Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Η σωστή γνώση…


Η σωστή γνώση γίνεται ένας οδηγός ελευθερίας και ηρεμίας. Όχι η σωστή γνώση δεν μας οδηγεί στην σκληρότητα, στην απομόνωση, στην ωριμότητα. Αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Όταν γνωρίσω και περπατάω το μονοπάτι, «ξέρω», τότε η ζωή γίνεται ευκολότερη, στον τομέα της κάθε γνώσης. Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός λόγος της γνώσης. Να μας δώσει φτερά και να μας οδηγήσει στο πετάω ελεύθερος.
Αν κάθε γνώση μας οδηγεί σε δρόμους σκλαβιάς, τότε δεν ήταν γνώση, αλλά μία μορφή φόβου, μία μορφή που μας αφαιρεί κάθε δυνατότητα για ελευθερία και αρμονία.
Και πως γίνεται η γνώση οδηγός ελευθερίας ?


Μα αναζητήστε κάθε σας γνώση. Μέσα σε αυτήν την γνώση θα δείτε ότι μετά από λίγο διάστημα νιώθετε πολύ πιο άνετα με ότι αφορούσε η γνώση αυτή. 
Για παράδειγμα όσο δεν γνωρίζαμε τον τρόπο να δέσουμε τα κορδόνια μας βασιζόμασταν πάντα στους γονείς μας ή σε άλλους να μας τα δέσουν.
Με την πάροδο του χρόνου ο καθένας από εμάς σύμφωνα με ότι έχει επιλέξει ως δρόμο γνώσης στη ζωή του, του έχει δώσει και ανάλογο κλειδί ελευθερίας.
Ελευθερία είναι να γνωρίζω που ακριβώς είναι τα ρούχα μου και να μπορώ και με κλειστά τα μάτια να τα βρω.
Ελευθερία είναι να ξέρω πως μαγειρεύονται τα φαγητά που έχω επιλέξει να γνωρίσω.
Όλες οι γνώσεις λοιπόν οδηγούν σε δρόμο ελευθερίας.
Αυτό που δεν έχουμε γνωρίζουμε καλά, αυτό είναι που μας οδηγεί σε μπελάδες και δεσμεύσεις. Μπελάδες γιατί αφού δεν έχουμε την γνώση, θα κάνουμε ίσως και λάθη ή θα φοβόμαστε να δοκιμάσουμε.
Δεσμεύσεις γιατί θα νιώθουμε ότι έχουμε την ανάγκη από άλλους και αυτό δεν μας οδηγεί στην ελευθερία, αλλά ακριβώς στο αντίθετο.
Η άγνοια γίνεται ένας «βραχνάς» όταν έρχεται στη ζωή μας είτε με ένα ατύχημα, είτε με μία ασθένεια. Όπου εκεί δεν γνωρίζουμε τα απαραίτητα και νιώθουμε εγκλωβισμένοι. Γιατί δεν έχουμε την απαιτούμενη γνώση ως προς το συμβάν – ατύχημα ή ασθένεια. Δεν έχουμε εικόνα του πόσο γρήγορα θα περάσει. Γιατί για τον χρόνο αυτόν η βασική γνώση δεν είναι στην ίδια την ασθένεια, αλλά στον δικό μας οργανισμό, στο πως θα ανταπεξέλθει στην θεραπευτική οδό.
Όμως η κυριότερη γνώση που χρειάζεται να έχει ένας άνθρωπος για να φτάσει στην απόλυτη διάσταση και έκταση της ελευθερίας, είναι να γνωρίσει τον εαυτό του. Να φτάσει να μάθει όλο του τον εσωτερικό πλούτο. Και όταν ένας άνθρωπος γνωρίσει τον πλούτο του, τότε δεν είναι πια δεσμευμένος με τίποτε. Τότε είναι απόλυτα ελεύθερος από όλα. Και αυτή η ελευθερία γίνεται ο καλύτερος πλοηγός σε όλους τους τομείς της ζωής μας.  Από τις σχέσεις μας μέχρι και τα πιο σοβαρά προβλήματα. Όπου η γνώση του είμαι, μας οδηγεί στο να ξέρουμε πια ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι ικανό να μας ισοπεδώσει, παρά μόνο αν εμείς του το επιτρέψουμε. Και πότε του το επιτρέπουμε ? Όταν κάποια γνώση ως προς τον χαρακτήρα μας, ακόμη μας λείπει, κάποια γνώση ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει. Τότε παίρνουμε το πρόβλημα αυτό και αναζητάμε την γνώση που μας λείπει. Κι έτσι η ζωή μετατρέπεται από μαρτύριο που μπορεί να ήταν, σε μία διαδρομή ελευθερίας.
Η γνώση λοιπόν είναι ένας οδηγός ελευθερίας και όχι σκλαβιάς, όχι ωριμότητας, όχι σκληρότητας.

Αν για κάποιο λόγο είμαι σκληρός, απόμακρος και σκλαβωμένος. Κάποια βασική γνώση του είμαι μου, μου λείπει.

ετικέτα ( ελευθερία ) 

Δωροθέα