Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016

Η «αποθήκη» της όσφρησης.

Η αίσθηση της όσφρησης είναι αυτή που επηρεάζει περισσότερο από τις άλλες μας αισθήσεις το υποσυνείδητό μας. Παρόλο που εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.
Η όσφρηση, μας οδηγεί σε αναγνώριση, σε οικειότητα, σε αποστροφή από την πολύ μικρή μας ηλικία.
Κάθε χώρος ή σπίτι έχει την δική του προσωπική μυρωδιά. Όχι δεν εννοώ άσχημη. Αλλά σε κάθε χώρο υπάρχει το προσωπικό αρωματικό αποτύπωμα. Αυτό το αποτύπωμα που μας οδηγεί να νιώθουμε ασφάλεια, οικειότητα, θαλπωρή κλπ.


Η όσφρηση μας είναι «δεμένη» με το ένστικτό μας, ενώ παράλληλα είναι «δεμένη» με τους νευρώνες του εγκεφάλου μας.
Έτσι μέσω της όσφρησης, χωρίς εμείς να μπούμε στην διαδικασία της σκέψης, ενεργοποιεί το νιώθω μας.
Σε έντονες μυρωδιές μπορούμε να το καταλάβουμε, όπως είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα. Η μυρωδιά αυτή αυτόματα και χωρίς εμείς να προλάβουμε να αναλάβουμε «δράση» μέσω σκέψης, θα ενεργοποιήσει τους νευρώνες και μπορεί στιγμιαία να γουργουρίσει το στομάχι μας ή να «τρέξουν» τα σάλια μας.
Η όσφρησή μας είναι παράλληλα δεμένη με την ανάσα μας και με τους πνεύμονές μας. Δηλαδή είναι η βάση της ζωής μας ως ένα σημείο.
Έτσι η μυρωδιά και η ανάσα μας είναι δύο λειτουργίες που έχουν τη δυνατότητα να μας αλλάξουν τη διάθεση.  
Μια μυρωδιά είναι αυτή που μπορεί να μας ενεργοποιήσει θυμό, φόβο, άγχος. Η οποία θα δώσει «σήμα» στον εγκέφαλο και πριν εμείς προλάβουμε να σκεφτούμε θα ενεργοποιηθούν τα συναισθήματα και θα αλλάξει η ανάσα μας. Στον θυμό θα γίνει πιο βαθιά, στον φόβο και το άγχος θα γίνει πιο κοφτή. Και μέσα από την μυρωδιά και την ανάσα το σώμα μας λαμβάνει το μήνυμα και ύστερα θα ενεργοποιηθεί η σκέψη μας.
Απ’ ότι καταλαβαίνουμε η σκέψη είναι «ο τελευταίος τροχός της αμάξης». Μόνο που εμείς νομίζουμε ότι πρώτα η σκέψη υπάρχει. Γιατί δεν έχουμε παρατηρήσει τι προηγείται της σκέψης.
Πρώτα λοιπόν θα έρθει στη μύτη μας η πληροφορία «κάτι καίγεται». Η ανάσα μας θα αλλάξει με οδηγό τον φόβο, ο οποίος θα μας κινητοποιήσει προς τη σκέψη για να αναζητήσουμε τι είναι αυτό που καίγεται.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα το οποίο είναι εύκολο να το αναγνωρίσουμε. Το οποίο μπορεί να γίνει ένας οδηγός σύμβουλος για να αναζητήσουμε τις υπόλοιπες αρωματικές πληροφορίες οι οποίες εισέρχονται ανεξέλεγκτα μέσα μας και ενεργοποιούν τους νευρώνες μας και τον συναισθηματικό μας κόσμο. Για να καταλάβουμε πως η σκέψη μας είναι η κατάληξη τους και όχι ο οδηγός τους. Δηλαδή δεν γίνεται να γίνει ανάποδα, πρώτα να σκεφτώ, ύστερα να φοβηθώ και τελευταία να μυρίσω.

Οι αισθήσεις μας λοιπόν κρύβουν πίσω τους την όλη διαδρομή προς την αλήθεια μας για τον συναισθηματικό μας κόσμο.

ετικέτα ( αποκαλύπτω ) 

Δωροθέα