Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Αυτογνωσία, δεν είναι η ενίσχυση του εγώ.

Όταν επιλέγουμε να κάνουμε αυτογνωσία, δεν σημαίνει ότι πάμε να μάθουμε τον τρόπο να κουνάμε απειλητικά το δάκτυλό μας στους άλλους. Δεν σημαίνει ότι ακονίζουμε τα μαχαίρια μας για καβγά. Δεν πάμε να μάθουμε μία «πολεμική τέχνη», αλλά πώς να κάνουμε ανακωχή με μας. Πώς να μάθουμε να ζούμε ειρηνικά πρώτα απ’ όλα με τους εαυτούς μας. Και αφού αποκτήσουμε ειρήνη με τους εαυτούς μας, τότε αποκτάμε ειρήνη με όλους τους ανθρώπους γύρω μας. Τότε δεν υπάρχει τίποτε που να μας ενοχλεί, ούτε σε μας εσωτερικά, ούτε σε όλους τους άλλους απέναντί μας.


Καθώς η αυτογνωσία, σημαίνει μένω μέσα σε μένα, ψάχνω το εσωτερικό μου κομμάτι, όχι για να το κρίνω, ούτε για να ενισχύσω την αυστηρότητά μου. Αλλά για να αποκτήσω ηρεμία, αποδοχή και κατανόηση.
Η αυτογνωσία σταδιακά, μας διδάσκει όχι πώς να ακονίζουμε τα μαχαίρια μας, αλλά ότι τελικά δεν χρειαζόμαστε μαχαίρια.

Μέσα στην αυτογνωσία, δεν σημαίνει ότι αποκτάμε την αυτοκυριαρχία μας, με σκοπό να φτάσουμε να κρίνουμε και να αξιολογούμε όλους τους άλλους, αλλά να μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μία ολοκληρωμένη οντότητα και να μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά μεταξύ μας.

ετικέτα ( αναγέννηση ) 

Δωροθέα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου