Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013

Χριστούγεννα

Μήπως ήρθε η ώρα για ουσία ? Τα στολίδια, το φαί και τα δώρα μήπως έχουν εγκλωβίσει το μυαλό μας και μας έχουν βγάλει έξω από αληθινή διαδρομή ?

Ποια όμως είναι η βασική έννοια των Χριστουγέννων ?
Τι να τα κάνεις τα στολίδια χωρίς αντικείμενο ε ? 

Γιατί να θεωρούμε ως αφορμή τα Χριστούγεννα  για στολίσουμε, να φάμε οικογενειακά, να κάνουμε δώρα, για να νιώσουμε γιορτή? Κάθε μέρα μπορεί να είναι γιορτή, η γιορτή της αγάπης και να στολίζουμε την απλή καθημερινότητά μας με λόγια, σκέψεις και πράξεις αγάπης, αλληλεγγύης τόσο στην οικογένειά μας, αλλά και σε απλούς ανθρώπους. Να λέμε χρόνια πολλά όλη μέρα κάθε μέρα.
Έτσι τα Χριστούγεννα να πάρουν το «χρώμα» που τους αξίζει. Της κατάνυξης, της ουσιαστικής προσευχής, της ταπεινότητας, της νηστείας και της μετάνοιας !!!
Όχι άλλο αίμα, στο βωμό της γαστριμαργίας μας, αρνιά, κατσίκια και ότι άλλο που σφάζεται μαζικά. 

Ας προσπαθήσουμε να μην ταΐζουμε τόσο προκλητικά τα πάθη μας, τουλάχιστον εκείνες τις Άγιες μέρες. Τις μέρες αυτές που γεννήθηκε Εκείνος, φτωχικά, ταπεινά μέσα από Την Απλότητα, για να μας διδάξει, την Αγνή Αγάπη και να πάρει τις αμαρτίες μας.
Εμείς μήπως το μετατρέψαμε?
 Ψάχνουμε τι θα φορέσουμε ? Πώς θα φτιάξουμε το μαλλί? Που θα πάμε ρεβεγιόν ?
Τα καρότσια στο Super Market γεμίζουν γι’ αυτές τις Άγιες μέρες λες και θα έχουν διάρκεια 6 μήνες.
Που είναι το λιτό, το ταπεινό, του ουσιαστικό ?
Ας κάνουμε φέτος Χριστούγεννα με κατάνυξη, ουσία, αγάπη. Ας προσπαθήσουμε αντί να πάρουμε εμείς τρόφιμα για 6 μήνες, να φροντίσουμε να μην πεινάσει ο διπλανός μας. 

Αντί να πάρουμε νέο φόρεμα, να δώσουμε ένα παλτό σε κάποιον που δεν έχει. Μια σοκολάτα σε ένα παιδάκι να το γλυκάνουμε. Γενικά είναι η ώρα να γυρίσουμε τον διακόπτη μας στην ουσία μας, στην ανθρωπιά μας.

Βγαίνουμε όσο μπορούμε από το εγώ και ας μπούμε όλοι μαζί στο ΕΜΕΙΣ. Εμείς όλοι μαζί μια αγκαλιά να μην πεινάσει κανένας άλλος. 

( Έσσεται Ήμαρ ) 

Δωροθέα