Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού ( τεχνική βιωματικής ελευθερίας μέρος 3ο )

Και άφες ημίν τα οφελήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού.
Το μεγαλείο της Μεγαλοψυχίας, το Μεγαλείο της ανάπτυξης της 


καρδιάς μας. Για να γεμίσει με Άγιο Μύρο. Τι πιο σπουδαία ευχή για κάθε άνθρωπο, να φτάσει σε αυτό το Υπέρτατο σκαλί της Ανώτερης Μυητικής Σκάλας της Πνευματικής Ανάστασης για την ψυχή του.
Μέχρι τώρα στα δύο προηγούμενα κείμενα : πρώτο + δεύτερο, είδαμε όλα τα κέντρα μας και μας έχει μείνει το κέντρο της καρδιάς μας, ο συλλέκτης των πόνων και των βασάνων μας. Αυτός ο συλλέκτης μαζεύει πόνους, θλίψεις, στεναχώριες, συναισθηματικές μεταπτώσεις, αδικίες, προδοσίες, έχθρες. Πληγές γεμάτη είναι η καρδιά. Μάθαμε να λέμε ότι όσο πιο καλόκαρδος είναι κάποιος τόσο περισσότερους πόνους συλλέγει στην καρδιά του. Έτσι είναι ως ένα σημείο. Η καρδιά είναι σαν να λέμε ένας μαγνήτης, ένας πόλος έλξης. Τι έλκει και τι μαγνητίζει ? Ανάλογα με τι την έχουμε συνδεδεμένη. Αν η καρδιά μας είναι δεμένη με το μυαλό μας, τότε κατευθύνεται από το εγώ μας, ο εγωισμός μας καταφέρνει και χτυπάει την καρδιά μας, σαν κύματα πάνω στα βράχια. Έτσι λαβωμένη και αρκετά πονεμένη η καρδιά μας από το εγώ, ανοίγει παράλληλα και τους πόνους της ψυχής. Τότε η ψυχή αρχίζει να πονάει κι εκείνη, αναζητά παρηγοριά και ψάχνει το αποκούμπι του Θεού. Μέσα σε αυτή την διαδρομή της γλυκιάς αναζήτησης προς τον Θεό, έρχεται το Σοφό καθ’ όλα Πάτερ Ημών να μας διδάξει την μεγαλοψυχία, την ταπείνωση, την ειρήνη, την ελευθερία και γενικά τον δρόμο προς την Θέωση μας. 

Όλο το κομμάτι που μας έχει μείνει, από την μέχρι τώρα διαδρομή μας, είναι το βάλσαμο της καρδιά μας, η θεραπεία της ψυχής μας και η απαλλαγή μας από όλα όσα μας βαραίνουν. Αρκεί να περπατήσουμε αυτό το Θεϊκό καθ’ όλα μονοπάτι αγάπης- αρμονίας και πληρότητας. Με βοηθό τον ίδιο τον Δημιουργό μας- πλάστη μας. Που δεν μας λέει, όχι σε τίποτε, απλώς μας ζητά για να περπατήσουμε στο απόλυτο μονοπάτι της λύτρωσης να αφήσουμε κάθε τι που μας βαραίνει, είτε από μας για μας, είτε από μας για άλλους. Έτσι όλα όσα βάραιναν την μέχρι πριν λίγο πονεμένη μας καρδιά, Εκείνος θα τα αναλάβει όλα. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να Νιώσουμε την προσευχή από εκεί μέσα βαθιά, από την καρδιά μας. Να είναι η προσευχή μας μέσα από το στέρνο μας και όχι από το μυαλό μας. Να νιώσουμε την καρδιά μας να φτερουγίζει, όπως όταν ερωτεύεται, όπως όταν λαχταρά. Αυτή η κίνηση της λαχτάρας της καρδιάς μας όταν θα λέει το Πάτερ Ημών, θα φτάσει να νιώσει το Άγγιγμά Του, θα φτάσει να νιώσει τη γλύκα Του και το μεγαλείο της Ευσπλαχνίας του. Θα ακούσουμε το πιο γλυκό και τρυφερό «δεν πειράζει παιδί Μου, για τα λάθη σου, πάνε πέρασαν αυτά, άσε με να γιατρέψω τις πληγές σου. Άφησέ τα όλα σε μένα παιδί Μου». Όχι δεν είναι δύσκολο να σας μιλήσει Εκείνος, όχι δεν κάνει διακρίσεις. Θα μιλήσει αυτόματα σε κάθε καρδιά που θα του απευθύνει τον λόγο. Είναι ο πιο άμεσος, ο πιο γλυκός, ο πιο στοργικός Πατέρας, όλων των Πατεράδων στον κόσμο. Είναι ο Πατέρας που θα χαρεί με την τόσο θεσπέσια πρόθεσή μας. Έτσι η παραίνεσή Του θα είναι άμεση. Αρκεί να δονεί την προσευχή μας η καρδιά μας. 

