Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Η διάνοιξη της οδού προς την αλήθεια από τον Ιησού.

Ο δρόμος προς την αλήθεια, εύκολος δεν είναι. Θέλει προσπάθεια για να μπορέσουμε να δούμε μέσα στο βάθος της καρδιάς μας όλα όσα την κάνουν να είναι σκοτεινή κάποιες φορές νεκρή, ψυχρή, ψεύτρα και εν μέρει τυφλή. Δηλαδή τις περισσότερες φορές εμείς οι άνθρωποι κρυβόμαστε και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν θέλουμε να κοιτάξουμε μέσα βαθιά στην καρδιά μας. Ίσως να το κάνουμε πιο εύκολα για τους άλλους γύρω μας, αλλά για μας σπάνια αλλά σίγουρα δεν φτάνουμε μέχρι το βάθος.

Ο δρόμος της αλήθειας λοιπόν είναι αυτός που θα μας οδηγήσει Εκείνος όταν μας νιώσει έτοιμους. Πότε και πως θα το κρίνει ο ίδιος ο Ιησούς για τον κάθε άνθρωπο.
Οι άνθρωποι κάνουν βήματα και προσπάθειες προς το Θεό και προς το Θείο, χωρίς να εστιάσουν να αφαιρέσουν από πάνω τους το πέπλο που τους κρύβει την αλήθεια.
Έτσι όσοι έχουν τη διάθεση να ανέβουν τα σκαλιά της Πνευματικής Κλίμακας οφείλουν να ετοιμάσουν τον εαυτό τους κατάλληλα για να έρθει σε εκείνους ο Ιησούς και να τους διδάξει τον δρόμο και τον τρόπο.
Ο Ιησούς θέλει ολόκληρη μεταποίηση του εαυτού μας. Και η μεταποίηση αυτή γίνεται μέσα από την ποίηση, δηλαδή την απόλυτη διάνοιξη της συνείδησης μας. Όταν εμείς είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τα «όπλα» του εχθρού- εγώ σε Εκείνον και να μετατρέψουμε τους εαυτούς μας σε αυτό που θέλει Εκείνος να είμαστε. Με καθαρή καρδιά. 

Το πρώτο που θα κάνει ο Ιησούς είναι να σου ανοίξει την οδό να δεις τα «δοκάρια στα μάτια σου». Θα σου ανοίξει την συνείδησή σου για να κοιτάξεις μέσα της να βρεις την πραγματική σου όραση και να φύγεις από την αναπηρία. Να σε βοηθήσει δηλαδή να δεις όλα όσα κρύβεις εσύ επιμελώς από τον εαυτό σου και νομίζεις ότι δεν τα έχεις. Όταν εμείς θέλουμε να συναντήσουμε τον Ιησού Χριστό και να γίνουμε άξιοι αδερφοί Του, το πρώτο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τον παρακαλάμε να μας φωτίσει. Να μας φωτίσει για να δούμε, να παραδεχτούμε, να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της αναξιότητάς μας. Το μέγεθος του εγωισμού μας και όλα όσα κάνουμε εξ’ αιτίας αυτού.
Οι συνήθειες μας όπως είπαμε και στο κείμενο : 

Κάποιες συνήθειες νεκρώνουν τη συνείδηση.

νεκρώνουν ως ένα σημείο τη συνείδησή μας, όπου η καθαρή συνείδηση είναι ο τρόπος που η καρδιά ανοίγει τις πύλες της για να δεχτεί μέσα από ετοιμασία τον Νυμφίο.
Μόνο μία καθαρή καρδιά μπορεί να δεχτεί τον Νυμφίο. Και τι χρειάζεται η καρδιά για να καθαρίσει ? Καθημερινή φροντίδα και αναζήτηση. Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το τι κάνουν όλοι άλλοι και να αναζητήσουμε εμείς τα δικά μας δοκάρια, που μας κρύβουν τον ήλιο και μας οδηγούν σε φανταστικές εκλάμψεις της φωτός.
Αν θέλεις λοιπόν να γίνεις και να κάνεις τον εαυτό σου μαθητή του Ιησού Χριστού, ζήτα Του να σε βοηθήσει και να σου δείξει όλα όσα είναι ασύμμετρα ως προς Εκείνον. 

Ο Ιησούς ήρθε στον κόσμο από τότε μέχρι σήμερα αναζητώντας όχι μόνο τότε, αλλά ακόμη και τώρα άξιους συνεχιστές του έργου Του. Έτσι όταν ο Ιησούς ανοίγει διάλογο με κάποιον το κάνει για να τον βοηθήσει να αφομοιώσει την αλήθεια. Γιατί τώρα πια την αλήθεια την γνωρίζουμε. Είναι γραμμένη και ειπωμένη από Εκείνον. Οπότε Εκείνος προσπαθεί κάθε φορά που θα μας μιλήσει να μας κάνει γόνιμους συνεχιστές Του. Γόνιμος συνεχιστής Του είναι εκείνος που παραδέχεται απόλυτα πρώτα από όλα ότι έχει «δοκάρια στα μάτια του». Ύστερα αναζητά αυτά τα δοκάρια, δηλαδή το σημείο νέκρωσης της συνείδησής του. Αυτό το κομμάτι δεν είναι απλό και εύκολο, καθώς ο άνθρωπος χρειάζεται να αναθεωρήσει τη ζωή του και τη στάση του σε αυτή.
Ο γόνιμος συνεχιστής λοιπόν μαθητής του Ιησού, αφομοιώνει την αλήθεια μέσα από την συνεχόμενη «μάχη» που δίνει με όλον του τον ψεύτικο εαυτό. Αυτόν τον εαυτό που τον έχει καταδικάσει μέσα από τα πάθη και τις συνήθειες.
Αυτός είναι ο ρόλος του Ιησού και αυτό κάνει όταν εμφανίζεται σε εμάς. Μας διδάσκει πώς να αφομοιώσουμε την αλήθεια και να την κάνουμε μία γόνιμη κοιλάδα αγάπης, αληθινής και όχι στείρας. Η αληθινή αγάπη πάντα ανθίζει και δημιουργεί καρπούς ενότητας και αρμονίας.

Όχι ο Ιησούς δεν κάνει διακρίσεις σε ποιους θα μιλήσει, αλλά εμείς δεν είμαστε σε θέση να του μιλήσουμε. Όταν εμείς ετοιμάσουμε τους εαυτούς μας και είμαστε σε θέση να δούμε, να ακούσουμε και να λάβουμε τις οδηγίες Του, τότε Εκείνος εμφανίζεται και μας δίνει με την Φώτισή Του τον τρόπο να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της πλάνης μας, των παθών μας και των συνηθειών μας που έγιναν η αιτία να νεκρώσουμε και να παγώσουμε την καρδιά μας.

ετικέτα ( πνευματικότητα ) 

Δωροθέα