Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Μουσικοχρωματικές θεραπευτικές δονήσεις. (τεχνική)

Ο ήχος και τα χρώματα έχουν δονήσεις, δηλαδή κύματα που τα εκπέμπουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Τόσο η μουσική και άλλο τόσο τα χρώματα λοιπόν έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν στην έναρξη της θεραπείας. Η θεραπεία και η υγεία, δηλαδή η αποφυγή του πόνου είναι το ζητούμενο για όλους μας. Είναι αυτό που ευχόμαστε όλοι μας, να είμαστε καλά και να είμαστε υγιείς χωρίς πόνους.
Πόσο εφικτό μπορεί να είναι τελικά αυτό ?

 Καθώς ο καθένας από μας μαζεύει κάθε μέρα μέσα από σκέψεις, συναισθήματα, προβλήματα, απογοητεύσεις και όλα αυτά που μαζεύει ο καθένας μας αποθηκεύονται στο σώμα μας και τελικά εκπέμπονται στην ζωή μας, στην απλή μας καθημερινότητα. Η οποία καθημερινότητά μας ολοένα και δυσκολεύει σε τομείς και σε καταστάσεις. Κάποιες δε από αυτές τις καταστάσεις και τους τομείς ούτε τα είχαμε φανταστεί, αλλά τα ζούμε.
Πώς όμως μπορεί ο ήχος αλλά και το χρώμα να βελτιώσουν την ζωή μας ?
Μπορούν αρκεί να βάλουμε έναν «ρυθμό» επανάληψης σε αυτά και να τα κάνουμε χρήση ως εκγύμναση. Δηλαδή σαν να επιλέγαμε να κάνουμε γυμναστική.
Κάθε τι για να μας δώσει τα αποτελέσματά του, χρειάζεται από εμάς να του αφιερώσουμε χρόνο από την ζωή μας.
Αλλά ας δούμε το χρώμα και τις δονήσεις αυτού.
Όλοι μας έχουμε αγαπημένο χρώμα ή χρώματα και όλοι μας έχουμε και χρώματα που δεν τα συμπαθούμε καθόλου και κάποια χρώματα που μας είναι εντελώς αδιάφορα. Τα χρώματα λοιπόν μας μιλούν και μας εξηγούν στοιχεία του χαρακτήρα μας, της προσωπικότητάς μας, αλλά και της ψυχής μας.
Έτσι το αγαπημένο μας χρώμα έχει την δυνατότητα να μας βελτιώσει όχι μόνο τη διάθεση, αλλά να μας οδηγήσει και σε δρόμους θεραπείας και εξισορρόπησης συναισθήματος και συμπεριφοράς.
Το χρώμα που δεν συμπαθούμε μπορεί να μας δείξει που είμαστε μπλοκαρισμένοι στα τσάκρα μας δηλαδή στα κέντρα μας δηλαδή στις ορμόνες μας. Για όσους δηλαδή θεωρούν ότι τα τσάκρα δεν υπάρχουν ή ότι δεν παίζουν ρόλο ή ότι είναι κάτι έξω από τα θρησκευτικά τους στερεότυπα, μπορουν να επιλέξουν να αναζητήσουν τις ορμόνες τους, το νευρικό τους σύστημα. Δηλαδή το χρώμα που δεν μας αρέσει μας δείχνει ποια ορμόνη μας είτε είναι μπλοκαρισμένη, είτε υπολειτουργεί.
Για παράδειγμα αν το χρώμα που δεν μας αρέσει είναι το γαλάζιο, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε φραγή στον λόγο μας και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα και όλο τον εσωτερικό μας κόσμο. Αν δεν μας αρέσει το ροζ, ίσως να έχουμε φόβο στις συντροφικές σχέσεις, να φοβόμαστε την οικειότητα, να μην έχουμε εισπράξει την αγάπη που θα θέλαμε, να μας λείπει η στοργή και η τρυφερότητα.
Και όσο για τα χρώματα που μας είναι αδιάφορα ενδέχεται να μας δείχνουν πτυχές του συναισθηματικού μας κόσμου γενικά.
Το χρώμα ή τα χρώματα που αγαπάμε έχουν στοιχεία της ψυχής μας και μπορούν να μετατραπούν σε οδηγός σύμβουλος.
