Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Ο πλούτος σκότωσε την οικειότητα.

Ο πλούτος, η ύλη και το χρήμα ήρθαν να αντικαταστήσουν τις σχέσεις μας. Μέσα από τον φόβο του συναισθήματος απομονωθήκαμε σε ένα υλικοκοινωνικό στάτους το οποίο έχει αρχίσει να μας καταβροχθίζει αργά και σταθερά.


Έτσι οι άνθρωποι που δεν επέτρεψαν ποτέ στους εαυτούς τους την οικειότητα ανέπτυξαν δεσμούς οικειότητας με την ύλη. Εκεί και από εκεί ένιωθαν ασφάλεια, σιγουριά και φυσικά καταξίωση.
Τώρα που το πορτοφόλι άδειασε η καταξίωση που ένιωθε κάποιος που κρυβόταν πίσω από τα λεφτά του και το υλικοκοινωνικό του στάτους τον έφερε αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη τρομάρα του. 

Πώς θα αντιμετωπίσει τους ανθρώπους που τώρα είναι «αναγκασμένος» να δώσει από τα συναισθήματά του ? Πώς θα το κάνει ? Πόσο φοβάται να ανοίξει την καρδιά του ? Έχει πονέσει άραγε στο παρελθόν ? Ναι πόνεσε και αυτός ο πόνος ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Έτσι πίστεψε πως με τα λεφτά μπορούσε να «αγοράσει» σχέσεις ουσίας. Όμως οι σχέσεις ουσίας μόνο στο χρήμα δεν βασίζονται, αλλά ακριβώς στο αντίθετο. Τις σχέσεις που αντέχουν θα τις δείτε μέσα στον χρόνο και μέσα στην ανέχεια. Γιατί στα γλέντια και στον χαβαλέ όλοι πρώτοι είμαστε. Πόσο όμως στηρίζουμε τους ανθρώπους μας όταν αυτά που μας δίνανε «ασφάλεια», χαβαλέ και γλέντια χάθηκαν ? 

Πόσο αναγκάστηκαν αυτοί που είχαν βασίσει την προσωπικότητά τους, σε ένα υλικοκοινωνικό προσωπείο, να αποτραβηχτούν από την ζωή ? Η αδυναμία τους να ανοιχτούν και να δεθούν με ανθρώπους από τον πόνο τους που ήταν εκεί πίσω στα χρόνια της αθωότητας, τους έφερε σε τέλμα. 
Ναι το χρήμα είναι ενέργεια που μας επιτρέπει πολλά, αλλά σοφία είναι να το χειριζόμαστε και όχι να μας χειρίζεται. Σοφία είναι να ελίσσομαι και να εξελίσσομαι μέσα από την διαδρομή της ζωής.
Κάποτε με ένα κομμάτι ψωμί, μία χούφτα ελιές, ένα κρασάκι και κουβεντούλα στην αυλή της γειτονιάς ήταν ο μεγαλύτερος πλούτος, για τους ανθρώπους .
Τα τείχη που μας χωρίζουν δεν είναι αυτά που έχουν οι πολυκατοικίες που είναι πολλές, αλλά τα τείχη που βάλαμε εμείς στις καρδιές μας και απομονώσαμε την διαδρομή της πραγματικής σημασίας της ζωής. 

Οπότε αν νιώθεις ότι χωρίς γεμάτο πορτοφόλι είσαι ένα τίποτε, ότι χωρίς το υλικό σου περίβλημα δεν θα σε θέλει κανείς. Κάνεις μεγάλο λάθος. Άνοιξε την καρδιά σου και άφησέ την να σου διδάξει πως η αγάπη δεν είναι πόνος αλλά δρόμος ευλογημένης ευημερίας.
Τα πολλά λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, φέρνουν το παραμύθιασμα. Και από παραμύθιασμα και φούσκες χορτάσαμε όλοι.
Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε τους διπλανούς μας στα μάτια, να αγκαλιαστούμε και να επιτρέψουμε επιτέλους την οικειότητα και τη ζεστασιά στις σχέσεις μας.

ετικέτα ( ευημερία ) 

Δωροθέα