Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Ο διακόπτης σε άλλη θέση ...

Μερικά πράγματα στην απλή καθημερινότητά μας τα έχουμε τόσο συνηθίσει που τα κάνουμε αντανακλαστικά και χωρίς να τα σκεφτούμε. Έτσι λοιπόν ο διακόπτης που ανάβει το φως στην τουαλέτα μας αν έχουμε συνηθίσει να είναι ας πούμε δεξιά, το χέρι μας θα πάει μόνο του ακριβώς στο σημείο και θα πατήσουμε τον διακόπτη.


Αν για κάποιο λόγο αλλάξουμε σπίτι ή είμαστε μουσαφίρηδες ή πάμε διακοπές, όταν θα χρειαστεί να ανάψουμε το φως σε εκείνη την τουαλέτα, το χέρι μας από μόνο του μέσα από τη συνήθεια θα πάει στο σημείο που έχει συνηθίσει. Εκείνη τη στιγμή που δεν θα βρούμε τον διακόπτη εκεί, θα δώσουμε σημασία, θα ενωθούμε με το εδώ και τώρα οπότε θα αναζητήσουμε τη νέα θέση του διακόπτη. 
Αν μετακομίσουμε σε άλλο σπίτι εκεί τότε είναι που χρειάζεται να αναθεωρήσουμε αυτή μας τη συνήθεια και να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας σε μία εντελώς νέα κίνηση, αν ο διακόπτης είναι σε άλλη μεριά. Ώσπου τελικά μετά από ένα εύλογο διάστημα, πάλι το χέρι μας θα πηγαίνει από μόνο του να ανάβει τον μέχρι χθες νέο διακόπτη που τώρα έγινε συνήθεια. 

Ο διακόπτης είναι μία μας συνήθεια. Η έκτακτες περιπτώσεις αλλαγής της συνήθειας είναι ένα σεμινάριο, ένα βιβλίο, ή ένα κείμενο αυτογνωσίας. Όπου εκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα αλλάξουμε δοκιμαστικά μία μας συνήθεια. Αλλά θα είναι τόσο επιφανειακή η αλλαγή που λίγο καιρό μετά θα επιστρέψουμε στο συνηθισμένο μας μοτίβο, στο σπιτάκι μας με τον διακόπτη στη θέση του.
Η μετακόμιση είναι αυτή που χρειάζεται να θέσουμε σε εφαρμογή. Να δώσουμε σημασία στη συνήθεια και να της εξηγήσουμε τον λόγο που θα την αλλάξουμε. Ότι δηλαδή ο διακόπτης πια μετά από αυτή την αλλαγή θέσης θα είναι σε άλλο σημείο. Οπότε εμείς οφείλουμε τουλάχιστον μέχρι να μας εκπαιδεύσουμε να είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στη νέα μας «κατοικία» για να πατάμε τον διακόπτη.

Μέχρι που μια μέρα μετά από την εκπαιδευτική αυτή διαδρομή, θα έχουμε δημιουργήσει τη νέα μας συνήθεια. Θα έχουμε αποδεχτεί την «αλλαγή του διακόπτη». 

ετικέτα ( ελευθερία ) 

Δωροθέα