Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Μπορώ να γίνω θεραπευτικό κανάλι ( μέρος 4ο)

Η Δυναμική θεραπεία της εικόνας- φωτογραφίας

Η όραση μας ένας οδηγός μας, ένας σύμβουλός. Η οποία, υπάρχουν αρκετές φορές της ημέρας, που λαμβάνει μηνύματα τα οποία αγνοώ. Τα μηνύματα αυτά έρχονται από την περιφερειακή όραση.
Έτσι τώρα συνεχίζοντας το κομμάτι της θεραπείας των αισθήσεων πάμε να δούμε τα πως και τα γιατί μία εικόνα θεραπεύει.


Όχι δεν θα μιλήσουμε για τις Άγιες Εικόνες, όχι τουλάχιστον προς το παρόν. Αλλά θα μιλήσουμε για τις εικόνες που ο καθένας μας μέσα στη μέρα του βλέπει και μέσα από αυτές δημιουργεί την πραγματικότητά του και όλο το συναισθηματικό του εσωτερικό κομμάτι, αλλά και όλους τους πόνους του σώματός του και τις σκέψεις του.
Έχουμε ακούσει τη φράση «μία εικόνα, χίλιες λέξεις». Και έτσι είναι, το έχουμε όλοι μας βιώσει.
Η καθημερινότητα λοιπόν του κάθε ένα από μας περιλαμβάνει εικόνες από τη δουλειά του, εικόνες από τις ειδήσεις, εικόνες από όλα τα μέσα επικοινωνίας.
Όπου αν έχουμε παρατηρήσει, οι εικόνες που επικρατούν είναι του πόνου, τις φρίκης και γενικά αυτές που φέρνουν μία εσωτερική ταραχή, θυμό, οργή κλπ.
Έτσι δεν μας φτάνει όλο μας το περιβάλλον, το οποίο μόνο ιδανικό δεν είναι, έχουμε και όλα τα υπόλοιπα να μας οδηγούν σε απογοήτευση και σε πόνους.
Στο μέρος 3ο είπαμε ότι η μουσική του Μότσαρτ είναι αυτή που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ ως προς την ακοή μας. Μαζί με το θυμίαμα που θα ρυθμίσει και θα καθαρίσει την όσφρησή μας σήμερα θα δώσουμε οδηγίες και για την όρασή μας.
Οι εικόνες που βλέπουμε, για να χαλαρώσουμε αποτυπώνονται στον εγκέφαλο μας, ο οποίος επηρεάζεται και μας μεταφέρει μηνύματα άγχους σε όλο μας το σώμα. Ποιες είναι αυτές οι εικόνες ? Μα όλες οι εικόνες που οδηγούν προς τον πόνο, προς τον φόβο κλπ.
Οπότε τώρα ήρθε η στιγμή να κάνουμε εμείς την μετατροπή σταδιακά και να βάλουμε στην άσκησή μας εικόνες που θα μας οδηγήσουν στην ηρεμία, στην γαλήνη, στην ισορροπία.
Μπορούμε λοιπόν να διαλέξουμε εικόνες – φωτογραφίες με λουλούδια, με τοπία όπως θάλασσα, ποτάμι, δάσος. Και αυτές τις φωτογραφίες να τις βάλουμε σε μία σειρά που εμείς θα επιλέξουμε. Θα φορέσουμε τα ακουστικά μας με τον Μότσαρτ και θα βλέπουμε μία μία τις φωτογραφίες που έχουμε επιλέξει.
Μπορούμε να μη βιαζόμαστε να περάσουμε τις φωτογραφίες γρήγορα, αλλά να βλέπουμε μία μία και να προσπαθούμε να νιώσουμε τις μυρωδιές από το περιβάλλον της φωτογραφίας και να επιτρέψουμε τους εαυτούς μας να «ταξιδέψουν» στο περιβάλλον αυτό. Υπάρχει περίπτωση με το μυαλό μας, να φύγουμε από τον χώρο και να ταξιδέψουμε είτε στην παραλία, είτε στο δάσος, είτε στο ποτάμι.
Όλη την ώρα που θα κάνετε αυτή την άσκηση, παρατηρείστε την αναπνοή σας, το σώμα σας.
Δεν είναι απαραίτητο να τις δείτε όλες τις φωτογραφίες που έχετε επιλέξει, αν για παράδειγμα με την πρώτη φωτογραφία, «φύγετε» με το μυαλό σας. Δεν είναι κακό να μας συνεπάρει όλο αυτό. Ακολουθούμε τις ανάγκες του έσω μας.
Οι φωτογραφίες που θα επιλέξουμε για όλο αυτό το «θεραπευτικό» δρώμενο καλό είναι να είναι ήρεμες, με χρώματα φωτεινά. Να επιλέξουμε τοπία που να μεταδίδουν ηρεμία. Δηλαδή καλό είναι να μην επιλέξουμε συννεφιασμένο τοπίο η θαλασσοταραχή καθώς ο εγκέφαλός μας αυτά δεν θα τα λάβει ως μηνύματα θεραπείας, αλλά το αντίθετο. Δηλαδή θα ενισχύσουν τον θυμό μας.
Οι εικόνες λοιπόν καλό είναι να θυμόμαστε ότι έχουν μεγάλη δύναμη και πολλές δυνατότητες. Αν στη μέρα μου οι εικόνες που βλέπω και που επιλέγω να βλέπω δεν δίνουν μηνύματα υγείας, αρμονία, ισορροπίας, μπορώ να αρχίσω αυτή την άσκηση.
Το πόση ώρα και το πόσες μέρες, νομίζω ότι ανήκει στον καθένα. Όλο αυτό είναι σαν τη γυμναστική. Γιατί όσο θα ηρεμούμε την ανάσα μας, το μυαλό μας και το συναίσθημά μας μέσα από όλο αυτό θα λειτουργούμε στη καθημερινότητά μας πολύ καλύτερα.
Και επειδή, όπως ξέρετε «πρώτα τρώει το μάτι», θα πει ότι όταν το μάτι χορτάσει, τότε το σώμα αρχίζει να αλλάζει και να βελτιώνει τις ορμόνες, τους νευρώνες και γενικά γεμίζει με το μεγαλείο της ηρεμίας.

ετικέτα (αποκαλύπτω ) 

Δωροθέα