Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

Κυρίως γεύμα + σχέσεις οικειότητας = υγεία !!!

Η ζωή μας βασίζεται κυρίως από την τροφή μας. Στη βασική μας τροφή έχουμε το κυρίως γεύμα μας. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναπτύξω διατροφικές συμβουλές κλπ, είμαι σίγουρη πως λίγο- πολύ όλοι τα γνωρίζουμε πια και ξέρουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφύγουμε και πότε. Οι πληροφορίες γι αυτόν τον τομέα της ζωής μας είναι πάρα πολλές. Θα πάρω όμως σαν παράδειγμα το κυρίως γεύμα της ζωής μας το οποίο είναι αυτό που είναι κατά μία έννοια υπεύθυνο για την καλή μας υγεία και ισορροπία.


Ας υποθέσουμε ότι σε μία κατσαρόλα βάλουμε νερό, αλάτι και λάδι, τα οποία είναι συστατικά που υπάρχουν στα περισσότερα φαγητά. Από αυτά τα συστατικά εξαρτάται η νοστιμιά τους κατά μία έννοια.
Τώρα θα παραλληλίσω το νερό, το αλάτι και το λάδι με τον διαλογισμό, την γιόγκα, την προσευχή, το ρείκι κλπ. Αυτά λοιπόν έχουν τον χαρακτήρα νοστιμεύω αλλά δεν είναι το κυρίως γεύμα.
Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση το νερό, το αλάτι και το λάδι να μας θρέψουν επί της ουσίας, αυτό θα το κάνει η τροφή. Αυτή η τροφή για μας είναι η πνευματική τροφή. Που σημαίνει για να έρθω σε ισορροπία καλό είναι πρώτα να μεριμνώ για την βασική τροφή μου και μετά θα κρίνω πόσο αλάτι θα βάλω, πόσο λάδι και πόσο νερό. Αυτές  οι τεχνικές που προανέφερα όπως διαλογισμός, γιόγκα, προσευχή, γυμναστική, ρέικι λειτουργούν συνοδευτικά με την πνευματική τροφή. 

Μπορεί να νιώθουμε όταν κάνουμε διαλογισμό ευφορία, ευημερία, χαλάρωση, αλλά θα είναι εφήμερη και ποτέ καθολική αν δεν υπάρχει η υποδομή της τροφής. Μπορεί να πάω να κάνω βελονισμό ή ρέικι, να μου περάσει αυτό που μου συμβαίνει αλλά να μην έχει διάρκεια. Αυτό γίνεται γιατί χωρίς τη βασική υποδομή πνευματική τροφή, όλο αυτό θα είναι παροδικό.
Παράλληλα θα έχετε ακούσει φαντάζομαι πως την ώρα της τροφής μας καλό είναι να μην ακούμε ειδήσεις, να μην είμαστε θυμωμένοι κλπ γιατί γεμίζει το σώμα μας με δηλητήριο εκείνη την ώρα του φαγητού.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και όταν εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε το πνευματικό μας επίπεδο. Ας προσπαθήσουμε μέσα στα σπίτια μας να μειώσουμε τις εντάσεις, τις φωνές και τα νεύρα. Αυτά μεταφέρονται σε όλο μας το περιβάλλον αλλά κυρίως σε αυτά τα πλάσματα που λέγονται παιδιά. Τα οποία επειδή είναι τόσο «καθαρά» στο υποσυνείδητό τους απορροφούν κραδασμούς δυσαρμονίας από το περιβάλλον τους. Κάποια παιδιά όλο αυτό το εκδηλώνουν ως εκνευρισμό είτε στο σχολείο είναι στα παιχνίδια τους και άλλα δυστυχώς τα καταπίνουν και τα εκδηλώνουν προς τα μέσα τους. Αλλά και εμείς οι μεγάλοι έχουμε αρχίσει να αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα υγείας αλλά και απομόνωσης λόγο κακής διάθεσης. 


Γενικά η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας στο σήμερα δεν είναι η πιο απλή και η πιο εύκολη για κανέναν μας, όταν έχουν γκρεμιστεί βασικές μας προϋποθέσεις για να νιώθουμε καλά αλλά και για να είμαστε επί του πρακτικού καλά. Απλώς να θυμάστε πως αυτή είναι μία μάχη, ένας «πόλεμος» άνισος κατά μία έννοια, ο οποίος χτυπάει πολύ τον άμαχο πληθυσμό, τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους και τα παιδιά μας. Η προσπάθεια λοιπόν να κρατήσουμε μία ήρεμη κατάσταση και να αφιερώσουμε έστω λίγα λεπτά όλοι μαζί σαν οικογένεια, να δώσουμε στα παιδιά μας τον λόγο να μας πουν τις ενστάσεις τους, να κρατάμε όλοι μαζί ένα ημερολόγιο και να το βαφτίσουμε «πες τα όλα». Έτσι θα καταλάβουν τα παιδιά ότι κι εμείς είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη και ότι αναγνωρίζουμε τις δικές τους ενστάσεις για όλα. 

Είναι από τις πιο όμορφες διαδρομές στη διαδρομή μιας οικογένειας αυτό όλο και σήμερα αυτοί που θα καταφέρουν να επιβιώσουν αρμονικά και ουσιαστικά είναι αυτοί που έχουν δεσμούς οικειότητας με το περιβάλλον τους. Όσο πνίγουμε αυτό που μας συμβαίνει τόσο θα μας τρώει. Και γιατί να νικήσει τελικά ο «εχθρός» ?
Κάποια μέρα όλα αυτά θα πάρουν ένα τέλος, ας υποσχεθούμε τους εαυτούς μας ότι θα μας βρει το αύριο όσο καλά μπορούμε.
Επιλέγουμε τις αληθινές σχέσεις με τους ανθρώπους μας. Αυτή είναι η βασική μας περιουσία να θυμάστε. Κανένας δεν μπορεί να αντικαταστήσει κανέναν. Πόσο αλλάζει ένα οικονομικό πρόβλημα όταν έρχεται ένα πρόβλημα υγείας? Το επισκιάζει τελείως το οικονομικό πρόβλημα. 

Μη «μασάτε» είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο έργο «θεατές» - μαχητές. Στο κομμάτι που μας αναλογεί ας νικήσουμε, ας μας βρει το τέλος αυτού του δρόμου, ενωμένους και με υγεία.


ετικέτα ( ελευθερία ) 

Δωροθέα