Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

«Γιατί ο Θεός μ’ άφησε να αρρωστήσω?»


Όταν ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο, του έδωσε ψυχή με τις ιδιότητές και τις αρετές που Εκείνος είχε σε τέλειο βαθμό και γερό και αθάνατο σώμα. Δεν έφτιαξε ο Θεός τον άνθρωπο ούτε να αρρωσταίνει, ούτε για να πεθαίνει.


Υπάρχουν όμως αρρώστιες, που δημιουργούνται από την υπερβολική μέριμνα της ζωής. Όταν ο άνθρωπος ριχτεί με όλες του τις δυνάμεις στην κατάκτηση των υλικών αγαθών, θα κουραστεί, θα καταβληθεί και θ’ αρρωστήσει. «Αγωνία πλούτου εκτήκει σάρκας», λέει η Αγία Γραφή.  «Εκτήκει» θα πει λειώνει, γιατί υποβάλλει το σώμα του σε υπερκοπώσεις, στις στεναχώριες που ακολουθούν και στην παραμέληση κάθε όρου υγιεινής ζωής*. 

Και βέβαια μπορεί κανείς να ισχυριστεί, ότι οι υποχρεώσεις της δύσκολης εποχής, που περνά ο καθένας μας, του επιβάλλουν να ρίχνεται νύχτα και μέρα στη βιοπάλη. Ναι, δεν το αμφισβητεί κανείς.
Εμείς οι άνθρωποι αυτού του αιώνα υποφέρουμε πιο πολύ από τις αρρώστιες της ταγμένης εποχής μας, αρρώστιες που ήταν άγνωστες ίσως σε παλαιότερα χρόνια και τώρα είναι του συρμού. Και υποφέρουμε εξαιτίας της αμαρτίας** μας, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στην ιστορία του κόσμου όλου.
Τις λέξεις υγιεινή ζωή και αμαρτία της έβαλα με αστεράκι για να τις τοποθετήσω στην σωστή τους έννοια εικόνα. Γιατί δυστυχώς κάποιοι από μας θέλοντας να καταρρίψουν το κατεστημένο έχουν στρεβλώσει απόλυτα τις έννοιες αυτές και κάποιοι ίσως να βγάζουν φλύκταινες με το άκουσμα της αμαρτίας. Όσο για την υγιεινή ζωή επίσης μπορεί κάποιος να θεωρεί να γυμνάζεται, να μην τρώει λιπαρά κλπ. αλλά δεν είναι  απαραίτητο στοιχείο αυτό για την καλή υγεία, απόδειξη πως άνθρωποι που είναι αθλητές και τρώνε υγιεινά, αρρωσταίνουν και απορούμε κιόλας. 

Οπότε υγιεινή ζωή αλλά και αμαρτία θεωρείται η ζωή που είναι εναρμονισμένη με την αρμονία και τη φυσικότητα μπορείτε εδώ να διαβάσετε το κείμενο «ο δρόμος της ελάχιστης αντίστασης».
Ο δρόμος αυτός για να συναντήσουμε την αρμονία και τη φυσικότητά μας ανοίγεται μπροστά μας όταν εμείς ανακαλύψουμε την αυθεντικότητά μας και δεν πηγαίνουμε κόντρα σε αυτό που πραγματικά είμαστε, στο βωμό του ότι. Αυτόν τον βωμό που μας έχουμε τοποθετήσει «πληρώνουμε» όλοι μας τώρα και μάλιστα πολύ ακριβά.

Άρα υγιεινή ζωή+ αμαρτία σημαίνει απόλυτο σεβασμό σε αυτό το σώμα με τις δυνατότητές του, χωρίς να του προκαλούμε βλάβες με κάθε τι που βγαίνει στη μόδα, όπως τατουάζ, τρύπες σε σημεία του σώματός μας για να θέλξουμε τα βλέμματα των άλλων. Σεβασμό μέσω τροφής, άσκησης αλλά κυρίως αυτογνωσία, μη κριτική διάθεση για τους διπλανούς μας, συγνώμη και συγχώρεση. 

ετικέτα ( πνευματικότητα ) 

Δωροθέα + απόσπασμα από μικρό βιβλιαράκι «Στο προσκέφαλο του αρρώστου» από Ιερά Μονή μεταμορφώσεως του Σωτήρος,  Σοχού  Θεσσαλονίκης.

Στο πίσω μέρος του βιβλίου αναγράφεται το εξής:
Παράκληση: Εσύ που διαβάζεις αυτό το βιβλιαράκι, παρακαλείσαι να φροντίσεις να το διαβάσουν και άλλοι.

Είναι η καλύτερη ελεημοσύνη που μπορείς να κάνεις, να είσαι βέβαιος ότι πολλοί θα ωφεληθούν και θα σε ευγνωμονούν. Συ δε. Θα έχεις ένα πολύ μικρό μισθό από τον Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου