Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων.

Η ασκητική παράδοση της Εκκλησίας αναφέρεται κυρίως σε τρεις Πνευματικές καταστάσεις : στην κάθαρση από τα πάθη της ψυχής και του σώματος, στον φωτισμό του νου του ανθρώπου από τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, και στην θέωση της ψυχής και του σώματος του ανθρώπου.     (απόσπασμα από το βιβλίο Πνευματική Θεολογία του π. Ιωάννου Ρωμανίδη).
Σε αυτές τις Πνευματικές καταστάσεις χρειάζεται να φτάσει ο καθένας μας.


Το βάπτισμα μας ανοίγει τον δρόμο της κάθαρσης. Η Φώτιση έρχεται όταν εμείς ακολουθούμε το μονοπάτι Του. Την οποία τη δίνει ο ίδιος ο Κύριος ως «στολή Φωτός». Και αρχίζει η κάθαρση του Φωτισμένου. Όσο καθαρίζεται ο άνθρωπος και φωτίζεται πλησιάζει τα βήματα προς τη Θέωση. Η Θέωση είναι αυτή που έχει βιωθεί από τους Αγίους μας μετά την κοίμησή τους.
Η Ορθόδοξη Παράδοση ήταν ο δρόμος της ησυχίας με «οδηγό» την ευχή Κύριε Ιησού Χριστέ. Υιέ του Θεού, ελέησον με. Η οποία ευχή έχει επίπεδα και διαβαθμίσεις κίνησης, τα οποία την βιώνει ο Πνευματικός καθώς περπατά το μονοπάτι της. Το μονοπάτι αυτό Θεωρείται επιστήμη καθώς. Και όσο αυτό το μονοπάτι περπατάτε Εκείνος ανοίγει την Οδό της Καρδιάς μας, ο Πνευματικός άνθρωπος βιώνει αργά και σταδιακά την κάθαρση, την φώτιση και τελικά την ησυχία. Τι εννοούμε όμως ησυχία ? Ησυχία δεν εννοούμε να μη μιλάμε αλλά να φτάσουμε στο απόλυτο δεν σκέφτομαι. Για να φτάσουμε στο δεν σκέφτομαι οφείλουμε να «παροπλίσουμε» τα συναισθήματα, τις αισθήσεις οι οποίες είναι η βασική αιτία των παθών και έτσι θα ενεργοποιηθεί ο καθαρισμός του σώματος. Όλο αυτό το μονοπάτι λοιπόν μας το δίδαξε Εκείνος για το πώς θα φτάσουμε σε αυτή την ησυχία, την Ειρήνη όπως τη λέει ο Ιερέας την ώρα που ετοιμάζεται να διαβάσει το Ευαγγέλιο. Μας ζητάει να αποκτήσουμε ειρήνη, δηλαδή ησυχία. Όχι να κάνουμε ησυχία από έξω μας, αλλά από μέσα μας. Και αυτή η ησυχία είναι στόχος, είναι το ζητούμενο στην ζωή κάθε ανθρώπου. Γιατί όταν σταματήσει ο θόρυβος μέσα στο σώμα μας, τότε ανοίγει η Πύλη της καρδιάς μας και έρχεται η στιγμή που εμφανίζεται ο Θρόνος Του, εκεί. Γιατί ο Θεός είπε είμαι στις καρδιές σας, ανοίξτε τες. Η καρδιά δεν μπορεί να ανοίξει χωρίς τον Χριστό, γιατί πολύ απλά Εκείνος είναι ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Εκείνος με την Αγάπη Του μπορεί να μας δώσει το κλειδί της ησυχίας. Εμείς αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ανοίξουμε την πρόθεση μας και την διάθεσή μας να γνωρίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών στην καρδιά μας.
Και επειδή πολλοί από εμάς ίσως να έχουμε κάποια ένσταση και επειδή μπορεί κάποιοι από εμάς να νιώθουν αυτό το κείμενο ως δογματικό, θα παραθέσω ένα ακόμη απόσπασμα από το βιβλίο του π. Ρωμανίδη, Πατερική Θεολογία.
Λοιπόν αν κάποιος θελήσει να μάθει γιατί κατήντησε η Ορθοδοξία έτσι ας διαβάσει τον Αδαμάντιο Κοραή. Αυτός μετά την επανάσταση του 21 εγκαινίασε αυτή την γραμμή στην Ελλάδα. Αυτός είναι εκείνος, ο οποίος εγκαινίασε τον διωγμό εναντίον του Ησυχασμού, εναντίον του Παραδοσιακού Μοναχισμού, εναντίον της Ορθοδόξου και μόνης σωστής θεραπείας της ψυχής του ανθρώπου και την μετέτρεψε από θεραπευτικό σύστημα σε δόγμα.
( απόσπασμα από το βιβλίο Πατερική Θεολογία π. Ρωμανίδης ).

Και συνεχίζει ο Πατέρας Ρωμανίδης :
Έχει καταντήσει να είναι η Ορθοδοξία μία θρησκεία που ο Θεός αλλάζει διαθέσεις! Όταν ο άνθρωπος είναι καλός, ο Θεός τον αγαπά. Και όταν είναι κακός, ο Θεός δεν τον αγαπά. Ο Θεός δηλαδή τιμωρεί και βραβεύει! Οπότε η ουσία της Ορθοδοξίας σήμερα είναι μία ηθικολογία στην Ελλάδα.
Ο σωστός γιατρός, μεριμνά για την θεραπεία όλων ανεξαιρέτως των ασθενών χωρίς διακρίσεις. Δεν ξεχωρίζει μεταξύ των ανθρώπων, για να τους θεραπεύσει. Ο Θεός αγαπά όχι μόνο τους αγίους, αλλά όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.

Ο Θεός λοιπόν θέλει να φτάσουμε όλοι να βιώσουμε αυτή την ησυχία και την ελευθερία, για την οποία Εκείνος σταυρώθηκε.

ετικέτα ( Πνευματικότητα ) 

Δωροθέα + Απόσπασμα από τον βιβλίο:
 Πατερική Θεολογία π. Ιωάννου Ρωμανίδη