Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Μπορώ να γίνω θεραπευτικό κανάλι ( μέρος 6ο)

Σε τι να ωφελεί άραγε ?
 Ο ψαλμός ? η Βυζαντινή μουσική ?


Μέχρι τώρα είδαμε στο μονοπάτι αυτό ότι δύο από τις αισθήσεις μας οι οποίες μοιάζουν «αθώες», δεν είναι. Δηλαδή η ακοή και η όσφρηση. Όπου όπως καταλαβαίνουμε, αυτές οι δύο ρυθμίζουν τη ζωή μας, τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Κι εμείς αναζητάμε τον φταίχτη και εκείνος δεν είναι σε απόσταση καθόλου από εμάς. Και ο «φταίχτης» είναι στο κεφάλι μας και φυσικά επηρεάζεται χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε.
Όμως κάποιοι από εμάς έχουν απομονώσει από τη ζωή τους το Θείο ή τις διαδρομές που μας οδηγούν σε αυτό, όχι γιατί δεν πιστεύουν, αλλά γιατί προσπαθούν να βγάλουν έξω από τη ζωή τους την κατεύθυνση, το δήθεν και τα πρέπει. Και σίγουρα έχουν δίκιο.
Όμως αν διαβάσουμε σωστά την Καινή Διαθήκη θα δούμε ότι ο ίδιος ο Ιησούς, μας οδηγεί έξω από τους τύπους και την τυπολοτρεία, καθώς αυτά δεν δείχνουν απαραίτητα τίποτε. Δηλαδή δεν μας οδηγεί στο Χριστιανοί Ορθόδοξοι το να το γράφουμε παντού ή να κάνουμε κατά γράμμα, αυτό που λέει το γράμμα. Εκείνος μίλησε για ουσία και η ουσία έρχεται μέσα από την αναζήτηση σε όλα τα γιατί τα οποία θεωρώ πάνω κάτω ότι είναι ίδια σε όλους μας.
Καθώς λοιπόν θα περάσω σε ένα κομμάτι το οποίο ίσως να αντιδράσετε, απλώς θα σας πω, πως ένα μέρος σας έχει δίκιο. Όμως το άλλο μέρος σας ίσως να αγνοεί τα οφέλη. Που σημαίνει με το να μάχομαι και να αντιδρώ χάνω σημαντικά κομμάτια που θα με φέρουν στην ουσιαστική ισορροπία. Και ποια είναι η ουσιαστική ισορροπία ? Να φέρω τις αισθήσεις μου να λειτουργούν χωρίς τις παρεμβολές. Να γίνω κύριος τους και σταδιακά να φύγω από όλα όσα τις μπλοκάρουν. Γιατί θα ρωτήσει κάποιος να φύγω από τα πάθη μου ? Μα γιατί αυτά είναι η αιτία που βιώνουμε ασθένειες στο σώμα μας και δυσκολίες στη ζωή μας. Όπου τα πάθη μας δεν είναι φυσική, αλλά επίκτητα μέσα από όλα όσα μας συμβαίνουν.
Έτσι σήμερα θα μιλήσουμε για τα οφέλη των ψαλμών όταν συνδυαστούν με την Βυζαντινή μουσική.
Τώρα κάποιοι από σας θα αναρωτιέστε γιατί να διαβάζω τους ψαλμούς, αφού μιλούν για μέρη που δεν μας νοιάζουν ?
Κι όμως θα σας πω πως τα μέρη αυτά, δεν είναι μέρη, δηλαδή τόποι, αλλά είναι διαδρομή διδασκαλίας.
Για παράδειγμα η Σιών που γράφει μέσα στους ψαλμούς, σημαίνει τόπος καρδιάς. Και αν τη δούμε καλά τη λέξη Σιών= Ισων = Ωσιν , δηλαδή η καρδιά που θεραπεύεται και περνάει την Ιαση για να βιώσει την Ώσιν δηλαδή ανύψωση.
Τώρα η Βυζαντινή μουσική και οι ψαλμωδίες έχουν ειδικό δονητικό θεραπευτικό χαρακτήρα.
Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι τα φωνήεντα ακούγονται με ένταση και διάρκεια και τα σύμφωνα όχι.
