Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Πρώτο τσάκρα - ενεργειακό κέντρο

Το 1ο Ενεργειακό κέντρο ή ριζικό τσάκρα ή Μουλαντάρα Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. 
Χρώμα του είναι το κόκκινο, 
Αδένας που του αναλογεί είναι τα επινεφρίδια. 
Αίσθηση του είναι η όσφρηση Στοιχείο του είναι η  γη δηλαδή με ποιο τρόπο δεχόμαστε τις γήινες καταστάσεις και προβλήματα. Στο Φυσικό σώμα συνδέεται με  τον σκελετό, τα οστά, τη  σπονδυλική στήλη, το κατώτερο πεπτικό σύστημα,  τα νύχια, τα δόντια, τα γόνατα και το  DNA.

Όταν Δυσλειτουργεί έχουμε : άγχος, νευρικότητα, προβλήματα επιβίωσης, ανασφάλεια, βία, παθητικότητα, αδυναμία, έλλειψη γείωσης, σταθερότητας και υλικής αφθονίας, γρήγορη γήρανση, ασθένειες στη σπονδυλική στήλη, στα πόδια, στα οστά και τα δόντια.

Όταν έχει Αρμονική λειτουργία υπάρχει σε μας : Ζωτικότητα, αυξημένη ενέργεια και δημιουργικότητα, γείωση, σταθερότητα, χαρά, ενεργητικότητα, εμπιστοσύνη στη ροή της ζωής, νεότητα, υγεία.

Το πρώτο τσάκρα μας ενώνει με  τον φυσικό κόσμο. Απ’ αυτό το κέντρο δραστηριοποιούνται και εκφράζονται οι ανάγκες μας, όπως η θέλησή μας για ζωή και επιβίωση. Μας δίνει τη δύναμη να αποδεχτούμε το ρόλο μας πάνω στη γη και να βρούμε το σθένος να το κάνουμε πράξη πάνω σε σωστές βάσεις. Το ριζικό αυτό κέντρο είναι αυτό που θα στηρίξει την όποια μας απόφαση από την ανάγκη της υλικής ασφάλειας ως και με την επαφή με την κουνταλίνη * . Μας δίνει το θάρρος να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, να βάλουμε στόχους, να τους διεκδικήσουμε και να τους πετύχουμε. Όταν αυτό το κέντρο δυσλειτουργεί δημιουργείται η τάση να αγκιστρωνόμαστε σε καταστάσεις, πρόσωπα και πράγματα με ένα έντονο Εγώ κατάκτησης. Χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε πόσο «θετικά» είναι αυτά για μας.

Η δυσαρμονία σε αυτό κέντρο βγάζει εύκολα θυμό και βία, που εναλλάσσονται με ένα έντονο αίσθημα μοναξιάς, με ένα χάσιμο, αλλά και με μια δυσκολία να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα.  Μας δημιουργεί τάσεις εγκατάλειψης και φυγής. ( δηλαδή ή νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι ή εγκαταλείπουμε εμείς κάποιον ή φεύγουμε από μια κατάσταση)  . Γενικά όλες οι προσκολλήσεις σε γήινα πράγματα φέρνουν στο 1ο μας κέντρο δυσλειτουργία.