Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

το κλειδί της ευημερίας


Χωρίς επίγνωση η ζωή μας είναι χωρίς νόημα, περνάει μέσα από τα χέρια μας σαν να μην υπάρχει. 

Αν μπεις στη διαδικασία θα δεις ότι 100% θυμάσαι πολύ λίγες στιγμές της ζωής σου, γιατί μόνο σε αυτές ήσουν εκεί 100%.  Οι στιγμές αυτές είναι τόσο λίγες που ενδεχομένως να βρίσκονται στα δάχτυλα του ενός χεριού σου μόνο.

Κινείσαι, κάνεις πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα είσαι σαν μαγεμένος, λειτουργείς σαν ρομπότ. Μπορείς να θυμηθείς με ακρίβεια τι έχεις κάνει στο παρελθόν? Γιατί το έκανες? Μη πας μακρία μπορείς να θυμηθείς με ακρίβεια το χθες, το πριν μια βδομάδα, το πριν ένα μήνα?  Γιατί όχι αφού ήσουν ξύπνιος όταν έκανες ότι έκανες.
Ερωτεύεσαι χωρίς να ξέρεις. Θυμώνεις χωρίς να ξέρεις το γιατί. Ασφαλώς σε αυτές τις ερωτήσεις βρίσκεις δικαιολογίες. Εκλογικεύεις με το μυαλό, την όποια σου κίνηση. Η εκλογίκευση όμως δεν είναι επίγνωση.
Επίγνωση σημαίνει πως οτιδήποτε σου συμβαίνει κάθε στιγμή, σου συμβαίνει με πλήρη συνειδητότητα, που σημαίνει ότι ξέρεις το γιατί.  Είσαι παρόν σε αυτό που σου συμβαίνει και είσαι παρόν μόνο όταν ξέρεις το γιατί. Δεν υπάρχει τυχαία στιγμή ή γεγονός ή άνθρωπος στη ζωή μας. Άρα για το κάθε τι υπάρχει ένα γιατί.
Αν εσύ είσαι παρόν όταν ο θυμός εμφανίζεται τότε ο θυμός δεν μπορεί να σε κυριεύσει. Μπορεί να σε κυριεύσει όταν εσύ κοιμάσαι βαθιά. Που σημαίνει ότι για να καταφέρεις να θυμώσεις, δεν ξέρεις ούτε γιατί βρίσκεσαι εκεί που βρίσκεσαι ούτε τι θέλει να σου πει ο συνομιλητής σου. Όχι με τον λόγο του απαραίτητα, αλλά με αυτό που έχει να σε διδάξει η συμπεριφορά του. Που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να σε προσβάλλει αν εσύ δεν του το επιτρέψεις? Πως θα του το επιτρέψεις? Αν σου πει κάτι και σε κάνει να θυμώσεις, ψάξε με επίγνωση που έχει δίκιο, γιατί σίγουρα έχει δίκιο. Όμως το εγώ σου θίγεται από αυτό που ακούει. Ο εαυτός σου όταν ψάξει με επίγνωση στο γιατί θα βρει την αλήθεια που σου λέει ο συνομιλητής σου. Τώρα αν ο συνομιλητής σου πει κάτι αναληθές, τότε δεν χρειάζεται ούτε να θυμώσεις,  ούτε να θιχτείς αφού ξέρεις ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που λέει. Με κατανόηση και αποδοχή μπορείς να του πεις αυτή είναι η άποψή σου και τη  σέβομαι, όμως δεν είμαι αυτό που με χαρακτηρίζεις και άστον να το ψάξει. Εσύ απλώς ξέρεις όλα σου τα γιατί, ξέρεις σε πιο σημείο εκμάθησης βρίσκεσαι. Ενδεχομένως στο παρελθόν να ήσουν αυτός ο χαρακτηρισμός τώρα όμως δεν είσαι.
Όταν είσαι παρόν, αρχίζει μέσα σου μια άμεση μεταμόρφωση, επειδή όταν είσαι παρόν έχεις επίγνωση.
Όταν δεν έχεις επίγνωση γίνεσαι εσύ ο ίδιος αντικείμενο. Υποβαθμίζεις τον εαυτό σου σε απόλυτα υλικό αντικείμενο που δεν διαφέρει από τον  καναπέ σου.
Έτσι αντιμετωπίζεις και τους άλλους σαν αντικείμενα που προσπαθείς να τα εκπαιδεύσεις να κάνουν και να αντιδρούν όπως εσύ θέλεις. Όπως και εσύ κάνεις για τους άλλους. Όταν δεν έχεις επίγνωση είσαι σκλαβωμένος των συναισθημάτων σου. Έτσι προσπαθείς να έχεις τον έλεγχο των ανθρώπων θέτοντας τους όρους και όρια. Στην πραγματικότητα όταν έχεις τον έλεγχο τους, τους μισείς, τους καταστρέφεις και σκοτώνεις την πραγματικότητά τους. Γιατί δεν δέχεσαι την μοναδικότητα τους και όλο αυτό σίγουρα δεν είναι αγάπη.
Η αγάπη δίνει ελευθερία, γιατί η ίδια η αγάπη είναι ελευθερία.

Αυτή η ουσιαστική αγάπη που δεν έχει όρους και όρια συμβαίνει μόνο όταν έχεις επίγνωση.
(7ο μυστικό πέρασμα )

Δωροθέα