Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Γίνεται κάθε μου στόχος να έχει επιτυχία? μέρος δεύτερο

Το ταξίδι της ζωής μοιάζει άδικο, αλλά δεν είναι καθόλου άδικο αλλά απόλυτα δίκαιο.


Το ότι εμείς θεωρούμε ότι μας «βρίσκουν» ατυχίες στη ζωή είναι γιατί δεν έχουμε αναζητήσει τα πράγματα σε βάθος και με πολύ τόλμη να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη και να ρωτήσουμε τα μάτια μας «πότε, που και με ποιο τρόπο είχα συμμετοχή σε όλο αυτό το ντόμινο πόνου που υπάρχει γύρω μου»?
Στο πόσο δοτικοί ή πόσο αποσπασματικοί είμαστε αν το δούμε αναλυτικά και σε βάθος θα αντιληφθείτε απόλυτα πότε και σε ποιους τομείς εσείς δημιουργήσατε τις «τρύπες» για να πέσετε μέσα σε αυτές. Τρύπες που τώρα μας πονάνε όλους, τρύπες που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και μεγαλύτερες. 

Η κατάσταση μας έχει φτάσει σε σημείο τέτοιο σαν να είμαστε όλοι μας ναυαγοί μεσοπέλαγα και να προσπαθούμε να ρίξουμε τις ευθύνες στον καπετάνιο, ενώ η δική μας ζωή διατρέχει κίνδυνο. Ο Καπετάνιος το βούλιαξε το καράβι, αυτό είναι γεγονός. Όμως εμείς οφείλουμε να σωθούμε άμεσα, γιατί κάπου εκεί που είμαστε μεσοπέλαγα και πνιγόμαστε όλο και περισσότερο, υπάρχει και μία χειρότερη δύνη η οποία μας έλκει όλους προς το μέρος της.
Τι λέτε να κάνουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας για τον καπετάνιο που μας βούλιαξε ή να ψάξουμε τρόπο να μην πάμε όλοι μαζί στη δύνη αυτή που θα μας τελειώσει?
Ο Καπετάνιος άνθρωπος ήταν κι αυτός και έκανε τις δικές του λάθος εκτιμήσεις.
Ας δούμε όμως εμείς που θεωρούμε ότι έχουμε καλύτερο μυαλό από τον καπετάνιο, αφού βλέπαμε το πλοίο να πηγαίνει με 1000 για πνιγμό, που, πότε και πως το «επιτρέψαμε»?
Το πόσο δοτικοί ή αποσπασματικοί είμαστε είναι το βασικό κλειδί σε όλες μας τις απαντήσεις. Απαντήσεις που ο καθένας μας τις έχει μέσα του.
Είδαμε εχθές (μέρος πρώτο)  στον πίνακα μερικά παραδείγματα για το δοτικοί και αποσπασματικοί. 


Αυτό το ταξίδι θα μας πάει μακριά.
Θα ξεκινήσουμε με τη σχέση μας, τη συντροφική.
Μπορείτε εσείς να κάνετε τη δική σας λίστα στο πόσο δοτικοί ή αποσπασματικοί είστε στη σχέση σας με το ταίρι σας.
Αν θυμηθείτε την σχέση σας το πώς άρχισε θα δείτε ότι και οι δύο από την πλευρά σας υπήρξατε εξίσου δοτικοί. Δυστυχώς αυτό το δοτικοί έφτασε σε ένα φινάλε. Όσο περνούσε ο καιρός κι ανάλογα σε τι επίπεδο είχε περάσει η σχέση άρχισε το αποσπασματικοί. Όταν μία σχέση λοιπόν έφτανε ή φτάνει στην «αναβάθμιση» γάμος τότε αρχίζουν τα αποσπάσματα ένα- ένα. Αποσπασματικά θα δώσετε λόγο, προσοχή και γενικά όλη αυτή τη μαγεία που επικρατούσε στην αρχή, θα την βάλετε όλοι σας σε ένα «σεντούκι» μνήμης και θα την πετάξετε στην ντουλάπα των αναμνήσεων σας. Γιατί άραγε ? Μήπως αυτό το δοτικοί που είχατε στην αρχή είχε μέσα του δήθεν και φαίνεσθε? Μήπως οδηγός όλου αυτού του μεγαλείου ήταν ένας υπέρμετρος εγωισμός που είχε ως στόχο την δέσμευση ? Οπότε μόλις «έπεσε το κάστρο» τότε άρχισε να βγαίνει η αλήθεια της συνήθειας και του πραγματικού μας είναι και από τις δύο πλευρές ? Σίγουρα νιώθατε και νιώθετε πολλά για το ταίρι σας, αλλά όλο αυτό το υπερ-βολικό ενδιαφέρον γιατί τώρα δεν σας βγαίνει να το δώσετε με χαρά ?
Αποσπασματικοί είμαστε επίσης με το ταίρι μας, όταν σε κάθε μας κολλητή λέμε τα «στραβά» του, τον κατηγορούμε στην μάνα μας και τον βαφτίζουμε με χαρακτηρισμούς απαράδεκτους και για τους δυο μας. Αποσπασματικοί είμαστε όταν γκρινιάζουμε, όταν αναζητούμε άλλο ταίρι παράλληλα με τη σχέση μας. 

 Αυτή η δόνηση του λόγου, των σκέψεων και των συναισθημάτων που εκπέμπουμε σε κάθε τρίτο πρόσωπο έξω από τη σχέση μας γίνεται η γάγγραινα της σχέσης. Κι όταν η σχέση αυτή τελειώσει ή την τελειώσουμε ψάχνουμε για άλλον ή άλλη να είμαστε αποσπασματικά δοτικοί.
Ένα φαύλος κύκλος δηλαδή γεμάτος ανισορροπία που τελειωμό δεν θα έχει. Δεν θα βρίσκουμε την ευτυχία ποτέ γιατί πάντα θα είμαστε αποσπασματικά δοτικοί.  
Αυτό το κομμάτι των σχέσεων δυστυχώς μπαίνει στον «κουμπαρά» μας ως τι μας χρωστάει η ζωή εμάς. Αυτά που μας χρωστάει τελικά και δυστυχώς μέσα από την όλη μας διαδρομή δεν είναι καλοσύνη, αλλά αποσπασματική καλοσύνη, αποσπασματική ευτυχία- ευημερία- αρμονία- αφθονία. Γιατί ? Μα πολύ απλά γιατί εμείς «στρώσαμε» το τραπέζι με το συγκεκριμένο γεύμα.

Συνεχίζεται... 

ετικέτα ( τέχνη ζωής ) 

Δωροθέα