Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Χάνουμε κομμάτια από την ανεκτίμητη περιουσία μας.

Ανεκτίμητη περιουσία όχι δεν είναι τα ντουβάρια. Όχι δεν είναι τα έπιπλα. Όχι δεν είναι το καλογυαλισμένο σου αμάξι. Όχι δεν είναι εκείνο το βάζο. Όχι δεν είναι τα λεφτά. Όλα αυτά είναι και από ένα μέσον για να σε υπηρετεί. Εμείς όμως φτάσαμε να γίνουμε υπηρέτες της ύλης σε όλο της το μεγαλείο. Έτσι χάσαμε και χάνουμε κάθε λεπτό από την ανεκτίμητη περιουσία μας, που δεν είναι άλλη από αυτή των σχέσεών μας.

Οι σχέσεις μας χάνουν κάθε μέρα και περισσότερο «έδαφος». Οι σχέσεις μας έγιναν φτηνές, στον βωμό του γεμάτου πορτοφολιού. Οι σχέσεις μας έγιναν ρηχές στον βωμό του καλού και επώνυμου επίπλου. Οι σχέσεις μας έγιναν κούφιες στον βωμό του καλογυαλισμένου αυτοκινήτου. 

Εμείς κοιτάζουμε ανέκφραστοι αυτή την περιουσία να απομακρύνεται και δεν κάνουμε τίποτε για να τη σώσουμε. Παραμένουμε «φύλακες» της ύλης και αυτή συνεχίζουμε να κυνηγάμε. Με οδηγό τον φόβο, την απιστία, τον πανικό.
Δεν υπάρχει πια μεταξύ μας καμία διάθεση για ένωση, για ουσία και για πραγματικές έννοιες που μας ορίζει το ανθρώπινο μας στοιχείο.
Μα το κλειδί για να είμαστε καθ’ όλα εντάξει είναι αυτές μας οι σχέσεις. Όταν μεταξύ μας αποκτήσουμε ουσία και αλήθεια, τότε το υλικό κομμάτι θα έχει μία σταθερότητα για όλους μας. Γιατί η πραγματικές αξίες είναι εκεί μέσα στην ανθρωπιά μας, είναι η συμπόνια, η ενότητα, η οικειότητα και ο σεβασμός.
Ας βάλουμε αυτές τις αξίες ως οδηγό και ας αφήσουμε αυτή την λαίλαπα της ύλης να σβήσει.
Και αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοώ, ας πεταχτούμε για 5 λεπτά σε ένα νεκροταφείο και σε ένα νοσοκομείο. Τι θα δούμε άραγε ? Λεφτά ? Καναπέδες ? Αυτοκίνητα ? Λογαριασμούς ? Όχι θα δούμε μνήματα που εκεί μέσα δεν υπάρχουν όλα όσα αγωνιστήκαμε στη ζωή μας. Όχι θα δούμε ανθρώπους να παλεύουν για τη ζωή τους. 

Γιατί λοιπόν θα πρέπει να φτάσουμε σε μία τέτοια απώλεια για να καταλάβουμε το πραγματικό νόημα της ζωής αλλά και την πραγματική μας περιουσία ?
Υπάρχει περίπτωση άραγε τα αντικείμενά σου να σε αγκαλιάσουν όταν πονάς ?

ετικέτα ( τέχνη ζωής ) 

Δωροθέα