Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Να δίνεις στον άλλον και όχι να τον πνίγεις

Να δίνεις στον άλλον, ναι αλλά αυτό που χρειάζεται εκείνος και όχι αυτό που θέλεις εσύ να του επιβάλεις και να τον κάνεις να νομίζει ότι το χρειάζεται. Γιατί αυτό δεν λέγεται ούτε δίνω ούτε βοηθώ, αλλά χειραγωγώ και κατευθύνω τον άλλον.


Οι άνθρωποι που θεωρούν ότι δίνουν βοήθεια, στήριξη ή ότι, καλό θα είναι να αναζητήσουν αν και πόσο βιάζουν ή εκβιάζουν τους γύρω τους, να λάβουν. Τι τους δίνουν να λάβουν ή να αναλάβουν ? Μήπως ο τρόπος είναι πάντα μέσα από τα δικά τους θέλω και τις δικές τους ανάγκες και προσπαθούν να τις περάσουν με το έτσι θέλω ως ανάγκες και του άλλου?
Μα αυτό δεν λέγεται βοηθώ αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Αυτό δεν έχει πουθενά σέβομαι τη στάση σου, την ανάγκη σου και τα θέλω σου, αλλά αγνοώ τα θέλω σου και τις ανάγκες σου. Σου τις καταρρίπτω, τις θεωρώ ως τίποτε και σε ορίζω να θέλεις αυτά που θέλω εγώ για σένα. 

Αυτό κάποιοι άνθρωποι το ορίζουν ως βοήθεια αλλά είναι μία από τις πιο υποτιμητικές διαδρομές που κάνουν ως προς τις σχέσεις τους με τους άλλους. Γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους και έτσι εξουσιάζουν άλλους. Και αν τολμήσεις και πεις όχι .. τότε από εκεί που τάχα προσπαθούν να σου δώσουν  το «χέρι τους» για βοήθεια μετατρέπονται σε λιοντάρια και θηρία ανήμερα για να σε κατασπαράξουν.
Γιατί δεν έχουν μάθε να σέβονται, ούτε φυσικά να δέχονται την άποψη του άλλου. Όπως φυσικά γι’ αυτούς ο κάθε άλλος, κακώς έχει άποψη.
Αυτή η μορφή εξουσίας υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους που θέλουν να εξουσιάζουν και να χειραγωγούν κάθε άνθρωπο δίπλα τους.

Δεν έχουν καμία διάθεση να ακούσουν τίποτε, δεν έχουν την διάθεση να κάνουν πίσω, δεν έχουν την διάθεση να σεβαστούν. Απλώς γιατί κάθε έναν δίπλα τους τον νιώθουν υποδεέστερο και στόχος τους είναι να τον εξουσιάσουν. Οι σχέσεις τους είναι πάντα φορτισμένες με δηλητήρια εξουσίας.  

ετικέτα ( ελευθερία ) 

Δωροθέα