Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Τα χρήματα τοκίζονται και ο χρόνος τσακίζεται.

Μάθαμε να αφήνουμε χρήματα στην άκρη. Να τα βάζουμε σε ένα «ντουλάπι» για να αυξάνονται, να τοκίζονται. Έτσι νομίζαμε ότι θα γίνει και με τον χρόνο, ότι κι εκείνος θα τοκίζεται. Κι όμως ο χρόνος δεν τοκίζεται, τσακίζεται. Δηλαδή φεύγει, τρέχει, χάνεται, δεν σε περιμένει. Έτσι χάνουμε στιγμές και μέρες από τη ζωή μας. 


Αγωνιζόμαστε για τα χρήματα και αγωνιούμε για τα χρήματα. Μα τελικά ακόμη δεν μάθαμε ότι ο αγώνας δεν έχει μόνο νικητές, αλλά και χαμένους.
Τοκίζουμε ή τοκίζαμε χρήματα και η ζωή κυλάει, φεύγει. Περιμένεις να έχεις τα λεφτά για να ζήσεις κι όμως μπορεί κάποτε να έχεις τα λεφτά, αλλά ίσως να μη μπορείς να ζήσεις.
Το κάθε σου τώρα να αξιοποιείς με ότι έχεις.
Ο χρόνος δεν γυρίζει ποτέ πίσω.
Ακόμη και να κερδίσεις ένα ποσό, αυτό δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει νεότητα και φρεσκάδα, υγεία και αρμονία. Το μόνο που μπορεί να σου δώσει το χρήμα είναι ύλη, αλλά ποτέ δεν μπορεί να σου δώσει πίσω τα χαμένα χρόνια ή τους ανθρώπους που χάθηκαν και αυτοί μέσα στον αγώνα. 

Καταντήσαμε την ζωή μία αρένα, μία αρένα στην οποία κάθε μέρα και κάποιος χάνει ή χάνεται. Κι αυτό γιατί έχουμε λάθος στόχο. Αντί να έχουμε στόχο τις στιγμές με τους ανθρώπους μας, έχουμε στόχο τα χρήματα. Και νομίζουμε ότι αυτά θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε. Μα όσο πιο πολλά χρήματα έχει κάποιος ή όσο πιο πολύ υλικό πλούτο έχει, τόσο περισσότερους φόβους έχει, τόσες περισσότερες ανασφάλειες έχει. Και το σίγουρο είναι πως με τα χρήματα που έχει δεν μπορεί ούτε την υγεία να αγοράσει, ούτε τον θάνατο να σταματήσει. Γιατί αυτά μπορεί να «τοκίζονται» αλλά αντιστρόφως αντίθετα από τα χρήματα. Τα χρήματα αφαιρούν χρόνο, χρόνια, υγεία κλπ.
Επέλεξε να ζήσεις χωρίς και να μην αφήσεις άλλη στιγμή να περάσει από μπροστά σου, να σε προσπεράσει και να φύγει.

ετικέτα ( αναγέννηση ) 

Δωροθέα