Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Τα θεμέλια της προσευχής…

Η προσευχή είναι σαν την ιστιοπλοΐα.
Δηλαδή όταν αρχίζουμε την εκπαίδευσή μας για να γίνουμε ιστιοπλόοι την κάνουμε σε ήρεμες θάλασσες. Η εκπαίδευση μας αυτή δεν γίνεται μέσα σε μία βδομάδα, μέσα ένα μήνα, αλλά θέλει χρόνο και σωματική εξάσκηση.
Το ίδιο γίνεται και με την προσευχή. Η έναρξή της καλό είναι να γίνεται σε ήρεμες θάλασσες. Δηλαδή όταν στη ζωή μας πηγαίνουν όλα καλά. Να επιλέγουμε δηλαδή την επικοινωνία με τον Θεό. Γιατί τότε μπορούμε να είμαστε σε θέση να κάνουμε την εξάσκησή μας πνευματικά και σωματικά.


Πνευματικά σημαίνει με μελέτη του λόγου και σωματικά σημαίνει με το να διδάξουμε το σώμα μας να γίνει προσευχή. Το σώμα μας εννοούμε με οδηγούς την εγκράτεια, την ειρήνη, την αρμονία και την αγάπη.
Όμως ο άνθρωπος επιλέγει να περάσει στον δρόμο της προσευχής όταν είναι μέσα στη φουρτούνα και τότε επειδή δεν είναι προετοιμασμένος, χάνει την ισορροπία του και θυμώνει παράλληλα που δεν βλέπει να γίνεται το θέλημά του και ίσως να τα βάζει και με τον Θεό.
Δηλαδή ο άνθρωπος επιλέγει χωρίς να έχει καμία εκπαίδευση στην ιστιοπλοΐα και στην δύναμη της θάλασσας να δοκιμάσει ότι αυτή η θάλασσα είναι σε φουρτούνα. Τότε δυστυχώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τον άνθρωπο αυτό. Δεν έχει σημασία που έχει το ιστιοπλοϊκό, καθώς μόνο του δεν σημαίνει κάτι.
Το ιστιοπλοϊκό είναι η βάφτισή μας, δηλαδή το καράβι μας που θα μας μεταφέρει με ασφάλεια στις θάλασσες της ζωής. Όμως το ιστιοπλοϊκό = Πατήρ, Υιός, Άγιο Πνεύμα με όλα τα χαρίσματα Του χρειάζονται κι από μας την ανάλογη διδασκαλία.

Ας μάθουμε λοιπόν ιστιοπλοΐα = προσευχή σε ήρεμες θάλασσες για να μπορέσουμε στην φουρτούνα να πούμε Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με και Εκείνος να κάνει και πάλι τη θάλασσά μας ήρεμη και γαλήνια.

ετικέτα ( πνευματικότητα ) 

Δωροθέα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου