Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Συμπόνια το υπέρτατο μεγαλείο της Αγάπης
μέρος 2ο
Για να γίνεις άνθρωπος που κατανοεί, πρέπει πρώτα να μάθεις να ξεχνάς “το δικό σου”  δηλαδή  το δικό σου πρόβλημα, τη δική σου άποψη, να βγεις εντελώς από το Εγώ σου όταν συζητάς με  τον άλλο, και να αποκτήσεις τη διάθεση ότι δε γνωρίζεις τίποτε πριν ακούσεις τι έχει να σου πει. Αυτό σημαίνει να υπερβείς την τάση που έχουμε λόγω της ανατροφής μας, να προσπαθούμε να “μαντεύουμε” και να βάζουμε σε κάποια κατηγορία τον άλλο πριν καν μας μιλήσει . Γιατί τελικά άλλα λέει ο συνομιλητής μας και άλλα καταλαβαίνουμε εμείς, μέσα από τη διαδικασία του «μαντεύω». Έτσι μοιάζει αρκετές φορές σαν να μη μιλάμε την ίδια γλώσσα.  Έτσι το παιχνίδι χάνεται και δεν υπάρχει κατανόηση αλλά κατάταξη. Κατατάσσω δηλαδή τον άλλον σε……
 Όταν τα κατορθώσεις την κατανόηση και τη συμπόνια, θα έχεις ανακαλύψει ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν ένα εσωτερικό κόσμο πολύ πιο πλούσιο και πολύ πιο όμορφο από ότι τολμούσες ποτέ να φανταστείς. Η κατανόηση που τους προσφέρεις είναι γι' αυτούς ένα πολύτιμο δώρο, μιας και τους επιτρέπει να δουν και αυτοί με τη σειρά τους ελεύθερα τον εαυτό τους, έξω από προκαταλήψεις και καλούπια.
Τι γίνεται όμως όταν νιώσω προδοσία από το άτομο που συμπόνεσα και κατανόησα?
Υπάρχει περίπτωση να έκανα λάθος? Υπάρχει περίπτωση αυτή η κατανόηση και η συμπόνια να επιστρέφει ως εκμετάλλευση για μένα?
 Η προδοσία είναι το να καταρρίψει  κάποιος την εμπιστοσύνη που του δείξαμε – είναι κάτι που μας τραυματίζει βαθιά και δημιουργεί ανισορροπίες έτσι μας φέρνει αντιμέτωπους με ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη.  ( αυτό είναι ένα σενάριο) . Το σενάριο της προδοσίας αυτής όμως αυτό ήταν για τη δική μας άνοδο, πρόοδο. Μόνο έτσι πρέπει να το δω γιατί αν το δω  ως προδοσία, τότε οι κινήσεις μου μπορεί να έχουν μέσα τους εκδίκηση, απειλές και γενικά μια αλλόκοτη συμπεριφορά και έτσι δημιουργώ ένα νέο «κάρμα» κύκλο. Ανοίγω την πόρτα σε μια νέα ιστορία . Η όποια συμπεριφορά ενώ δεν μας πάει, προσπαθούμε να την φέρουμε στα μέτρα μας και να βγάλουμε έξω τον Εκδικητικό μας εαυτό.  Όταν μας προδώσουν, είναι πιθανό να αρχίσουμε ν' αμφιβάλλουμε γενικότερα για τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να αποστασιοποιηθούμε από τους άλλους και να οχυρωθούμε γύρω από τον εαυτό μας. Έτσι ξεκινάει ένα νέο σενάριο, μόνο που αυτό το σενάριο δεν έχει μέσα του την αποδοχή και την αγάπη, έχει θυμό,  μίσος και εκδίκηση. Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο καταστροφικό σενάριο είναι η απόλυτη καταδίκη μας.
 Αυτό που είναι καλό να γνωρίζουμε, είναι ότι όταν κάποιος προδίδει σπάνια έχει συναίσθηση του τι κάνει. Γιατί στην πραγματικότητα εκείνος βρίσκεται μέσα στο Θεϊκό σχέδιο και έτσι μπορεί να απορεί και ο ίδιος με τον εαυτό και να αναρωτιέται πως έκανε κάτι τέτοιο.  Την ώρα εκείνη, την ώρα που μέσα στην ψυχή του επιλέγει την προδοσία, ο νους του είναι σκοτισμένος και δυσκολεύεται να δει πιο μακριά. Ανώτερες αξίες – όπως η αφοσίωση, η γενναιότητα, η αυταπάρνηση – χάνονται εκείνη την ώρα από το οπτικό του πεδίο. Άρα δε θα ήταν σωστό να πούμε ότι κακόβουλα προσπαθεί να σε βλάψει. Απλά, εκείνη την ώρα, εξουσιάζεται απόλυτα από το δικό του Θεϊκό σχέδιο. Γιατί αυτός ο άνθρωπος πρέπει να με φέρει αντιμέτωπη με το βασικό μου μάθημα ή ένα από τα βασικά μου μαθήματα. Ας δούμε την περίπτωση του Ιούδα. Εκείνος έπρεπε να παίξει το ρόλο του προδότη. Ήταν προκαθορισμένο σχέδιο από ψηλά. Ο ίδιος ο Ιούδας δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Κάποιος έπρεπε για την δική μας άνοδο, να προδώσει τον Χριστό. Η προδοσία του Ιούδα λοιπόν ήταν μέσα στο Θεϊκό σχέδιο. Όμως ο ίδιος ο Ιούδας ένιωσε ότι ήταν σκοτισμένος και μέσα στην απελπισία του έκανε αυτό που δεν έπρεπε να κάνει. Αυτοκτόνησε. Είναι η μοναδική αυτοκτονία που ο Θεός συγχώρεσε γιατί ήξερε ακριβώς πως ένιωσε ο Ιούδας τότε. Έτσι με την κατανόηση και την αποδοχή ο Ιούδας πήρε την συγχώρεση από τον ίδιο τον Δημιουργό.

Αν κάποιος σε πρόδωσε, μην πικραθείς. Μη χάσεις το ενδιαφέρον σου και την αγάπη σου για τους άλλους. Δες το θέμα - όσο μπορείς - με κατανόηση και μεγαλοψυχία, ώστε να ωριμάσεις και να αποκτήσεις μια πιο σοφή καρδιά. Με αυτό τον τρόπο, θα βγεις τελικά εσύ κερδισμένη/ος.
( 4ο μυστικό πέρασμα ) 

Δωροθέα