Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Επιβολή- ψυχαναγκασμός- εμμονές = κατάθλιψη

Ένας δρόμος χειραγώγησης, «σκληραγώγησης» που κάνουν χρήση κάποιοι άνθρωποι στους άλλους νομίζοντας έτσι ότι θα τους κάνουν πιο «δυνατούς» για να αντιμετωπίσουν την ζωή.


Πόση δύναμη μπορεί να έχει ένας άνθρωπος όταν τον φορτώσουμε με ένα σωρό υποχρεώσεις, πρέπει, στάνταρ? Πόση ελευθερία μπορεί να έχει, όταν για κάθε τι που θα είναι να αντιμετωπίσει στη ζωή του, θα καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλο χώρο. Όταν ένας χώρος είναι υπό κατάληψη δεν μπορεί να δεχτεί τίποτε άλλο πέρα από αυτά που έχει. Ένας άνθρωπος μέσα σε ένα κλουβί πόσο μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί?  Ότι κάνει θα το κάνει μέσα σε αυτό το κλουβί, το οποίο μονίμως θα του θυμίζει τα όριά του.
Αυτός είναι ο δρόμος της κατάθλιψης. Που είτε δημιουργείται από το περιβάλλον προς τον παθόντα, είτε από τον ίδιο τον παθόντα, αλλά πάλι μέσα από τα στερεότυπα και τα στάνταρς. Ένας άνθρωπος που έχει μετατρέψει όλο του το περιβάλλον σε ζυγό τυπικότητας. Έτσι μέσα από αυτή την τυπική σκλαβιά που έχει δημιουργήσει ή που τον ώθησαν να δημιουργήσει, δημιουργεί πάντα διαδρομές μέσα από το μυαλό του επίπονες και ζει με φαντάσματα. 

Δηλαδή φανταστικούς δρόμους, φανταστικούς πόνους. Αυτά τα φαντάσματα για τον παθόντα είναι πραγματικά. Μέσα από τη δική του πια πραγματικότητα νιώθει ότι η ζωή έχει στηθεί εναντίον του και έχει σταθεί εμπόδιό του. Όλα αυτά είναι μέχρι να καταλάβει ο παθόντας ότι όλες οι σκιές που βλέπει είναι από μέσα προς τα έξω. Είναι δικές του διαδρομές που του προκαλούν εκδορές μέσα σε κάθε νευρώνα του εγκεφάλου του και αυτές οι εκδορές για να επουλωθούν, ο πάσχοντας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πιάσει μία- μία τις σκέψεις- εμμονές- επιβολές – ψυχαναγκαστικές διαδρομές και να δει από πού πηγάζουν. Πώς και από τι δημιουργούνται ? Γιατί υπάρχουν τόσα καθεστώτα στο μυαλό του ? Που τα βρήκε ? Γιατί ο ίδιος είναι τόσο αυστηρός με τον εαυτό του ? Γιατί θεωρεί ο ίδιος ότι μόνο η επίπονη και σκληρή αντιμετώπιση διδάσκει? Όχι η σκληρή και επίπονη αντιμετώπιση δεν διδάσκει, δημιουργεί τις «καλύτερες» υποδομές για ανασφάλειες, για χαμηλή αυτοεκτίμηση, για αυτοκριτική με μορφή εκφοβισμού.
Ακόμη και να μεγάλωσες σε έναν ζυγό πόνου, ακόμη και να σε έχουν φορτώσει με τύψεις και ενοχές, να θυμάσαι πως το βιβλίο της ζωής σου, σου ανήκει. Μόνο εσύ το γράφεις τώρα.
Πέταξε από πάνω σου όλο αυτό το ζυγό και βάλε νέες βάσεις.
Πάρε τις εμμονές, τις ψυχαναγκαστικές διαδρομές και τις επιβολές και δώσε δρόμο δικό σου. Σταμάτα να αναζητάς δίπλα σου κόλακες που θα σου δίνουν καλές κουβέντες, αν και εφόσον πληρείς τις προϋποθέσεις που θέλουν εκείνοι. Γιατί κάθε κόλακας μετατρέπεται σε βρικόλακας και τελικά χάνουμε υπόσταση από την ολότητά μας. Σκοπός δεν είναι να ζήσεις τη ζωή των άλλων μέσα από τα δικά τους σενάρια, αλλά να αναζητήσεις εσύ τα δικά σου σενάρια για να ζήσεις τη δική σου ζωή. 

Ο ζυγός που αντιμετωπίζεις είναι μέσα από το δικό σου καθεστώς πια το οποίο σε ορίζει, σε ζορίζει και σου έχει θέσει όρους και όρια για να είσαι αρεστός. Μα να θυμάσαι, δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους, πως είναι δυνατόν άλλωστε. Το ζητούμενο δεν είναι να αρέσεις σε όλους, αλλά να ζεις ειρηνικά μέσα σε σένα, από σένα. Έτσι όταν η ειρήνη φωλιάσει στην καρδιά σου και το μυαλό σου γίνει συνεργάτης αυτής  της ειρήνης η γαλήνη και η ισορροπία θα έρθει στη ζωή σου.
Όσο ζεις από τους άλλους, για τους άλλους και όχι με τους άλλους, θα ανακαλύπτεις ότι όσα και να κάνεις, όσα και να προσφέρεις, όλοι θα έχουν κι από ένα παράπονο. Όμως τα περισσότερα παράπονα θα βαραίνουν εσένα και μόνο. Αφού θα βλέπεις ότι όσο κι αν ανεβάζεις τον πήχη στον εαυτό σου, η αναγνώριση που θέλεις δεν έρχεται.
Μα η παθητικότητα που σε ορίζει, είναι αυτή που επιτρέπει σε όλους τους άλλους να βάζουν σε σένα τη σέλα.
Είσαι έτσι κι αλλιώς ένα μοναδικό πλάσμα, οπότε βάλε οδηγό την εσωτερική σου φωνή. Μάθε από αυτή τη φωνή όλα όσα σε έχουν σε αυτόν τον ζυγό. 

Πάρε ένα τετράδιο και γράψ’ τα ένα- ένα. Ύστερα πάρε την απόφαση να τα «γκρεμίσεις» να τα αναθεωρήσεις, να τα ξεχωρίσεις και να δεις ποια είναι πραγματικά δικά σου και γιατί τα έχεις όλα αυτά. Μέσα από αυτόν τον δρόμο- τρόπο η ελευθερία είναι δίπλα σου.

Βοήθεια μπορείς να πάρεις παράλληλα από έναν ειδικό ψυχολόγο για να σου δείξει όλα αυτά. Όπως μπορείς να περπατήσεις τα 7 μυστικά περάσματα ένα- ένα. 

ετικέτα ( αναγέννηση ) 

Δωροθέα