Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

Η μοναξιά είναι ανασυγκρότηση.

Η μοναξιά μοιάζει με την απομόνωση.
Η μοναξιά είναι οδηγός θεραπείας εσωτερικής και συνάμα εξωτερικής. Η απομόνωση όμως δεν οδηγεί  στην θεραπεία, αλλά στο τέλμα.


Η απομόνωση μας οδηγεί να αναμασάμε τις ίδιες σκέψεις, τα ίδια συναισθήματα και έτσι βρισκόμαστε μέσα σε μία δύνη, η οποία ολοένα δυναμώνει και μετατρέπεται σε έναν δυνατό ανεμοστρόβιλο.
Η μοναξιά είναι ανασυγκρότηση, ενδυνάμωση ανασύνταξη εσωτερική, αρκεί να είναι συνειδητή επιλογή. Και παράλληλα να έχουμε και έναν οδηγό για να την κάνουμε. Οδηγός δεν είναι οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας, αλλά ο λόγος που γεννήθηκαν. Ο λόγος πάντα κρύβει μέσα του συμπεριφορές, αποτελέσματα από όλες μας τις σχέσεις και τις καταστάσεις που έχουμε βιώσει.  Ο οδηγός λέγεται αυτογνωσία. Η οποία μας διδάσκει με ποιο τρόπο να μπούμε μέσα μας για να κάνουμε αυτή την τόσο λυτρωτική αναζήτηση. Χωρίς την αυτογνωσία, αυτή η αναζήτηση πάντα θα μοιάζει ξερίζωμα και γκρέμισμα. Το ξερίζωμα και το γκρέμισμα έχουν πολύ πόνο.  Κάθε ξερίζωμα και γκρέμισμα σημαίνει πως συνεχίζουμε εμείς τόσο τις συμπεριφορές των ανθρώπων μας, αλλά και τα άσχημα αποτελέσματα των καταστάσεων.
Αν δεν περπατήσουμε το μονοπάτι με οδηγό την αυτογνωσία, θα φτάνουμε πάντα στο ίδιο αδιέξοδο και θα νιώθουμε συνέχεια περισσότερο πόνο.
Και τότε θα ενεργοποιείται η απομόνωση, η οποία πάντα συνδυάζεται με την χαμηλή αυτοεκτίμηση, τις ανασφάλειες και θα ρίχνουμε στους εαυτούς μας «βέλη» αναξιότητας.
Η απομόνωση λοιπόν θα μας οδηγήσει και στην αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό.  
Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να περνά ώρες με τον εαυτό του, για να μπορεί να έχει εσωτερική αρμονία και ισορροπία. Κάθε κατάσταση ή γεγονός κυρίως επίπονο, μας ζητά να στραφούμε μέσα μας για να βρούμε την άκρη.
Η μοναξιά, λοιπόν μας οδηγεί μέσα από την Μόνη Αξία = μοναξιά, να βρούμε εμείς τα «κλειδιά» για να περπατήσουμε ξανά στην ζωή μας, με νέα δεδομένα.
Και όπως έλεγε ο Πλάτωνας όσο πιο δύσκολη μέρα με περιμένει αύριο, τόσο πιο πολύ χρόνο θα είμαι με τον εαυτό μου.
Ενώ με την απομόνωση αναλώνεται, αλλοιώνεται και φυλακίζεται μέσα στα στάτους των άλλων ανθρώπων.

Η απομόνωση λοιπόν είναι «μόνωση» που μας οδηγεί σε περισσότερο πόνο. Ενώ η μοναξιά με οδηγό την αυτογνωσία, μας ανοίγει τα φτερά για πετάξουμε σε «νέους ουρανούς».

ετικέτα ( αναγέννηση ) 

Δωροθέα