Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Οι ρόλοι της ζωή σου…

Ο καθένας από μας κατά τη διάρκεια της ζωής του αποκτά ρόλους. Ρόλους που συνήθως τους περισσότερους τους επιλέγει. Οι ρόλοι αυτοί είναι βοηθοί της ψυχής μας για ανάπτυξη και αναβάθμιση.


Πώς όμως εμείς χειριζόμαστε τους ρόλους αυτούς ? Μήπως φτάνουν κάποιοι ρόλοι να «μπουν στο πετσί μας». Μήπως κάποιους ρόλους τους ανακατεύουμε μεταξύ τους, με αποτέλεσμα κανένας να μην έχει την αρχική του υπόσταση ? Μήπως να αναζητήσουμε γιατί δεν είμαστε οι ρόλοι αυτοί, αλλά είμαστε το αυθεντικό μας κομμάτι, το οποίο από τους ρόλους εκπαιδεύεται ? Μήπως από το ότι τους ρόλους αυτούς τους έχουμε πάρει τόσο προσωπικά είναι και η κύρια αιτία όλων των προβλημάτων μας ?
Ο πρώτος ρόλος που αποκτά συνήθως ο καθένας από εμάς, είναι αυτός της εργασίας μας. Όχι ο πρώτος ρόλος δεν είναι του παιδιού και δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι καθώς εκείνο το διάστημα ποιείται το ήθος μας, οι αξίες μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
Τον πρώτο ρόλο λοιπόν στη ζωή μας τον επιλέγουμε συνήθως με βάση των ταλέντων μας, των ονείρων μας. Οπότε ύστερα περνάμε στην προετοιμασία που χρειαζόμαστε για τον ρόλο αυτόν. Σπουδές, πρακτική κλπ.
Όταν είμαστε έτοιμοι, τότε ανοίγει η «παράσταση» για μας, για να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τον ρόλο. 
Όμως κάθε ρόλος το μόνο που στην πραγματικότητα χρειάζεται να κάνει σε μας, είναι να μας αναδομεί κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Για να γίνει αυτό καλό θα είναι κανέναν από τους ρόλους που θα επιλέξουμε ως εργασία να μη μας επηρεάζει προσωπικά. Εκεί είναι και το «κουμπί» της ισορροπίας και της αρμονίας. Όταν ο ρόλος καταφέρει να μας επηρεάσει προσωπικά, τότε χάνουμε πολλά ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να είμαστε στον ρόλο μας αμερόληπτοι. Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε εύκολα, ότι στον ρόλο μας αυτόν θα βρεθούν άλλοι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν τον δικό τους ρόλο.
Είναι ακριβώς όπως σε μια παράσταση. Όπου υπάρχουν οι βασικοί πρωταγωνιστές, οι συμπρωταγωνιστές και οι κομπάρσοι. Ενώ σε κάποιες παραστάσεις θα υπάρχουν και οι κασκαντέρς, οι οποίοι αναλαμβάνουν να κάνουν τις δύσκολες σκηνές της παράστασης.
Έτσι σε αυτόν τον πρώτο ρόλο της ζωής μας, πρωταγωνιστής είμαστε εμείς. Συμπρωταγωνιστές είναι οι συνεργάτες μας, κάποιοι από τους συναδέλφους μας και κομπάρσοι είναι όλο το κοινό που συναναστρεφόμαστε. Κασκαντέρ θα είναι στην δική μας παράσταση κάποια από τα εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο μας, τα οποία θα κάνουν τη «γέφυρα» για να περάσουμε εμείς αλώβητοι. Γιατί ο τελικός στόχος της παράστασης είναι η ψυχή μας να παραμείνει ανεπηρέαστη και να καταφέρει η προσωπικότητά μας να παίξει τον ρόλο αυτόν χωρίς να χάσει τίποτε από την κανονική της θέση- στάση. 
Όμως σε εμάς δεν γίνεται έτσι, φτάνει η εργασία μας, όποια και αν είναι αυτή να εισβάλλει μέσα στην προσωπικότητά μας και να μας οδηγήσει στην αλλοίωση και τη φθορά. Έτσι ενώ ξεκινάμε την παράσταση με όνειρα και αισιοδοξία. Λίγο αργότερα έχουμε γεμίσει πίκρα, θυμό, οργή, φόβο, ανασφάλεια, μέσα από τις σκέψεις που μας κατακλύζουν. Ο ρόλος μας εισβάλει στη ζωή μας και την επηρεάζει από άκρη σε άκρη. Αυτόματα εμείς τότε όλο αυτό θα το μεταφέρουμε και στην προσωπικότητά μας, η οποία θα χάσει την αρχική της φρεσκάδα. Από εκεί και μετά αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα υγείας να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά και οι φθορές στις σχέσεις μας.
Μέσα σε αυτόν τον πρώτο ρόλο, σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουμε να συνεργαστούμε με δικούς μας ανθρώπους δηλαδή γονείς, συντρόφους, φίλους. Όπου εκεί σε αυτό το σημείο γίνεται και το μεγαλύτερο μπέρδεμα όλων. Εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να ξεχωρίσουμε τους ρόλους και έτσι ο ένας ρόλος μπαίνει μέσα στον άλλον και τις περισσότερες φορές γεννιέται, η άμυλα και ο ανταγωνισμό. Η προσπάθεια μας να κρατήσουμε την αυτοκυριαρχία μας και την ισορροπία μας, μας οδηγεί στην φθορά. Οι βασικές σχέσεις χάνουν το χρώμα τους γιατί μέσα σε αυτές μπαίνει ο επιπλέον ρόλος της εργασίας. 
Όταν καταφέρουμε να αφήσουμε την εργασία μας στο σημείο του ρόλου και δεν αφήσουμε τον ρόλο αυτόν να μας επηρεάσει τότε θα έχουμε κερδίσει τη ζωή. Ο τρόπος δεν είναι δύσκολος, μία απόφαση χρειάζεται από εμάς να αναζητήσουμε με ποιο τρόπο δεν θα επιτρέπουμε έναν ρόλο να είναι κόντρα στο υπόλοιπο της ζωής μας.

Καταγράφω όλα όσα έχει καταφέρει ο ρόλος εργασία να μου αλλάξει στην αρχική μου προσωπικότητα και αρχίζω την δική μου αναστύλωση. Δεν θα σας πάρει πολύ καιρό όλο αυτό, γιατί αυτό που θέλετε να αναζητήσετε είναι η κρυμμένη σας αλήθεια και απλώς περιμένει από εσάς να της δώσετε και πάλι τον ρόλο της ηγεσίας.

ετικέτα ( Αναγέννηση ) 

Δωροθέα