Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Κρίση πανικού…

Η κρίση πανικού, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Μπερδεύει τόσο τους ασθενείς με τα συμπτώματά της, καθώς μοιάζουν τόσο πολύ με οργανικές ασθένειες.
Συνήθως με το άκουσμα, κρίση πανικού, ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει τι να κάνει και πώς να το αντιμετωπίσει. Και σίγουρα αναζητά τον λόγο που ήρθε η κρίση πανικού στην ζωή του.

Η «συνταγή» για να αρχίσει η κρίση πανικού να υπάρχει στην ζωή μας είναι : το άγχος, η αυστηρότητα, η τελειότητα. Τρεις δρόμοι που τους περπατά ο ασθενής που έχει κρίση πανικού.
Αρχίζει με την αυστηρή κριτική προς τον εαυτό του, τις απαιτήσεις που έχει από τον ίδιο. Τα πόσα απαγορεύεται θα αρχίσει να εφαρμόζει. Και θα φέρεται στον εαυτό του σαν να είναι μηχανή.  Σκληρότητα και καθόλου διαλλακτικότητα στο εσωτερικό περιβάλλον του ασθενή.  Όσο η αυστηρότητα κατακτά «έδαφος» στην ζωή του ασθενή, τότε σταδιακά αρχίζει και το άγχος, το οποίο αρχίζει να ενώνεται με την τελειότητα.
Και ο άνθρωπος αυτός ζει μέσα σε ένα κλοιό από τον ίδιο του τον εαυτό. Το κυνήγι που κάνει στον εαυτό του, στο ότι προσπαθεί να μην κάνει ποτέ ούτε ένα λάθος, που προσπαθεί να μην δώσει πουθενά δικαιώματα, είναι η αρχή του «σεναρίου».
Ο δρόμος της θεραπείας είναι η κατανόηση πως δεν είμαστε μηχανές και πως δεν χρειάζεται αυστηρότητα στην ζωή μας, αλλά ηρεμία και ανθρώπινη συμπεριφορά.

Με σταδιακά βήματα αυτογνωσίας η κρίση πανικού φεύγει.

ετικέτα ( τέχνη ζωής ) 

Δωροθέα