Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Αξιοπρέπεια ευλογία ή κατάρα ?

Η αξιοπρέπεια έχει μία μορφή δουλοπρέπειας δυστυχώς από μας για μας. Η κακιά μάγισσα αυτή μας οδηγεί να ντρεπόμαστε, να πνίγουμε, να θάβουμε κομμάτια της αλήθειας μας στο βωμό της εικόνα και του δήθεν. Έτσι θα κλειστούμε στο καβούκι μας από το να επιτρέψουμε στον διπλανό μας να δει το ανθρώπινό μας πρόσωπο.
Λες και είμαστε μηχανές ώρες ώρες και κυρίαρχος είναι ο εγωισμός και αυτή η λέξη που πρέπει να βγει από κάθε ανθρώπινη σχέση. Γιατί τελικά αυτή η λέξη είναι απάνθρωπη.


Όταν εμείς θάβουμε στοιχεία του είμαι μας, με μεγάλη ευκολία, για να μη δει ο άλλος το ανθρώπινό μας πρόσωπο, πως είναι δυνατόν μετά να θέλουμε ανθρώπινη συμπεριφορά. Ψυχρότητα και αδιαφορία θα συνθέτουν τις εικόνες των σχέσεων μας.
Ναι, σχεδόν  το μεγαλύτερο ποσοστό του περίγυρου θα αδιαφορεί για μας. Έτσι θα μοιάζει τουλάχιστον ή έτσι θα το θεωρούμε εμείς που κρατάμε τους «τύπους». Όμως ο άλλος δίπλα μας, απλώς δεν ξέρει πώς να μας φερθεί, σίγουρα θα μας θεωρεί ψυχρούς και απόμακρους και με αυτή τη συμπεριφορά θα μας φέρεται. 

Η αξιοπρέπεια είναι μία μορφή μικροπρέπειας αφού άλλα πιστεύουμε και άλλα λέμε, άλλα αισθανόμαστε και άλλα κάνουμε. Ο αξιοπρεπής με ευκολία θα κρίνει και θα κατηγορήσει τους διπλανούς του για μικροπρέπεια, ενώ ο ίδιος τη συντηρεί αυτή την εικόνα. Το ένα δήθεν μάχεται το άλλο. Μα το δήθεν από μας ξεκινά. Οπότε δεν είναι δυνατόν εμείς να συντηρούμε την εικόνα του δήθεν και να θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας την εικόνα της ουσίας, αφού δεν την τολμήσαμε ποτέ.
Η αξιοπρέπεια έχει ημερομηνία λήξης, γιατί «σαπίζει» ότι βρει μπροστά της, από τις σχέσεις μας, από τις δουλειές μας, από την οικογένειά μας και σε μας θα κάνει την «καλύτερή της εμφάνιση» αφού κάθε μέρα μας τρώει κυριολεκτικά.
Σε ποιους τομείς έχω θέσει σε εφαρμογή την αξιοπρέπεια ? Πώς την εισπράττω ? Τι χάνω στο βωμό του δήθεν ? Πόσους ανθρώπους και πόσες ευκαιρίες για ουσιαστική ζωή έχασα μέσα σε ένα στάτους δήθεν? Που και πόσο με έχει βοηθήσει να πνίγω τον πραγματικό μου εαυτό ?

Ερωτήσεις με τόσο βάθος που θα μας βοηθήσει να βγούμε για πάντα από το καλούπι της κακιάς μάγισσας αξιοπρέπεια και να μπούμε με αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση στη ζωή και στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. 

ετικέτα ( ευημερία ) 

Δωροθέα