Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Η Ιστορία και ο Ιστός αράχνης..... μήπως έχουν κοινά ?Λένε πως αν δεν μάθει ο άνθρωπος από την ιστορία, τότε αυτή δεν έχει άλλη επιλογή και επαναλαμβάνεται.Τι κοινό έχει με τον ιστό της αράχνης?

Στο κέντρο του ιστού έχουμε την αράχνη, η οποία συμβολίζει το συμβάν το οποίο ήταν υπεύθυνο για την έναρξη του ιστού, ιστορίας.
Όταν αγνοήσω την έναρξη και εθελοτυφλώ τότε ο ιστός απλώνετε και απλώνετε. Η ιστορία δηλαδή επαναλαμβάνεται όμως με περισσότερες επεκτατικές διαδρομές.
Ποιο είναι το μάθημα που πρέπει να δω σε ένα συμβάν για να μη το ξανά ζήσω ?
Σε αυτή την απορία μπορώ να βάλω τα βήματα που μας έδωσαν οι Αρχαίοι Ελληνες Φιλόσοφοι για να βρω με ποιο τρόπο δεν θα επαναλαμβάνονται τα δεινά σε προσωπικό επίπεδο, σε οικογενειακό επίπεδο και τελικά σε συνολικό επίπεδο.

Αν αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σε κάποιους τομείς είτε της ζωής μας είτε της χώρας μας, ήρθε η ώρα για τα «όπλα», της φιλοσοφίας, του διαλογισμού και του στοχασμού.

Αφού τη βία τη δοκιμάσαμε σε όλα της τα στάδια και δεν έπιασε, μάλλον το αντίθετο έγινε, γιατί η βία γεννάει περισσότερο βία.
Άρα ποιο δρόμο δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ ?

Δωροθέα