Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Η καλοσύνη = θαλπωρή

Κανένας άνθρωπος δεν είναι βλάκας, άχρηστος, ακαμάτης, αναίσθητος κλπ.

Αυτές είναι ταμπέλες που τις τοποθετούμε πολύ εύκολα εμείς για να χαρακτηρίσουμε τους άλλους, μέσα από κάποιες τους πράξεις.
Όμως όλοι οι άνθρωποι έχουν 2 πλευρές την καλή και την «κακή». Την έβαλα σε εισαγωγικά την κακή, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε σίγουροι αν κάτι που εμείς θεωρούμε κακό σε έναν άνθρωπο είναι κακό, είναι απλώς η δική μας στάση σε κάποια δεδομένα.
Όταν εμείς στον κάθε άνθρωπο βλέπουμε την καλή του πλευρά και τον στηρίζουμε γι αυτή, τότε η «κακή» του πλευρά θα αρχίσει να χάνει τη δύναμή της και μέσα από την ελευθερία και ασφάλεια ο συνάνθρωπός μας θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανταγωνίζεται τον ίδιο του τον εαυτό ούτε να μας αποδείξει κάτι άλλο.
Όταν εμείς μείνουμε σε απόσταση από αυτές τις ταμπέλες/ χαρακτηρισμούς για κάποιον άνθρωπο που έκανε μία βλακεία, που όλοι κάνουμε, αλλά δεν είναι βλάκας, αυτό είναι ισορροπία. Η βλακεία, η απροσεξία είναι δρόμοι που όλοι μας τους περάσαμε και τους περνάμε.
Καλό είναι να θυμάμαι ότι όταν χαρακτηρίζω τον διπλανό μου με ταμπέλες τέτοιες αυτόματα ενεργοποιώ και τη δική μου αρνητική πλευρά, έτσι η ταμπέλα αυτή που προσάπτω στον άλλο επιστρέφει και μπαίνει πάνω. Τότε ο περίγυρος μου θα μου φέρετε ανάλογα…. και θα σκέφτομαι «μα καλά για πόσο βλάκα με περνάνε».
Τα κρίνεις, τι κατηγορείς επιστρέφουν σε σένα.

Αν αυτά που θεωρείς ότι σου αξίζουν είναι τα καλύτερα, τότε πάντα να επαινείς τους διπλανούς σου με τον καλύτερο τρόπο. Πάντα να βρίσκεις καλά λόγια να τους τυλίγεις. Η καλοσύνη είναι ο καλύτερος οδηγός για όλους, για σένα αλλά και τους συνανθρώπους σου. Η μεγαλύτερη θαλπωρή αυτή της καλοσύνης θα επιστρέφει πάντα σε σένα και θα ζεσταίνει την καρδιά σου, αλλά και θα προστατεύει το σπίτι σου. Η αγάπη πάντα επιστρέφει με τον καλύτερο τρόπο.
( ελευθερία) 

Δωροθέα