Τα φωνήεντα λοιπόν θερμαίνουν την καρδιά, ενώ τα σύμφωνα σμιλεύουν το μυαλό.
Γι’ αυτό οι οδηγίες από την εκκλησία μας είναι να ξεκινάμε τη βδομάδα μας με τους ψαλμούς που ακούγονται στην λειτουργία καθώς αυτοί έχουν την ιδιότητα να αναθερμαίνουν την καρδιά μας, ενώ παράλληλα το θυμίαμα καθαρίζει μέσα από την κίνηση εισπνοή- εκπνοή το μέσα μας. Και μας οδηγεί στην ηρεμία.
Αυτό όλο φυσικά γίνεται ακούσια καθώς σπάνια κάποιος είναι συνειδητός μέσα στην εκκλησία, συνήθως το μυαλό μας ταξιδεύει. Που όμως αυτό μας οδηγεί να λάβουν την ευλογία οι περιφέρεια της ακοής μας και η περιφέρεια της όσφρησής μας. Αν εμείς επιλέξουμε να είμαστε εκείνη την ώρα συνειδητοί, τότε η θεραπεία της λειτουργίας θα περάσει πιο γρήγορα μέσα σε όλο μας το σώμα.
‘Όχι δεν θα σας οδηγήσω μέσα στην εκκλησία.
Όχι στόχος μου δεν είναι κανένας.
Απλώς τη γνώση παραθέτω έτσι απλά. Και ο καθένας από μας καθώς διαθέτει τη γνώση θα κάνει αυτό που νιώθει.
Καλό είναι να θυμάμαι πως όταν η γνώση με ενοχλήσει και με ταράξει, κάπου μέσα της έχει μία αλήθεια. Αλλιώς δεν θα μου έφερνε ταραχή, αλλά αδιαφορία.
Τώρα μπορούμε και στο σπίτι μας να τα ακούμε όλα αυτά όσο συχνά θέλουμε και σε όποια στιγμή εμείς θέλουμε.
Να βάζουμε να ακούμε ψαλμωδίες και παράλληλα να δοκιμάζουμε να ψάλουμε κι εμείς. Όλο αυτό σταδιακά θα περάσει μέσα από τους σιαγόνες αδένες μας σε όλο μας το σώμα. Μαζί με το θυμίαμα στον χώρο μας και ένα κερί αναμμένο θα λάβουμε τις δονήσεις.
Η Ορθοδοξία καλό είναι να θυμόμαστε πως δεν είναι για να την μαχόμαστε καθώς η πραγματικότητά της δεν χάνει από τη δική μας στάση.
Η Ορθοδοξία είναι μία κατάσταση που θα μας οδηγήσει στο απόλυτο ζητούμενο που είναι η ησυχία. Ποια ησυχία ? Μα του μέσα μας. Γιατί όσο το μέσα μας κάνει θόρυβο με σκέψεις, με συναισθήματα, με πάθη, ακόμη και την ώρα του ύπνου μας, εμείς μόνο ελεύθεροι δεν είμαστε. Απλώς είμαστε μέσα σε ένα κλουβί το οποίο εμείς δεν βλέπουμε τα όριά του. Ακόμη και να τα βλέπουμε νομίζουμε ότι αυτό είναι η ζωή, όρια. Κι όμως δεν είναι όρια όταν ανήκουμε σε αυτό το τεράστιο Σύμπαν. Μετατρέψαμε τα σώματά μας σε φυλακές της ψυχής μας και το μόνο που κάνουμε είναι να λέμε με θλίψη «αυτά έχει η ζωή» ή «έτσι είναι η ζωή». Να σας πω πως όταν ένας άνθρωπος έχει φυλακίσει και σκλαβώσει την ψυχή του μέσα στο σώμα του με τις σκέψεις + συναισθήματα + πάθη, δεν έχει άλλη επιλογή, από το να σκλαβώνει και τους άλλους γύρω του. Γεμίσαμε με φόβους και βιώνουμε τα αποτελέσματα των φόβων.
Η Ορθοδοξία λοιπόν κατά βάση μας οδηγεί στο να σπάσουμε τα δεσμά για να βιώσουμε την Ανάσταση, η οποία Υπάρχει.
Σας ζητάω συγνώμη αν σας έφερα σε δύσκολη θέση.
Ευλογίες Θεού στον δρόμο σας.
Δωροθέα

Ετικέτα ( αποκαλύπτω).