Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Γίνεται κάθε μου στόχος να έχει επιτυχία ? μέρος τρίτο

Σήμερα θα ασχοληθούμε γενικά με τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους να δούμε πόσο αποσπασματικοί είμαστε και όχι δοτικοί.
Οι περισσότεροι από μας θεωρούμε τους εαυτούς μας ως καλούς ανθρώπους. Ίσως να θεωρούμε εμάς ως φιλότιμους, πρόθυμους, καλόβολους, ήρεμους, την ψυχή της παρέας κλπ. Σίγουρα ακόμη και ο πιο χαμηλών τόνων άνθρωπος έχει κομμάτια του εγώ του- του χαρακτήρα του,  που τα καμαρώνει.

Το θέμα είναι αυτά τα καλά μας χαρακτηριστικά πόσο καλά είναι ή πόσο αποσπασματικά ?
Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που δουλεύει σε μία υπηρεσία μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του καλό άνθρωπο και ότι κάνει το καθήκον του ως προς τη δουλειά του.  Αλλά αν αναρωτηθεί ο ίδιος, είναι στ’ αλήθεια έτσι ? Και ο οδοντίατρος κάνει σωστά τη δουλειά του, αλλά δεν θα μας σπάσει τα χαλασμένα δόντια με ρόπαλο, όπως μπορεί να κάνει κάποιος θεωρώντας ότι κάνει σωστά το καθήκον του, όταν θα χτυπήσει έναν συνάνθρωπό του στο βωμό του «κάνω καλά τη δουλειά μου». Άρα όταν κάποιος κάνει τον απολογισμό του για τις σχέσεις του με τους άλλους, ας αναζητήσει πόσο «δοτικός» είναι εφ’ όλης της ύλης. Δοτικός δεν σημαίνει να μεταχειρίζομαι την όποια εξουσία για να δείξω τα «δόντια» μου. 

Αυτό βέβαια για τις σχέσεις μας με τους άλλους, έχει να κάνει με κάθε επάγγελμα. Όταν εμείς κάνουμε κακή χρήση της όποιας εξουσίας έχουμε, αυτό κάποια στιγμή θα επιστρέψει σε μας. Βέβαια η επιστροφή θα είναι μεγαλύτερη. Αν δίνω πόνο, ψέμα, κλεψιά, κοροϊδία, αυτά θα μου επιστρέψουν στον υπερθετικό βαθμό.
Αν με μεγάλη ευκολία για κάθε άνθρωπο, φίλο, συγγενή, συνάδελφο από μπροστά τους κάνω τον καλό και είτε από μέσα μου, είτε σε άλλους «θάβω» τους συνανθρώπους μου αυτούς, με την ίδια συμπεριφορά θα μου φερθεί και η ζωή.
Πόσο κρίνω, πόσο κοροϊδεύω, πόσο εκμεταλλεύομαι την ιδιότητά μου ως επάγγελμα, όλα αυτά θα επιστρέφουν πάντα σε μένα. Μπορεί να μην έρθουν κατευθείαν σε μένα, αλλά ένας δικός μου άνθρωπος να έχει πρόβλημα υγείας ή κάποιο σοβαρό ατύχημα, ή μπορεί να συμβαίνουν συνέχεια ζημιές στο σπίτι μου.
Αναζητήστε λοιπόν σε κάθε σας σχέση, συναλλαγή τι είστε αποσπασματικοί ? δοτικοί  ή αποσπασματικά δοτικοί ? Σε ποιους τομείς «παίζεται θέατρο» ? Πόσο κοροϊδεύεται ?
Δεν είναι ανάγκη όλα αυτά να τα πείτε κάπου, αρκεί να αναγνωρίσετε σε τι βαθμό προσποιείστε, σε τι βαθμό κουτσομπολεύετε, κρίνετε, κατηγορείτε. Αν κάνετε μία καταγραφή όλων αυτών θα δείτε πως ακριβώς θα είναι το μέλλον σας. 

Αν αυτό που βλέπετε ως μέλλον να έρχεται κατά πάνω σας, το οποίο μέλλον εσείς το στρώσατε, δεν σας αρέσει. Αλλάξτε τώρα, αρχίστε να κάνετε καταγραφή ονομαστικά, όσο γίνεται, σε ποιους χρωστάτε συγνώμη. Κάθε μέρα σε ένα χαρτί ή τετράδιο αρχίστε να ζητάτε συγνώμη γράφοντας το όνομα του ενδιαφερόμενου, τι του κάνατε, πόσο λυπάστε και ζητήστε συγνώμη. Δεν είναι ανάγκη να του το πούμε του ενδιαφερόμενου, αρκεί που εμείς μέσω όλης αυτής της διαδικασίας θα ζητάμε συγνώμη. Όλο αυτό δεν θα το κάνουμε μόνο μία μέρα, αλλά ανάλογα με το μέγεθος του «παραπτώματος». Σιγά- σιγά και όσο αυτή η διαδικασία θα περπατάει, όσο πιο ειλικρινείς θα είστε όλο και ευλογίες θα γεμίζουν τη ζωή σας.

Το μόνο που μένει είναι να το δοκιμάσετε. Η ελευθερία και η υγεία είναι κάτι που το ζητάτε, ήρθε η ώρα να τα βιώσετε. Και από δω και στο εξής να είστε ειλικρινής με εσάς και με τους άλλους. Το κυριότερο σταματήστε να λέτε άλλο, να εννοείτε άλλο και να κάνετε άλλο, γιατί πολύ απλά έτσι ακριβώς θα είναι και η ζωή σας. Θα σας τάζει άλλα, θα εννοεί άλλα και θα βιώνετε άλλα. Σταματήστε να κρίνετε και να λέτε πίσω από την πλάτη όποιου συνανθρώπου σας κακίες, αλλά αρχίστε να λέτε όμορφα πράγματα για κάθε έναν. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει θετικά στοιχεία, όταν μάθετε να τα αναγνωρίζετε, αυτό είναι ένα εισιτήριο για την ευτυχία γιατί και οι άλλοι σε σας θα αρχίσουν να βλέπουν τα καλά σας στοιχεία. 

Γενικά η ζωή σας θα αποκτήσει άλλο χρώμα. Το χρώμα της αρμονίας. Μόνο να θυμάστε όλο αυτό το μεγαλείο, είναι ένας κήπος σε ένα τεράστιο σε έκταση χωράφι, που επιλέξατε σήμερα να ρίξετε τους πρώτους σπόρους με λουλούδια, για να ανθίσουν όλα μαζί και να βιώσετε την πανδαισία των χρωμάτων και των αρωμάτων θέλει υπομονή και επιμονή. Και φυσικά επειδή είμαστε άνθρωποι και λάθη θα κάνουμε = ζιζάνια στον κήπο μας, να τα ανακαλύπτουμε άμεσα και να τα βγάζουμε από εκεί.

ετικέτα ( ελευθερία + τέχνη ζωής ) 

Δωροθέα