Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η σφαιρικότητα της γνώσης για ολοκλήρωση.

Όλοι οι άνθρωποι έφτασαν στα σημεία που έφτασαν μέσα από δασκάλους καθηγητές, που ο καθένας από αυτούς πήρε τον μαθητή και του έδειξε τη γνώση και τι πρέπει να αποφεύγει για να φτάσει στο σημείο της γνώσης που επέλεξε.


Στο δημοτικό είχαμε τον δάσκαλο, στο γυμνάσιο και στο λύκειο καθηγητές και εκείνοι μας δίδασκαν μέσα από την γνώση, την οποία είχαν δημιουργήσει στο παρελθόν άλλοι άνθρωποι.
Κανένας άνθρωπος λοιπόν δεν έγινε γιατρός από μόνος του, καθηγητής από μόνος του, μουσικός από μόνος του. Ακόμη και εκείνοι που είχαν μία εσωτερική φωνή να τους οδηγεί προς κάποιο δρόμο, την γνώση αναζήτησαν για να βάλουν τις σωστές τους βάσεις.
Όταν φτάσουμε να γίνουμε κάτι, είτε αυτό λέγεται γιατρός, είτε καθηγητής, είτε μουσικός πάντα θα θυμόμαστε τους δασκάλους μας με σεβασμό και εκτίμηση για όλα όσα μας έδωσαν. Για τον τρόπο που μας έδειξαν να αποφεύγουμε τις «κακοτοπιές» και με ποιο τρόπο θα χειριστούμε ότι αρνητικό βρίσκεται στο δρόμο μας. Ο κάθε δάσκαλος μας έδειξε μέσα από τη διδασκαλία του όλους τους τρόπους και όλους τους πιθανούς δρόμους που θα περάσουμε.
Η σωστή γνώση αυτή την ιδιότητα έχει, να μας δείχνει την σφαιρικότητά της και να μην μας ωραιοποιεί καταστάσεις και γεγονότα. 

Όσες περισσότερες αντιξοότητες αντιμετωπίζουμε στον δρόμο της διδασκαλίας μας για ότι επιλέξουμε, τόσες περισσότερες εμπειρίες έχουμε πια μέσα από βιωματικό δρόμο και όχι από  θεωρητικό.
Θεωρητικά δεν γίνεται να φας, να πιεις, να χειρουργήσεις, να παίξεις μουσική, να οδηγήσεις.
Μόνο μέσα από την πρακτική θα φτάσεις στην απόλυτη κατανόηση της γνώσης.
Ο ρόλος του δασκάλου μας ήταν να μας δείξει πότε και πως θα κάψουμε το φαί και τι πρέπει να κάνουμε για να μη το κάψουμε. Αυτό είναι η σφαιρικότητα της γνώσης. Μας έδειξε ο δάσκαλος τι κάνουμε σε δύσκολες περιπτώσεις  χειρουργείου και δεν τρομάξαμε.  Μας δίδαξε το φάλτσο και τι θα κάνουμε αν σπάσει η χορδή της κιθάρας και δεν το θεωρήσαμε τρόμο. Όπως και ο δάσκαλος οδήγησης μας έδειξε το φρένο και δεν μας άφησε να πατάμε μόνο γκάζι στο βωμό μη μας στεναχωρήσει.
Κάθε δάσκαλος μας και κάθε γνώση που αποκομίσαμε είχε μέσα της την σφαιρικότητα. Έτσι εμείς πήραμε αυτή τη σφαιρικότητα της γνώσης και μέσα από αυτή δημιουργούμε εκ νέου με πίστη και αφοσίωση. Γνωρίζουμε πως θα αποφύγουμε τις κακοτοπιές και πως δεν θα τρομάξουμε γιατί γνωρίζουμε πως μπορούμε να βγούμε στον σωστό δρόμο.  Φυσικά μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις κακοτοπιές και αυτό είναι το σπουδαιότερο σε κάθε γνώση. 

Η σφαιρικότητα φέρνει την ολοκλήρωση αλλιώς πάντα θα μας λείπει σημαντικό κομμάτι της αλήθειας.

Η αλήθεια είναι ολότητα και η ολότητα αλήθεια. Η μέρα φέρνει τη νύχτα και η νύχτα τη μέρα. Έτσι έχουμε έναν κύκλο. Όταν γνωρίζεις κάτι για μπορέσει να ευδοκιμήσει οφείλεις να γνωρίζεις πως θα αποφύγεις το αντίθετό του ή το σημείο που θα σε πονέσει. Και όταν πονέσεις οφείλεις να ξέρεις τι θα κάνεις για να επανέλθεις στο σημείο της θεραπείας. 

ετικέτα ( ελευθερία ) 

Δωροθέα