Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Αισιοδοξία… τα βήματα

Όπως είπαμε, κανείς δε γεννιέται αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά μαθαίνει να είναι.

Μερικές τεχνικές για να αυξήσω τα επίπεδα της αισιοδοξίας μου και να γίνουν τελικά τρόπος ζωής είναι:
1 Για οτιδήποτε πάει στραβά στη ζωή σας, δεν είναι δεδομένο ότι φταίτε πάντα εσείς! Γι' αυτό, αν πραγματικά θέλετε το καλό σας, θα πρέπει να σταματήσετε να αυτοπυροβολείστε και, κυρίως, να μάθετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας, όπως ακριβώς θα κάνατε για μια πολύ καλή φίλη/ο. Γιατί αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι όταν πρόκειται για άλλον δίνουμε πιο εύκολα συμβουλές. Όμως όταν πρόκειται για μας,  μας κυριεύει το συναίσθημα και ενδεχομένως ο πανικός.   
2 Γελάστε στον εαυτό σας και στη ζωή: είναι τονωτικό τόσο για τους μυς όσο και για τη διάθεση. Εδώ θα ρωτήσετε, με το ζόρι? Ναι με το ζόρι, όσο πιο πολύ γελάς και διασκεδάζεις τόσο πιο πολύ στρίβεις το τιμόνι σου στην αισιοδοξία. Και κάποια στιγμή η πορεία θα σταθεροποιηθεί.
3 « Φύτεψε..»  την καλή διάθεση γύρω σου. Δεν κοστίζει τίποτα, όμως προσφέρει πολλά. Ντύσου με τα αγαπημένα σου ρούχα, βάλε μουσική και χόρεψε, ασχολήσου με πράγματα που σε ευχαριστούν και άσε τις υποχρεώσεις στο τέλος ή και καθόλου. Ψιθύρισε στον Εαυτό σου λέξεις και προτάσεις που θα ήθελες να ακούσεις. Γενικά δημιούργησε τη μέρα σου όπως θα ήθελες εσύ. 
4Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και στη συνέχεια αν σε τυραννούν πολύπλοκες σκέψεις, γράψε τις σκέψεις  σ' ένα χαρτί. Όταν τις εμπιστεύεσαι σ' ένα φύλο χαρτί μπορείς να τις επεξεργαστείς όποτε θέλεις χωρίς να ταλαιπωρείσαι  όλη νύχτα. Έτσι θα κάνεις έναν πιο ήρεμο ύπνο. Το οποίο και τον χρειάζεσαι.
5 Ζήσε μόνο για το εδώ και τώρα. Καμία άλλη στιγμή δεν υπάρχει για σένα.. Όταν νιώθετε καλά, πάψτε να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας πως αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Αν αθροίσετε μικρές στιγμές ευτυχίας, φτιάχνετε μια αιωνιότητα.
6 Συνθηκολογήστε με την κακή σας διάθεση. Είναι ανθρώπινο να έχουμε αρνητικές στιγμές στη ζωή μας. Θυμηθείτε όμως ότι όλα κάποια στιγμή περνούν.
7 Όταν ξυπνάτε το πρωί τεντωθείτε για πέντε λεπτά. Ανοίξτε το ραδιόφωνο και ακούστε τη μουσική που σας αρέσει, πάρτε το πρωινό σας με ηρεμία και αρχίστε την ημέρα σας χαρούμενα.
8 Βρείτε ένα χόμπι! Όταν ξεκινάτε οποιαδήποτε δραστηριότητα και καταπιανόσαστε με κάτι καινούργιο, αυτόματα βελτιώνετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας και ανεβάζετε τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης, εξηγούν οι ειδικοί. Αποτέλεσμα; Όσο περισσότερη αισιοδοξία βάλω στη ζωή μου τότε αρχίζει και μεγαλώνει και η  αυτοπεποίθηση μου γιατί με όλο αυτό το νέο μου σενάριο θα νιώθετε πιο ευτυχισμένοι, γεμάτοι ισορροπία και αρμονία, τόσο με σας αλλά και όλο το υπόλοιπο περιβάλλον!!!
( 4ο μυστικό πέρασμα ) 

Δωροθέα