Έτσι ο δρόμος της θεραπείας που θα επιλέξουμε για να δοκιμάσουμε τις δονήσεις – κύματα των χρωμάτων μαζί με ήχο μπορεί να αρχίσει με έναν συνδυασμό. Δηλαδή να συνδυάσουμε το αγαπημένο μας χρώμα, με ένα χρώμα ουδέτερο και το χρώμα που δεν μας αρέσει.
Καλό είναι παράλληλα με την έναρξη του προγράμματος που θεραπείας, να δημιουργήσουμε και ένα ημερολόγιο για να καταγράφουμε εκεί όλες τις αλλαγές που θα βλέπουμε να συμβαίνουν σε μας.
Η μουσική επιλογή ας γίνει με αποσπάσματα από την μουσική του Μότσαρτ, του Σούμπερτ, Βιβάλντι, Σοπέν, Ernesto Cortazar.
Καθώς θα κάνουμε επιλογή της μουσικής καλό είναι να την έχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κάνουμε λοιπόν επιλογή στα χρώματα που θα «δουλέψουμε». Επιλέγουμε πρώτα το χρώμα που δεν μας αρέσει, ύστερα ένα χρώμα που μας είναι αδιάφορο και τέλος το αγαπημένο μας χρώμα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλωστές για τα χρώματα. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από την κάθε κλωστή για να την κρατάμε στο χέρι μας.
Ύστερα επιλέγουμε τον χρόνο- διάστημα που θέλουμε να κάνουμε την θεραπεία. Επιλέγουμε και τα ή το μουσικό κομμάτι που θέλουμε, ανάμεσα στους παραπάνω μουσικούς.
Επιλέγουμε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού μας και ενημερώνουμε τους ανθρώπους μας να μην μας ενοχλήσουν. Ύστερα καθόμαστε σε μία καρέκλα ή σε καναπέ ή στο κρεβάτι μας ή το πάτωμα, αλλά καλό είναι να μην μας πάρει ο ύπνος.
Βάζουμε στο χέρι μας να κρατάει το κομμάτι της κλωστής με το χρώμα που δεν μας αρέσει και βάζουμε το μουσικό κομμάτι, καλύτερα με ακουστικά.
Ανάλογα με το διάστημα- χρόνο που έχουμε επιλέξει να κάνουμε την άσκηση θα κρατήσουμε για μεγαλύτερο διάστημα το χρώμα – κλωστή που δεν μας αρέσει, λίγο λιγότερο το χρώμα – κλωστή που μας είναι αδιάφορο και λιγότερο διάστημα το χρώμα- κλωστή που μας αρέσει.  Οπότε αν έχουμε επιλέξει μισή ώρα, θα κρατήσουμε το χρώμα που δεν μας αρέσει 15 λεπτά, 10 λεπτά το χρώμα που μας είναι αδιάφορο και 5 λεπτά το αγαπημένο μας χρώμα.
Όλο το διάστημα, δηλαδή και τη μισή ώρα καταγράφουμε στο ημερολόγιό μας όλο μας το νιώθω, τις σκέψεις μας και τις αισθήσεις μας.
Σταδιακά και ανάλογα με τις αλλαγές μας ως προς το νιώθω μας στόχος μας είναι να φτάσει το χρώμα που δεν μας αρέσει να μας δώσει αίσθημα πληρότητας και αρμονίας εσωτερικά. Όχι να γίνει το αγαπημένο μας χρώμα, αλλά να φτάσει μέσα από αυτή την άσκηση το χρώμα να μας αλλάξει εσωτερικά, συναισθηματικά και πρακτικά.
Το διάστημα της «θεραπείας» αυτής μπορούμε σταδιακά να του αυξάνουμε τον χρόνο και να του αλλάζουμε τα μουσικά κομμάτια. Να κάνουμε δοκιμές με τα χρώματα.
Καλό όμως είναι να θυμόμαστε πως όλο αυτό το κομμάτι έχει στόχο να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε το μέσα μας. Οπότε συνδυαστικά με το ημερολόγιο θα μας «ανοιχτεί» δρόμος κατανόησης, αναγνώρισης και τελικά επίγνωσης, με την επιμονή μας, αλλά και με την επιμέλειά μας.

Επίσης θα θυμάμαι πως κάθε εναλλακτική θεραπεία δεν έρχεται για να καταρρίψει την κλασική ιατρική, αλλά να συνεργαστεί με αρμονία μαζί της.

ετικέτα ( διαλογισμός ) 

Δωροθέα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου