Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Το «όπλο» της λύτρωσης.

Ζωή με το κομμάτι. Η ζωή μας έχει φτάσει να γίνει ένα μαρτύριο. Ένα μαρτύριο μέσα στο οποίο εμείς κάνουμε προσπάθειες να κρατήσουμε και να κρατηθούμε όσο μπορούμε όρθιοι. Ζούμε αποσπασματικά και τμηματικά.


Όνειρα που βλέπουμε να χάνονται. Καταστάσεις που μας ξεπερνούν. Κάνουμε προσπάθειες να ακολουθούμε τον σφυγμό της κάθε μόδας, κάθε νέου δρόμου- τρόπου, για να νιώθουμε in. Για να θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι ανήκουμε σε ένα σύνολο. Ένα σύνολο που κάθε μέρα ολισθαίνει και περισσότερο. Αυτή η ολίσθηση γίνεται γιατί έχουμε αποσυνδέσει τους εαυτούς μας με την εσωτερική μας φωνή, με την εσωτερική μας πηγή. Που δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον Δημιουργό μας, Θεό.
Τον Θεό τον έχουμε μετατρέψει σε μπαμπούλα ή του έχουμε ορίσει εμείς κάποια όρια σύμφωνα με τα επιτρεπτά καθεστώτα.  Και έτσι ακόμη και ως προς τον Θεό και το Θεικό μας κομμάτι χάσαμε την ουσία και την αλήθεια
Έτσι όπως τα χάσαμε αυτά, χάσαμε και την διάθεση ακόμη και για αναζήτηση, για έρευνα. Ότι μας είπαν το ακολουθούμε ή το μαχόμαστε, επειδή μας το είπαν. Λες και εμείς δεν έχουμε δική μας άποψη.
Μα για να αποκτήσουμε δική μας άποψη για κάτι, πρώτα οφείλουμε να δούμε όλες τις εκτάσεις και διαστάσεις ενός θέματος. Αλλιώς η άποψή μας πάντα θα έχει κενά και πάντα θα «μπάζει». 

Μ’ αυτά και με εκείνα, λοιπόν οι μάχες μας ως προς το τι είναι ο Θεός, μας έχει οδηγήσει στο να χάνουμε εμείς τη ζωή μας σε όλους τους τομείς. Και κρατάμε απόσταση από το Θείο για να μη μας τοποθετήσουν όλοι οι άλλοι κάποιον «τίτλο» και νιώσουμε ότι δεν είμαστε in.
Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα. Προβλήματα κάθε τύπου. Μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι είναι προβλήματα. Που όταν σε αυτά τα προβλήματα βάλουμε μέσα τους τον Θεό, τότε τα προβλήματα σταματούν να υπάρχουν.
Από τη μία μέρα στην άλλη ? Μαγικά ?
Όχι δεν είναι από τη μία μέρα στην άλλη και όχι δεν είναι μαγικά.
Η πρόθεσή μας είναι αυτή που θα κάνει την ανατροπή. Η πρόθεση της αγνής καρδιάς είναι αυτή που θα δώσει βάλσαμο στην καρδιά μας και λύσεις στα προβλήματά μας.
Τι να κάνουμε ? Να κάνουμε προσευχή.
Γιατί να κάνουμε προσευχή ? Μα γιατί η προσευχή είναι ένας δρόμος ο οποίος φέρνει σε αρμονία τα πάντα στη ζωή μας.
Η ευχή λοιπόν που αλλάζει τα πάντα είναι :
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με.
Αυτή την ευχή μπορούμε να την λέμε κατά τη διάρκεια της μέρας μας όσο πιο συχνά μπορούμε. Όχι επιφανειακά, αλλά μέσα από την καρδιά μας, μέσα από την ψυχή μας. Να νιώθουμε να δονείτε το στομάχι μας όταν τη λέμε.
Όχι δεν θέλει βιασύνη, αυτή η ευχή. Την λέμε αργά- αργά με φωνή γεμάτη αγάπη. Μπορούμε να πάρουμε ένα κομβοσκοίνι προσευχής και σε κάθε του κόμπο να λέμε την ευχή αυτή. 

Μπορούμε επίσης να έχουμε μπροστά μας μία εικόνα του Ιησού και αναμμένο ένα κερί επιτραπέζιο. Όπως πριν από την ευχή αυτή καλό είναι να έχουμε θυμιατίσει τον χώρο μας.
Ας επιλέξουμε κάθε μέρα έστω για 5 λεπτά να λέμε αυτή την ευχή.
Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα που θέλουμε βοήθεια και στήριξη, μπορούμε να κάνουμε και το εξής. Μετά την ευχή να ανοίξουμε τυχαία την Καινή Διαθήκη και να διαβάσουμε το πρώτο κομμάτι που θα βρούμε μπροστά μας. Τότε θα δούμε ότι εκεί κρύβεται η απάντηση στο πρόβλημά μας.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε και άλλες προσευχές.
Όπως : Κύριε Ιησού Χριστέ, ευλόγησον συγχώρεσε με.
Αν νιώθουμε ότι μας βαραίνουν πράγματα και καταστάσεις και θέλουμε τη συγχώρεσή Του.
Υπεραγία Θεοτόκε Δέσποινα, ελέησον ημάς.
Η Παναγία μας χαίρεται όταν της ζητάμε και όταν προσευχόμαστε σε Εκείνη. 

Δεν χρειάζεται λοιπόν να νιώθουμε άσχημα για το ότι προσευχόμαστε. Κι αν ακόμη νιώθουμε άσχημα, ας μη το πούμε σε κανέναν. Για τη δική μας ζωή πρόκειται.
Το να δοκιμάσουμε να έρθουμε κοντά στον Θεό δεν είναι κακό, δεν είναι αδυναμία, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Όλοι μας στηριζόμαστε σε διάφορα είτε πρόκειται για την ευτυχία μας, είτε για την ευημερία μας, είτε για την εργασία μας. Το να επιλέξουμε να στηριχθούμε για όλα στον Θεό δεν θα μας οδηγήσει στο να είμαστε αδύναμοι, αλλά στο πώς να ενεργοποιήσουμε την Ανώτερη Δύναμη που όλοι μας διαθέτουμε, αφού ο Ιησούς είπε : ότι Είμαι είστε.

ετικέτα ( πνευματικότητα ) 

Δωροθέα