Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Άκου τι ακούς

Αυτός είναι ένας διαλογισμός για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τμήμα από το υποσυνείδητό μας. Μη σας τρομάζει η λέξη «διαλογισμός». Ο διαλογισμός όπως έχουμε πει κι άλλη φορά, μας επιτρέπει να μάθουμε πως λειτουργεί το μυαλό μας και οι σκέψεις μας. Ο διαλογισμός σημαίνει διαχωρίζω, είναι μία διαδικασία που την κάνει κάθε άνθρωπος.

Άκου τι ακούς είναι το όνομα του διαλογισμού αυτού.
Επέλεξε ένα σημείο του σπιτιού σου. Κάθισε άνετα έτσι ώστε η πλάτη σου να είναι σε ευθεία κατάσταση και τα πόδια σου, χωρίς παπούτσια, να πατούν γερά στο πάτωμα. Έχε κοντά σου ένα τετράδιο και ένα μολύβι ή αν έχεις στυλό καλύτερα να είναι μαρκαδοράκι για να έχει εύκολη γραφή.
Ρύθμισε ένα χρονόμετρο από 2 ως 5 λεπτά ( όχι παραπάνω για τις πρώτες φορές). Βάλε σε ένα cd player ένα μουσικό κομμάτι ήρεμο κατά προτίμηση. Η ένταση της μουσικής να είναι μέτρια. Πάρε 3 βαθιές αναπνοές από τη μύτη, εκπνοή από το στόμα. Τα μάτια σου να είναι ανοιχτά και να κοιτούν μόνο σε ένα σημείο. Στην αρχή επέλεξε να επικεντρώσεις στην μουσική που έχεις επιλέξει. Μείνε για λίγο εκεί. Στη συνέχεια επέλεξε να προσπεράσεις τη μουσική και να αφουγκραστείς όλους τους υπόλοιπους ήχους από το περιβάλλον. Μετά από λίγο επέστρεψε πάλι στη μουσική σου. 

Όταν χτυπήσει το χρονόμετρο πάρε μια βαθιά αναπνοή από τη μύτη εκπνοή από το στόμα για να επιστρέψεις στο εδώ και τώρα.
Κάνε καταγραφή όλους τους επιπλέον ήχους που άκουσες πέρα από τη μουσική σου. Θυμήσου ότι όση ώρα ήσουν αφοσιωμένος στη μουσική επιλογή σου, τους επιπλέον ήχους δεν τους άκουγες ή μάλλον πιο σωστά δεν ήξερες ότι τους άκουγες. Όμως ο ακουστικός πόρος τους λάμβανε με τη διαφορά ότι όταν εσύ νόμιζες ότι δεν τους ακούς εκείνοι ( ήχοι) πήγαιναν ως πληροφορία στο υποσυνείδητό σου, σε σημείο που δε θα μπορούσες να τους ανασύρεις αν κι εφόσον ήθελες.
Όταν όμως έδωσες σημασία σε αυτούς τους ήχους μπήκαν στο συνειδητό σου οπότε τώρα μπορείς να τους ανασύρεις με ευκολία.
Όλο αυτό είναι για να σου δείξει και να σου διδάξει ότι εσύ νομίζεις ότι ακούς αυτά που θέλεις αλλά τελικά δεν είναι έτσι.
Αυτός ο διαλογισμός όσο τον κάνεις θα αποκτάς απόλυτη συναίσθηση του τι ακούς. 

Αναζήτησε τώρα η διάθεση που έχεις ποιανού είναι ? Είναι επιλογή των δικών σου ήχων ή των ήχων που νομίζεις ότι δεν ακούς. Όσο αναγνωρίζεις ότι επηρεάζεσαι από άλλους παράγοντες ως προς τη διάθεσή σου, θα δεις ότι δεν είναι πάντα από δική σου επιλογή αλλά και από αυτά που νομίζεις ότι δεν ακούς.

Όσο εκπαιδεύεσαι θα επιλέγεις εσύ τους ήχους που θα ακούς και επίσης θα μάθεις να αφουγκράζεσαι με ευκολία το περιβάλλον σου, έτσι ώστε εσύ θα επιλέγεις αν θα σε επηρεάζει και τι. 

ετικέτα ( διαλογισμός )

Δωροθέα