμή είναι που λειτουργεί το εγώ σας, με σκοπό να σας απομακρύνει από την ερώτηση και από την αναζήτηση γενικά. Στην αρχή κάντε του το «χατίρι» γράψτε την άσχετη πρόταση, σηκωθείτε για το ψυγείο, όμως αμέσως μετά επιστρέψτε ξανά στο τετράδιο και κάντε πάλι την ερώτηση. Τι είναι ο θυμός. 
Η διαδικασία αυτή είναι ακριβώς η ίδια με ένα παιδάκι της 1ης δημοτικού που προσπαθούμε να το μάθουμε να γράφει και να διαβάζει. Αρκετές θα είναι οι φορές που το μυαλό του θα είναι στο παιχνίδι και δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί.  Σε μας λοιπόν μέσα από τη υπομονή και επιμονή θα βιώσουμε μια ανάλογη διαδικασία. Να θυμάστε όμως πως αν καταφέρει το εγώ και σας απομακρύνει συνέχεια τότε η νίκη είναι δική του. Αν επιμείνετε τότε θα κάνετε αυτό το γενναίο και σπουδαίο δώρο στον εαυτό σας, να γνωρίσετε επιτέλους την ουσία σας. 

συνεχίζετε .....