Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Το τρίτο σκαλί της Φιλοσοφίας Γιόγκα

ASANA = ΑΣΑΝΑ = ΘΕΣΗ- ΚΙΝΗΣΗ


Το 3ο αυτό σκαλί της Γιόγκα έχει ανάγκη τα δύο προηγούμενα και έτσι θα αυτοπαρουσιαστεί. Που σημαίνει ότι έχω ασχοληθεί τόσο πολύ με τα άλλα δύο έχουν περάσει οι πληροφορίες μέσα στο υποσυνείδητο και τότε θα βγαίνουν στην επιφάνεια μόνες τους με φυσικότητα και όχι με επιβολή. Γιατί κάθε τι που έχει επιβολή είναι ενάντια στο σώμα και στη φυσικότητά μας. Ενώ η Γιόγκα είναι φυσικότητα. Πώς είναι φυσικότητα αφού δεν την κατέχουμε? Μα δεν την διδαχτήκαμε. Η Γιόγκα βασίζεται στην αρμονία ενώ η όλη μας διαδρομή στη γη βασίζεται στην κοινή λογική, τα στάνταρ και τα πρέπει. Είναι άπειρες οι φορές που αναγκαστήκαμε να παραγκωνίσουμε τη φυσικότητάς μας στο βωμό του ότι.
Η αγάπη= ενέργεια και η γιόγκα είναι αδερφές δονήσεις και έχουν και οι δύο κοινή ρίζα, την Θεϊκή μας περιουσία που λέγεται Ελεύθερη Βούληση. Οπότε αφού την αγάπη την έχουμε διδαχτεί ως ανταγωνισμό, ως καταξίωση, ως συναίσθημα, ως πόνο, ως φόβο, ως εκβιασμό αυτό δεν έχει το πακέτο καμία σχέση με την αρμονία.
Δεν γίνεται να πω στο αχλάδι θέλω να γίνεις καλύτερο από το δίπλα, θέλω να με κάνει περήφανο, θέλω να μου δίνεις ότι σου δίνω, αν δεν μεγαλώσεις σε δυο μέρες δεν θα σου ξανά μιλήσω, αν δεν κάνεις αυτά που θέλω θα με  χάσεις. Ακόμα και να του τα πω, το αχλάδι απλώς θα συνεχίσει μέσα από την αρμονία του να κάνει αυτό που γεννήθηκε να κάνει αγνοώντας αυτά που του λέω. Κι αν είχε φωνή… ε θα μου έλεγε πως δεν είμαι στα καλά μου, αν δεν μπορώ να αναγνωρίσω τη φυσικότητα και να του ζητάω άλλα ντ’ άλλων. 

Η Ασάνα λοιπόν είναι μία κατάσταση η οποία βασίζεται και σέβεται απόλυτα την φυσικότητά μας, τον ρόλο μας πάνω στον πλανήτη, είναι ένα βήμα προς το Φως της αλήθειας. Βασίζεται στην κίνηση, ποια κίνηση? Τη  αρμονική όπως μπορούμε να καταλάβουμε και όχι την βεβιασμένη. Γιατί κάθε τι βεβιασμένο έχει ημερομηνία λήξης ή βίαιο φινάλε. 
Η Ασάνα μας μαθαίνει την ομορφιά της ανάσας, κίνηση αρμονική και φυσική. Μία κίνηση που γίνεται από μας χωρίς να της δίνουμε καμία σημασία. Ίσως τις φορές που θα μπούμε στην διαδικασία να ασχοληθούμε με την ανάσα μας θα είναι όταν θα υπάρχει ένα μπούκωμα και δεν θα μπορούμε να πάρουμε ανάσα μέσα από την κλασική μας φυσικότητα. 
Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε ότι η Ασάνα είναι συνδεδεμένη με την ΑΝΑΣΑ καλό είναι να αρχίσετε να την παρατηρείτε και να της δίνεται σημασία, μέσα από τη εκτίμηση και τον σεβασμό.
Δοκιμάστε να κάνετε καταγραφή κάθε πότε αλλάζει η ανάσα σας, πώς είναι όταν είστε θυμωμένοι, πώς όταν αγχώνεστε. Τι γίνεται στην ανάσα σας όταν συγκεντρώνεστε σε κάτι, για παράδειγμα να παρκάρετε το αμάξι ή να κάνετε κάτι δύσκολο τα οποίο «απαιτεί» την προσοχή σας, μήπως εκείνη τη στιγμή η ανάσα σας σταματάει ? Γιατί σταματάει ? Μήπως όλες αυτές τις  στιγμές  δεν υπάρχει φυσικότητα σε μένα ? Αφού η ανάσα μου αλλάζει και αφού σταματάει, έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου, μήπως αυτή η αλλαγή φέρνει μπλοκαρίσματα στα όργανά μου ? Μήπως αυτές οι αλλαγές είναι η αιτία που «δένονται» οι αδένες μου? 

( αποκαλύπτω)

Δωροθέα