Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Πώς και με ποιο τρόπο απομονώνεις τον εαυτό σου ?

Τι δεν του επιτρέπεις ? Τι του απαγορεύεις ?
Επιτρέπω στο εαυτό μου να νιώθει ? Να θέλει ? Να φοβάται ? Να μην έχει όρεξη ? Να μη θέλει ?

Επιτρέπω στους άλλους να νιώθουν ? Να θέλουν ? Να φοβούνται ? Να μην έχουν όρεξη ? Να μη θέλουν ?
Πόσο πνίγω τον εαυτό μου ? Πόσο πνίγω τους άλλους ?
Η ζωή είναι ένα δώρο το οποίο μας δόθηκε με σκοπό να ζήσουμε όσο πιο αρμονικά και ουσιαστικά με τους εαυτούς μας, αλλά και με τους ανθρώπους δίπλα μας.
Όμως εμείς πρώτοι στους εαυτούς μας θα βάλουμε φρένα και θα υψώσουμε απαγορευτικά τείχη, από τον φόβο και την ανασφάλεια.
Όλο αυτό που μας συμβαίνει σίγουρα έχει να κάνει με το μεγάλωμά μας, αλλά και με όλα τα παιδικά τραύματα που αποκτήσαμε από μικροατυχήματα που είχαμε ως παιδιά, κάποιες απώλειες που βιώσαμε και πέρασε στην μνήμη μας πως ίσως για κάθε μας θέλω κάπου δίπλα υπάρχει και ο πόνος, το χτύπημα, η απώλεια.
Γεμίσαμε με ανασφάλειες οι οποίες ορίζουν τα βήματά μας. Μπορεί η καρδιά μας και η εσωτερική μας φωνή να έχει λαχτάρα για κάτι, όμως κάπου εκεί θα επέμβει η μνήμη του πόνου και θα αρχίσουν τα αλλά να αντιπαρατίθενται στο όνειρό μας. 

Δυστυχώς όλες αυτές οι ανασφάλειες είναι κρυμμένες πολύ πίσω σε πολύ μικρές ηλικίες, που εμείς δεν έχουμε σωστή εικόνα. Τότε που το μυαλουδάκι μας ήταν εντελώς άδειο και περνούσαν πληροφορίες στο υποσυνείδητο και στο συνειδητό.
Συνήθως τις διαδρομές που μας πλήγωσαν και μας πόνεσαν πολύ το συνειδητό μας προσπαθεί να τις διαγράψει και μας αποτρέπει από εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα του τότε.
Έτσι όταν στο σήμερά μας βγει ένα πάγωμα για ένα μας θέλω τότε θα ψάξουμε τις πιθανές λογικές εξηγήσεις για να «χρυσώσουμε το χάπι». Το μυαλό μας δεν θα πάει σε ένα πιθανό μπλοκάρισμα που γεννήθηκε τόσο πίσω. Ο φόβος έχει κάνει μία πολύ καλή και «γερή» φωλιά. Έχει γίνει ένα με μας και μοιάζει δική μας λειτουργία. Μπορεί να μην την βαφτίσουμε καν ανασφάλεια.
Για να βρούμε τέτοια μπλοκαρίσματα που έχουν να κάνουν με την παιδική μας ηλικία συνήθως χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου ή δάσκαλου αυτογνωσίας ή πνευματικού ερευνητή.
Αυτά είναι δύσβατα μονοπάτια και δεν θέλουμε εύκολα να τα αγγίξουμε. Αυτό δεν είναι συνειδητό αλλά απόλυτα υποσυνείδητο. Με τον πόνο και τον φόβο προσπαθούμε να μην έχουμε σχέση. Όμως αν όλα αυτά που μας πονάνε και μας φοβίζουν δεν τα αντιμετωπίσουμε τα μετατρέπουμε σε στέρεα κομμάτια του εαυτού μας, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε ασθένειες. Έτσι κλείνουμε άθελά μας την πόρτα στην ευημερία και την ευτυχία που τόσο πολύ θέλουμε. Ζούμε αποσπασματικές στιγμές ευτυχίας και όχι την ολότητα.
Αποσπασματικές είναι γιατί βασίζονται σε εξωγενείς παράγοντες και δεν πηγάζει αυτή η ευτυχία από μέσα μας. Η ευτυχία και η ευημερία είναι αυθεντικά κομμάτια που τα έχει κάθε άνθρωπος από την ώρα που γεννιέται. Ο λόγος που τα χάνει βρίσκεται εκεί πίσω στα χρόνια της αθωότητας. Η αναζήτηση και η απελευθέρωση είναι δικαίωμά μας. Όταν φτάσετε στο σημείο αυτής της ελευθερίας δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο, από ένα μυαλό εντελώς καθαρό και ήρεμο, χωρίς φόβους και ανασφάλειες.  Ο φόβος γεννάει φόβο και ο πόνος πόνο. Η κατανόηση, η γνώση και η αγάπη είναι αυτά που θα ξυπνήσουν την κοιμωμένη βασιλοπούλα σας, την ψυχή σας, η οποία θα βοηθήσει να καθαρίσει το σώμα σας. 
Όλο αυτό είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπουμε τόσο σε μας, αλλά και στους διπλανούς μας. Η τόση ελευθερία από τις ερωτήσεις της αρχής του κειμένου, μας φαίνεται δύσκολη και δεν την επιλέγουμε, γιατί είμαστε «κλειδωμένοι» μέσα στο υπόγειο υποσυνείδητο του μυαλού μας. Ένα υπόγειο τόσο σκοτεινό γεμάτο δάκρυα, πόνο και φοβίες. 

Η ελευθερία είναι επιλογή. Η εκπαίδευση του να είμαι ελεύθερος είναι το Α και το Ω. Η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι αδυναμία αλλά η μεγαλύτερη δύναμη που διαθέτει ένας άνθρωπος. Αυτό που πιστοποιεί στον εαυτό του με την αναζήτηση της βοήθειας, είναι ότι αναγνωρίζει την ανθρωπιά του και τους πόνους του. Η ανακούφιση που θα νιώσει ο εαυτός σας με αυτή την επιλογή θα είναι μεγάλη. Είναι σπουδαίο να αναλαμβάνει κάποιος άλλος τα βάρη μας με σκοπό να μας βοηθήσει ! Επιτρέπω λοιπόν στον εαυτό μου την λύτρωση και την ελευθερία.

ετικέτα ( τέχνη ζωής ) 

Δωροθέα