Να βιώσουμε όλο αυτό το υπέροχο μονοπάτι της συγχώρεσης. Να απαλλαγούμε απόλυτα από όλα όσα μας βαραίνουν, από όλα όσα οφείλουμε. Μα τι οφείλουμε ? Όλα όσα συλλέγαμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας κάθε μέρα, από διάφορα, όπως είπαμε στην αρχή. Η καρδιά μας είναι μαγνήτης και συλλέκτης πόνων. Έτσι μέσα από την δική μας βιωματική συγχώρεση προς κάθε μας συνάνθρωπο, αυτόματα θα απαλλαγούμε κι εμείς από κάθε μας βάρος. ( η τέχνη της συγνώμης μέρος 1, 2, 3 τρία κείμενα για βοήθεια.)
Ετοιμάζουμε λοιπόν πάλι τα Ιερά χέρια της Αγάπης. Βάζουμε το δεξί χέρι στο στέρνο και από πάνω του το αριστερό. Τα χέρια μας να ακουμπούν στο στέρνο μας. Πάρτε μία βαθιά αναπνοή από τη μύτη εκπνοή από το στόμα ( 3 φορές ) νιώστε κάθε φορά που εκπνέετε να φεύγει από πάνω σας κομμάτι πόνου. Αφού τελειώσετε και την τρίτη φορά με τις αναπνοές, δονήστε αργά, αργά τις λέξεις :  
Και άφες ημίν τα οφελήματα ημών, ( σταματάμε εδώ, κλείνουμε τα μάτια και αφήνουμε την πρόταση να περπατήσει μέσα στο σώμα μας. Σαν να είναι ένα σκάνερ και να θέλουμε να σκανάρει τους πόνους μας για να τους βγάλει έξω από το σώμα, για να τους θεραπεύσει.) Νιώθουμε, αφουγκραζόμαστε, μπορεί να σας έρθουν δάκρυα στα μάτια. Θα είναι μαζί δάκρυα πόνου και αγαλλίασης. Πόνου γιατί ο πόνος θα φεύγει και αγαλλίασης γιατί η ψυχή λαμβάνει το θεραπευτικό άγγιγμα του Πατέρα μας.
Ανάλογα βήματα κάνουμε και στις παρακάτω δονήσεις.
Η κάθε προσευχή είναι ένα πλουσιοπάροχο γεύμα, γεμάτο από υπέροχες γεύσεις, αρμονίας και πληρότητας. Αυτό το γεύμα για να μας δώσει «καρπούς» οφείλουμε να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας, να το «μασάμε», δηλαδή να λέμε κάθε λέξη αργά και σταθερά. Να είναι η κάθε φορά, σαν να είναι η πρώτη φορά. Να μην λέμε την προσευχή χλιαρά και επιφανειακά. Αλλά με ζέση, με αγάπη, με συναίσθηση του λόγου. Γιατί αν θυμάστε εν Αρχή είν’ ο Λόγος. Που σημαίνει κάθε λόγος είναι μία μορφή. Μέσα από αυτή την δόνηση, εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την μορφή. Ποια μορφή ? Μα φυσικά τη δική μας, τη μορφή των πόνων μας και να τα μετατρέψουμε σε Φως, σε αγάπη, σε πληρότητα, σε αρμονία.  

ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών
και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν,
αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού.
Η τελευταία φράση, ζητάει από τον Θεό, να μας απαλλάξει απόλυτα και ολοκληρωτικά από τον «έξω από δω». Ο οποίος έχει μπει ανάμεσα σε μας και στον Θεό, δηλαδή στην εν Θεώ ζωή και περιουσία μας. Ο «έξω από δω» ακούει στην λέξη φόβος. Και ο φόβος στη ζωή μας έχει πάρει μορφή, μορφές τόσες μορφές που έχουν γίνει το σκοτάδι που είμαστε μέσα του με αποτέλεσμα να χτυπάμε συνέχεια και συνέχεια τα κεφάλια μας στον τοίχο, από τις τόσες απώλειες που βιώνουμε. Κρίμα είναι, φτάνει πια. Το Έλεος Του Θεού μας περιμένει όλους, μα όλους.
Το επόμενο κομμάτι μετά την προσευχή Πάτερ Ημών, το Ότι σου έστιν η Βασιλεία, είναι το επιστέγασμα από το Πατερ Ημών και θα δοθεί η εξήγησή του σε παρακάτω κείμενο μαζί με την Τεχνική του. Είναι το σημείο που ενώνει την εδώ γήινη τριάδα μας με την Αγία Τριάδα και μας προετοιμάζει για το Θεοί Εστέ.

ετικέτες ( αποκαλύπτω & διαλογισμός ) 

Δωροθέα 
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου