Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Ανάκτηση της Υπερφυσικής Λαμπρότητας

Η Υπερφυσική Λαμπρότητα και για να την δούμε να προβάλλεται ολοφάνερα, αφού δεχτήκαμε εξ’ ολοκλήρου την Θεία Χάρη στην Ιερή Κολυμβήθρα ακόμη και να την έχουμε σκεπάσει με κακή χρήση, πάντα έχουμε αυτή την δυνατότητα της ανάκτησης με την μετάνοια και με την εκπλήρωση των Θεουργικών εντολών.  ( απόσπασμα από την Φιλοκαλία Άγιος Κάλλιστος και Άγιος Ιγνάτιος )
Να προσεύχεσθε χωρίς οργή και διαλογισμούς = σκέψεις (Α’ Τιμ. 2/8).


Η προσευχή δηλαδή χρειάζεται να γίνεται χωρίς θυμό για να μας δίνει τους καρπούς της. Χωρίς διαλογισμούς = σκέψεις, οι οποίες σκέψεις μας κατευθύνουν μακριά από το συμφέρον της ψυχής μας.
Θυμωμένος προσεύχομαι όταν η συνείδησή μου είναι γεμάτη και όταν έχω κρατημένους θυμούς με συνανθρώπους μου.
Όταν φτάσω να προσεύχομαι χωρίς θυμό- οργή και διαλογισμούς, τότε ο ίδιος ο Κύριος ενεργοποιεί μέσα μας την Ειρήνη και την Αγάπη, στην καρδιά μας.  Γιατί όπως λέει και ο ίδιος «χωρίς Εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε» ( Ιωαν. 15/5).
Η Ειρήνη και η Αγάπη δεν κάνουν την ευχή μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά κι από αυτή πάλι γεννιούνται και ανατέλλουν και οι ίδιες δίδυμες Θεϊκές Ακτίνες και αυξάνουν και τελειοποιούνται. ( απόσπασμα από την Φιλοκαλία Άγιος Κάλλιστος και Άγιος Ιγνάτιος )
Η Αγάπη αυτή θα καλύψει πλήθος αμαρτίες (Α’ Πέτρ. 4/8).
Η Αγάπη τα δέχεται όλα. Η πίστη, η Ελπίδα, η υπομονή δεν την αφήνουν ποτέ. Η Αγάπη δεν χάνει ποτέ την αξία της. (Α’ Κοριν. 13/7-8).

 Όπως καταλαβαίνουμε από τα αποσπάσματα αυτά ο δρόμος προς την ενεργοποίηση της Υπερφυσικής αυτής Λαμπρότητας καθώς αναφέρεται στην Φιλοκαλία, η οποία Φιλοκαλία μας διδάσκει την νοερά καρδιακή προσευχή, δηλαδή το Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με. Όπου είναι 43 τόμοι, για να καταλάβουμε ότι αυτή η διαδρομή προς αυτή την ευχή είναι μία σπουδή με στάδια. Τα στάδια τα πρώτα τα βλέπουμε στην απαλλαγή από τον θυμό και από τις σκέψεις, στο μεγαλείο της βάφτισης και της μετάνοιας. Αλλά και στο ότι όταν εμείς βρεθούμε στο σημείο, ο ίδιος ο Κύριος θα μας ενεργοποιήσει μέσα μας την Ειρήνη και την Αγάπη.  Καθώς η Αγάπη όλα τα δέχεται, δηλαδή δεν με οδηγούν πια σκέψεις, αλλά η Αγάπη που δεν χάνει ούτε χάνεται. Αλλά και την Ειρήνη που σημαίνει απόλυτη απαλλαγή από θυμούς- οργή για να βιώσουμε το μεγαλείο Του.

ετικέτα ( πνευματικότητα ) 

Δωροθέα