Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Η πίστη του μυαλού υπολογίζει, ενώ της καρδιάς αφυπνίζει.

Το μονοπάτι της πίστης γίνεται υπολογισμός όταν έρχεται από το μυαλό. Γιατί το μυαλό από τη φύση του είναι υπολογισμός. Το μυαλό ορίζει το θετικό – αρνητικό, το σωστό και το λάθος. Έτσι η πίστη που έρχεται από το μυαλό έρχεται με υπολογισμούς. Υπολογίζει δηλαδή ανάλογα με το τι λαμβάνει και έτσι πιστεύει ή όχι.

Πιστεύουμε σε ένα είδος γυμναστικής, αν τα αποτελέσματα μας καλύπτουν.  Σε μία διατροφή, αν μας βοηθά. Σε έναν σύντροφο, αν μας κάνει τα χατίρια. Σε μία δουλειά, αν μας δίνει αυτά που πιστεύουμε εμείς ότι αξίζουμε.
Έτσι αυτό που θεωρούμε εμείς ότι αξίζουμε έρχεται και στην πίστη μας προς τον Θεό. Ενδόμυχα πιστεύουμε λοιπόν ότι αξίζουμε το καλύτερο, ότι είμαστε καλοί άνθρωποι, ότι για όλα οι άλλοι φταίνε, ότι εμείς δεν έχουμε πειράξει ούτε μυρμήγκι. Οπότε η πίστη μας περνά κρίση, αξιολόγηση και καταλήγουμε είτε στο ότι εμάς δεν μας ακούει ο Θεός, αφού δεν μας κάνει τα χατίρια. Είτε ότι ο Θεός κάνει εξαιρέσεις.
Γιατί αυτό που έχουμε μάθει στη ζωή μας είναι ότι 2+2 μας κάνει 4. Έχουμε μάθει όλα να τα υπολογίζουμε. Με αποτέλεσμα και η πίστη μας να έχει γίνει ένα μονοπάτι υπολογισμού.


Όταν λοιπόν η πίστη είναι δεμένη με το μυαλό βιώνει αντιφάσεις, μεταστάσεις, επαναστάσεις ώσπου τελικά φτάνει μία μέρα που η πίστη μας βρίσκεται στην εντατική μονάδα σχεδόν ετοιμοθάνατη. Κάνουμε προσπάθειες να την επαναφέρουμε γιατί θυμόμαστε τότε που έγινε σε μας ένα θαύμα, ένας μας θέλημα.  Αλλά το μυαλό έχει κουραστεί και δεν καταλαβαίνει πως γίνεται να μην έχουμε πάντα αποτέλεσμα.
Τυραννία καταντά η πίστη όταν είναι διαδρομή του μυαλού. Τυραννία γιατί οδηγούμαστε πάντα από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα όταν δεν μας δικαιώνει το εγώ μας ( μυαλό) θίγεται, θλίβεται και απογοητεύεται.

Αν είσαι σε αυτό το σημείο θλίψεις και απογοήτευσης, απλώς να ξέρεις ότι όλο αυτό δεν είναι μία μορφή τιμωρίας από τον Θεό. Να ξέρεις ότι ο Θεός, «δεν σου κρατά μούτρα». Δηλαδή δεν έχει κάτι μαζί σου. Απλώς ο Θεός και το μυαλό δεν συναντιούνται. Οπότε πάρε την πίστη σου από τους υπολογισμούς του μυαλού σου και μετέφερε την στην καρδιά σου. Γιατί ναι μπορεί για το μυαλό η πιστή να λέει 2+2 μας κάνει 4, αλλά για την καρδιά και τον Θεό, το αποτέλεσμα είναι πάντα σχετικό. Αφού σου είπε ότι η πίστη σου ακόμη και βουνά μπορεί να μετακινήσει.

ετικέτα ( ευημερία ) 

Δωροθέα