Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Χάνω ή κερδίζω ιδού η απορία ?

Το σημαντικότερο στη ζωή είναι να μάθω να χάνω, να μάθω να πέφτω. Να μάθω δηλαδή ότι όλα στην ζωή έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους.
Αν προσπαθώ συνέχεια να κερδίζω, τότε όταν θα χάσω, δεν θα έχω ιδέα τι να κάνω. Τότε θα χάνω σταδιακά την ισορροπία μου και τον εαυτό μου.


Όλοι μας γίναμε κυνηγοί του σωστού, της επιτυχίας και μάθαμε να φοβόμαστε το λάθος και την αποτυχία.
Από την μικρή μας ηλικία αυτό ήταν ο μεγαλύτερος μας φόβος, η αποτυχία.  Με οδηγό κάποιες φορές την σκληρότητα απέναντι στους εαυτούς μας, αλλά και στους ανθρώπους μας. Με αποτέλεσμα ο καθένας να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του σχεδόν καθημερινά. Αφού κάθε μέρα κάνει «καταμέτρηση» στο «ταμείο» του, και αναζητά τα λάθη. Για τα σωστά ούτε λόγος. Για την προσπάθεια ούτε συζήτηση.
Οπότε σταδιακά αυτό το χάνω και το πέφτω υπάρχουν στη ζωή μας όλο και περισσότερο. Ξεκινάει από έξω καταστάσεις, περνάει στις σχέσεις για να καταλήξει στην υγεία.
Πόσο πόνο και πόση απογοήτευση. Κι όλο αυτό επειδή δεν έχουμε διδαχτεί καθόλου το πέφτω, ούτε το χάνω.

Όσο μάχομαι το χάνω αλλά και το πέφτω, λες και ενεργοποιείται μία μορφή «κατάρας». Όταν όμως μάθω να αγκαλιάζω το πέφτω αλλά και το χάνω, τότε σταδιακά φεύγουν από τη ζωή μας κι εμείς έχουμε μάθει πια να ζούμε με μία σπουδαία Ελευθερία.

ετικέτα ( τέχνη ζωής ) 

Δωροθέα