Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Εναλλακτικός τρόπος θεραπείας

Τι είναι η εναλλακτική ιατρική, που βασίζεται, πόσο βοηθάει, πόσο ακίνδυνη είναι ? Μπορώ να την συνδυάσω με την κλασική ιατρική ? Μπορώ να παρακάμψω την κλασική ιατρική ? Για ποιους λόγους να την επιλέξω ?

Ο εναλλακτικός τρόπος θεραπείας υπάρχει από πολύ παλιά, δεν είναι τωρινός. Οι περισσότερες θεραπευτικές μέθοδοι βασίζονται στο συναίσθημα, στον τρόπο ζωής δηλαδή στην αναζήτηση της βασικής αιτίας που «γέννησε» την όποια ασθένεια. Οι περισσότερες είναι ακίνδυνες και αν δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα τουλάχιστον δεν μπορούν να κάνουν ζημιά. Σίγουρα θα φέρουν μία βελτίωση στο σώμα και στο συναίσθημα του ασθενή, αυτό είναι το λιγότερο που μπορούν να προσφέρουν και το περισσότερο είναι η απόλυτη ίαση. Φυσικά και μπορούμε να την συνδυάσουμε με την κλασική ιατρική για να υπάρξουν πιο άμεσα και καλύτερα αποτελέσματα.  

Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε την κλασική ιατρική σε πολλές περιπτώσεις γιατί είναι εκείνη που μπορεί να επέμβει άμεσα και να καταστείλει το σύμπτωμα γρήγορα. Όμως για να κρατήσει αυτό ως θεραπεία, έτσι κι αλλιώς και από τους κλασικούς ιατρούς ακούμε συχνά τις φράσεις «μην αγχώνεσαι τόσο», «να αλλάξεις τρόπο ζωής» και ψάχνουμε τρόπους για να κάνουμε το «ανέφικτο» εφικτό. Μας φαίνεται βουνό να σταματήσουμε να αγχωνόμαστε και δύσκολο να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Μπορεί μετά από ένα έμφραγμα να αλλάξουμε κάποια πράγματα, όμως επειδή ο μηχανισμός που λέγεται μυαλό, θα μας πάρει μακριά από το γεγονός ( έμφραγμα), λίγο καιρό μετά θα επιστρέψουμε στις κλασικές μας συνήθειες και θα παριστάνουμε ξανά τους έφηβους. Οπότε εκεί μπορεί να πάρει το «βάρος» γι αυτό που μας ζήτησε ο γιατρός, η εναλλακτική θεραπεία που θα επιλέξουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που θα επιλέξουμε τον εναλλακτικό τρόπο θεραπείας. Για να πάμε στην γέννηση της όποιας ασθένειας και να βρούμε την αιτία που προκάλεσε όλο αυτό το μπλοκάρισμα στο σώμα μας και το έφτασε να νοσήσει.
Γιατί κάποιες εναλλακτικές θεραπείες «δουλεύουν» και κάποιες όχι. Φταίει ο θεραπευτής ? 

Όχι ο θεραπευτής δεν φταίει, τις περισσότερες φορές αν όχι όλες. Τι φταίει και δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα?
Ο μηχανισμός της αποθεραπείας είναι πολύπλοκος και αφορά τον ασθενή απόλυτα και ολοκληρωτικά. Είναι ένας δρόμος δικός του, ένας δρόμος που «πρέπει» να τον βιώσει και να τον αντιμετωπίσει. Τον έχει δημιουργήσει μέσα από τη ζωή που έκανε.
Από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να κάνει ο ασθενής είναι να επιτρέψει στον εαυτό του να δει την αλήθεια. Από ποιους δρόμους πέρασε για να φτάσει να αρρωστήσει. Τη βοήθεια θα του τη δώσει ο εναλλακτικός θεραπευτής μέσα από τις γνώσεις που διαθέτει. Για να μπορέσει όμως ένας θεραπευτής να λειτουργήσει σωστά και αρμονικά, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ανοίξει την καρδιά του και να πει όλους τους δρόμους. Ο θεραπευτής δεν είναι κριτής για να σε κρίνει αν αυτά που έπραξες ήταν σωστά ή λάθος, απλώς θα σου εξηγήσει με ποιο τρόπο κατάφερες να φέρεις το σώμα σου σε ένα τέλμα. 

Η σωστή συνεργασία λοιπόν και με τον γιατρό αλλά και με τον εναλλακτικό θεραπευτεί θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Όμως την περισσότερη «δουλειά» την έχει ο ασθενής, ο οποίος κατά τη διάρκεια των θεραπειών του, θα λάβει από τον θεραπευτή του τρόπους και ασκήσεις για να μπορέσει να απαλλαγεί και να καθαρίσει από αυτό που του συμβαίνει.
Η θεραπεία είναι δικαίωμα όλων. Ποιον δρόμο θα ακολουθήσει ο καθένας είναι δική του επιλογή μέσα από εκεί που νιώθει άνετα.

Το σίγουρο πάντως είναι πως οι εναλλακτικές θεραπείες δεν είναι μαγικά ραβδάκια, ούτε μπορούν να προκαλέσουν βλάβη. Είναι μια διαδρομή βελτίωσης του εαυτού μας μέσα από την αναζήτηση των συναισθημάτων και πράξεων που δημιούργησαν την αιτία της ασθένειας. 

ετικέτα ( ελευθερία ) 

Δωροθέα