Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

ο Φωτεινός δάσκαλος του Εαυτού σου

Η ντροπή είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα, το οποίο μας καθηλώνει, μας κάνει να μουδιάζουμε και να μην μπορούμε εύκολα και άνετα να κινηθούμε.


Η ντροπή μας τρέπει σε φυγή, μέσα από τα πρέπει που έχουν αναπτυχθεί από εξωγενείς παράγοντες, μέσα μας. Εμείς μέσα από όλα αυτά τα πρέπει ως οδηγό, έχουμε φτιάξει μέσα μας ένα «ιδανικό πρόσωπο» και κάθε μέρα κάνουμε προσπάθειες να φτάσουμε αυτό το ιδανικό.
Η ντροπή «γεννιέται» εκεί πίσω στα χρόνια της αθωότητας μας, όταν μας έκαναν να νιώθουμε μειονεκτικά πάντα σε σχέση με τους άλλους. Πάντα υπήρχε η σύγκριση ανάμεσα σε μας και στα αδέρφια μας, στους συμμαθητές μας, ένα γείτονα ή ξαδέρφια.
Έτσι με οδηγό αυτό το συναίσθημα κάνουμε μετατροπή στη φυσικότητά μας.
Το συναίσθημα αυτό είναι ένα επώδυνο μονοπάτι και μας εξαναγκάζει να αλλάζουμε εντελώς αυτό που πραγματικά είμαστε. Έτσι καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορούμε σε διάφορες καταστάσεις που μας παρουσιάζονται.
Η κατανάλωση ενέργειας είτε από το θερμό, είτε από το ψυχρό μας κομμάτι είναι και η αιτία που αρχίζει το σώμα να μπλοκάρεται. Αλλά και η αιτία που αρχίζουν τα πάθη κυρίως, της ζήλιας, της αδηφαγίας και της λαγνείας. 

Ο άνθρωπος που έχει αυτά τα πάθη, νιώθει δυστυχισμένος μέσα από το αίσθημα ανικανότητας που έχει θέσει ο ίδιος τον εαυτό του. Με αποτέλεσμα η ενέργεια που καταναλώνει να τον κάνει να νιώθει πάντα μία τεράστια κενότητα, αντί για πληρότητα. Όλο αυτό με το πέρασμα των χρόνων φέρνει το ορμονικό σύστημα σε μπλοκαρίσματα και το ορμονικό σύστημα προκαλεί της ψυχολογικές μεταπτώσεις. Είτε αυτές είναι καταθλιπτικά επεισόδια, είτε είναι κρίσεις πανικού.
Η  υπέρ κατανάλωση της θερμής ενέργειας από το σώμα δημιουργείται από τα αισθήματα κατωτερότητας και η υπερθέρμανση έρχεται μέσα από θυμό, οργή, άγχος. Ο άνθρωπος αυτός έχει συναισθηματικές μεταπτώσεις και συνέχεια μαλώνει τον εαυτό του για κάθε τι. Στέκεται σχεδόν στα πάντα στο αποτέλεσμα και μέσα από το αποτέλεσμα κατηγοριοποιεί και κατηγορεί τον εαυτό του.
Η υπέρ κατανάλωση της ψυχρής ενέργειας οδηγεί τον άνθρωπο στην ενεργοποίηση ενός ισχυρού και αυστηρού εγώ. Έτσι αυτοί οι άνθρωποι θα παρουσιάζονται, ως υπέρ της λογικής. Αυτή τους η στάση θα τους μετατρέψει σε δύσκαμπτους και θα βγάζουν προς τα έξω μία σκληρότητα. Δεν αλλάζουν εύκολα θέση και στάση.
Στην υπέρ κατανάλωση της θερμής ενέργειας μπλοκάρονται οι ορμόνες στο σώμα, ενώ στην υπέρ κατανάλωση της ψυχρής οι ορμόνες του εγκεφάλου. 

Κανένα από τα δύο άτομα αυτά, δεν βιώνει την πληρότητα και την αρμονία. Και η βασική αιτία λοιπόν είναι η ντροπή.
Όταν αρχίσουμε να αναζητάμε τα επίπεδα και σημεία που υπάρχει η ντροπή μας τότε θα αποκτήσουμε μία βαθιά συζήτηση με τον εαυτό μας. Ο οποίος θα αρχίσει σιγά σιγά να νιώθει ελευθερία μέσα από την κατανόησή μας.
Όσο θυμάμαι ότι η φράση «κανείς δεν είναι τέλειος» βγήκε για να μας θυμίζει μόνο την ανθρώπινή μας πλευρά. Όμως είμαστε τέλειοι, αφού με αυτή την τελειότητα γεννηθήκαμε. Ποια τελειότητα ? Μα της αυθεντικής μας υπόστασης, του ΕΙΜΑΙ μας. Κάθε είμαι έχει μέσα του τα αυθεντικά στοιχεία, τα ατομικά, τα προσωπικά. Όταν αυτά βγουν στην επιφάνεια, τότε δεν υπάρχει τίποτε άλλο από την πληρότητα της μοναδικότητάς μας. Γιατί ο καθένας μας γεννήθηκε για να είναι αυτό που είναι, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.
Γιατί ντρέπεσαι με αποτέλεσμα να τρέπεσαι σε φυγή και έτσι να μετατρέπεσαι σε άλλο από αυτό που γεννήθηκες να είσαι ? Μετέτρεψε την ντροπή σε ροπή για να κάνεις την ανατροπή και να γίνεις ο Φωτεινός δάσκαλος του Εαυτού σου.

ετικέτα ( αναγέννηση ) 

Δωροθέα