Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Μορφή άμορφη …

Ποια είναι η δική σου η μορφή ? Είναι η δική σου ? Είναι αντανάκλαση των άλλων και σε ποιο σημείο είναι τι ?


Μορφωμένος είναι αυτός που έχει καταφέρει να φέρει τη δική του μορφή αναζητώντας την μέσα από την αυθεντική του πηγή.
Ενώ αμόρφωτος είναι αυτός που ζει μέσα από τις αντανακλάσεις όλων των άλλων και έτσι ζει αντανακλαστικά. «Τρώει» ότι βρει μπροστά του, από γνώσεις,  χωρίς να έχει την ιδιότητα να το ξεχωρίζει και να το προσαρμόζει στην αυθεντικότητά του.
Έτσι αφού ζούμε μέσα από τους άλλους, αντιγράφοντας κομμάτια τους, ύστερα έχουμε και την απαίτηση να μας καταλάβουν. Γιατί έχουμε ανάγκη να δουν ότι είμαστε ένας πολύ καλός μίμος και ένα πολύ καλό αντίγραφο. Το αντίγραφο θίγεται, πληγώνεται, θυμώνει γιατί θέλει να θέλγει τα βλέμματα και τα μπράβο από τους άλλους.
Αναζήτησε την δική σου μοναδική μορφή για να πάρεις την μόρφωση που υπάρχει μέσα σου.
Θυμήσου, όταν πηγαίνεις σε ένα μαγαζί και στέκεσαι στην βιτρίνα, έλκεσαι από κάτι που σου αρέσει. Έτσι μπαίνεις στο μαγαζί, το δοκιμάζεις και ύστερα το αγοράζεις. 

Μπορεί να σε πάρει μέρες ή και μήνες να κάνεις έρευνα αγοράς ως προς ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι, ένα πλυντήριο, ένα κινητό, ένα τάμπλετ κλπ. Αλλά για κάθε γνώση- πρέπει- στάνταρ θα τα επιλέξεις σχεδόν χωρίς να τα ερευνήσεις καθόλου. Αυτό που ενδεχομένως να σε οδηγήσει στην επιλογή της γνώσης είναι το αποτέλεσμα που βλέπεις στους άλλους. Αλλά για κάθε αποτέλεσμα υπήρξε ένας δρόμος.
Αυτό κάνουν όλοι όσοι αναζητούν τον δρόμο της αυτογνωσίας και της Πνευματικότητας. Κοιτούν το αποτέλεσμα στον δάσκαλο, όπως για παράδειγμα στον Osho, αλλά σε αυτό το αποτέλεσμα μένουν. Από το αποτέλεσμα πιάνονται.
Ακόμη όμως και σε πιο απλούς δρόμους της ζωής, πάλι από το αποτέλεσμα πιάνεται κάποιος. Κοιτάμε δηλαδή την χ τραγουδίστρια ή την χ μοντέλα, τον χ ηθοποιό, τον χ γενικά. Αλλά επειδή βλέπουμε μόνο το αποτέλεσμα θεωρούμε ότι κάπως εύκολα έφτασε αυτός να αποκτήσει δόξα ή χρήμα ή και τα δύο. Αυτή η ευκολία που νομίζουμε ότι ισχύει είναι η πρώτη ψεύτικη εικόνα που έχουμε. Γιατί δεν θα ασχοληθούμε με τα πόσα θυσίασε ο άνθρωπος αυτός για να φτάσει στο επίπεδο που έφτασε για όποιον τομέα και αν μιλάμε.
Έτσι φτάσαμε σήμερα να μην έχουμε ποιότητα, αλλά επιφάνεια, αφού η επιφάνεια έγινε οδηγός.
Ρώτα λοιπόν πριν επιλέξεις την όποια μορφή, τι είμαι έτοιμος να δώσω ? Πόσο έτοιμος είμαι να εργαστώ για τον δρόμο αυτόν ? Που νομίζω ότι αυτός ο δρόμος έχει ευκολία ? Γιατί τον επιλέγω ? Το επιλέγω μήπως για καταξίωση και όχι για την ουσία του δρόμου ? Μήπως θέτω τον εαυτό μου σε κίνδυνο ? Μήπως θέλω από επιλογή να είμαι μίμος ? Μα κι αν γίνω μίμος που θα βρω την αρμονία και την ισορροπία. 

Μήπως λοιπόν πριν επιλέξω τον όποιο δρόμο είτε γάμο, είτε σπουδές, είτε παιδί, είτε καριέρα, είτε αυτογνωσία, είτε πνευματικότητα να ρωτήσω τον ίδιο μου τον εαυτό, γιατί ? Αν σε αυτό το γιατί απαντήσει το μυαλό μου, τότε αυτός ο δρόμος δεν είναι για μένα, αν μου απαντήσει η καρδιά μου τότε ναι είναι δικός μου. Τότε θα ξέρω ότι θα πάρω τη δική μου μορφή. Τότε κάθε γνώση που υπάρχει γύρω από τον δρόμο θα την ρουφάω με δίψα γιατί θα θέλω να μάθω κάθε λεπτομέρεια του δρόμου από όλους τους δασκάλους του δρόμου αυτού. Αλλιώς αν δεν αποκτήσω ολοκληρωτική κατάρτιση θα έχω πάρει τα αποτελέσματα από κάθε δάσκαλο και αυτά τα αποτελέσματα θα με κρατούν σε απόσταση από την ουσιαστική γνώση.

Στόχος είναι λοιπόν να αποκτήσουμε την δική μας μορφή μέσα από την επιλογή ολόκληρου του δρόμου και όχι από τα αποτελέσματα. Γιατί σε αυτό το τέλμα που έχουμε φτάσει σε πλανητικό σημείο, είναι ότι όλους μας, μας νοιάζει το αποτέλεσμα και μόνο, χωρίς την ουσία του δρόμου. Η ουσία του δρόμου θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα από μόνος του. 

ετικέτα ( τέχνη ζωής ) 

Δωροθέα