Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

το όπλο της ζωής


ΕΠΙΓΝΩΣΗ


Πάμε τώρα να αναλύσουμε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της αυτογνωσίας που είναι το τελικό στάδιο της διαδρομής μας. Όμως αυτό το στάδιο της αυτογνωσίας από τη στιγμή που θα το συναντήσεις, θα το χρησιμοποιείς κάθε λεπτό της καθημερινότητάς σου. Είναι ο τρόπος να σου απαντιούνται όλα σου τα γιατί σε κάθε σου βήμα. Έχετε φαντάζομαι γνωρίσει παιδάκι περίπου στην ηλικία των 3,5 με 4, είναι η ηλικία που ξεκινάνε τα «γιατί». Κάθε λεπτό ρωτούν γιατί και μόλις τους απαντήσεις έχουν αμέσως ένα άλλο γιατί και μετά ένα άλλο και πάει λέγοντας. Τελικός στόχος του είναι να σε κάνουν να φτάσεις στο στοπ. Εκείνο το στοπ είναι το σταμάτημα της λογικής σου. Σωστά γιατί η λογική σου δηλαδή το μυαλό σου έχει όρους και όρια. Όμως τα παιδάκι ξέρει ότι δεν υπάρχουν όροι και όρια, γιατί εκείνο έχει τη δυνατότητα να βλέπει και να αναγνωρίζει πράγματα που εσύ δεν μπορείς να δεις. Βλέποντας το παιδάκι τον ουρανό αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα όρια που έχει το μυαλό σου. Έτσι ενώ το παιδάκι προσπαθεί να σε κάνει να θυμηθείς και να βρεις την πραγματική σου ουσία χρησιμοποιώντας για «όπλο» αυτά τα γιατί. Εσύ έρχεσαι και μπλοκάρεις, θυμώνεις και του λες να σταματήσει. Αλλά αυτό που προσπαθεί να σου θυμίσει το παιδάκι είναι η μοναδική διαδρομή διαλογισμού που μέσα της έχει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για όλα!!!
Σε εκείνο το στοπ λοιπόν είναι το σημείο που εσύ μπορείς να μπεις στα άδυτα του υποσυνείδητου σου και να βρεις απαντήσεις για τα πάντα.

Δοκίμασε να κάνεις κάτι απλό αλλά επίπονο. Σκέψου μια ερώτηση, ας πούμε «γιατί καπνίζω» αν καπνίζεις ή «γιατί δουλεύω». Γράψε την ερώτηση σε ένα τετράδιο, μετά βάλε ένα ξυπνητήρι να χτυπήσει σε 20 λεπτά. Μείνε μόνη/ος σε ένα δωμάτιο, χωρίς παρεμβολές όπως τηλεόραση, τηλέφωνα κλπ. Θέσε αυτή την ερώτηση που επέλεξες στον εαυτό σου. Κάνε καταγραφή την κάθε απάντηση που σου έρχεται. Μόλις το μυαλό σταματήσει να σου δίνει απαντήσεις ξανά ρώτα το την ίδια ερώτηση, εκεί είναι που αρχίζει το «γλέντι» εκεί θα αναγνωρίσεις το εγώ σου, ίσως για πρώτη φορά. Τότε θα σε πιάσουν όλες οι φαγούρες μαζεμένες, θα θυμηθείς το θερμοσίφωνο, θα σκεφτείς ένα σου ραντεβού. Εσύ επέμενε και ξανά κάνε την ερώτηση, έτσι κι αλλιώς έχεις κάποιον που θα σου θυμίσει ότι τέλειωσε η ώρα σου, το ξυπνητήρι. Κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα κενό!!! Τότε έχεις κάνει ένα από τα μεγαλύτερα κβαντικά άλματα. Τότε έχεις καταρρίψει το εγώ- μυαλό και έχεις μπει για πρώτη φορά στη σιωπή. Αμέσως μετά ξανά κάνε την ερώτηση, τότε ίσως να αρχίσουν να σου έρχονται απαντήσεις αυτογνωσίας. Ας πούμε για το παράδειγμα του τσιγάρου, ίσως να σου βγει στη επιφάνεια η ανασφάλεια, η απόρριψη κλπ. Εκεί είναι το σημείο που μπορείς να πεις στον εαυτό σου ένα μεγάλο ευχαριστώ και ευγνωμονώ για τη συνεργασία που μόλις αποκτήσατε.

( 7ο μυστικό πέρασμα ) 

Δωροθέα