Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Δύναμη είναι να κάνεις πίσω και όχι αδυναμία.

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τους ανθρώπους που εξασκούν βία, ότι είναι οι δυνατοί της ιστορίας.
Ο δυνατός δεν επιτίθεται, αλλά ο αδύναμος.
Ο αδύναμος και αυτός που φοβάται, ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό θα βγάλει επίθεση.
Ο δυνατός ξέρει και θα κάνει πίσω.


Το κάνω πίσω, δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη. Αυτός που κάνει πίσω, σημαίνει ότι γνωρίζει και έχει μάθει να ρυθμίζει τον θυμό του και να μην τον εξουσιάζει ο θυμός.
Ένας βασικός δρόμος δηλαδή που κατά τον Πλάτωνα, δείχνει πόσο είναι έρμαιο ένας άνθρωπος στον θυμό του.
Ναι ο θυμός είναι ένας «οδηγός» ένστασης. Που όμως μόνο ο δυνατός μπορεί να γίνει δυνατότερος από την ορμή του θυμού. Ο άλλος που επιτίθεται, εξουσιάζεται απόλυτα από τον θυμό του και ο θυμός του τον οδηγεί να φέρεται ά-λογα. Δηλαδή παράλογα.
Ο θυμός όταν μας εξουσιάζει «πατάει» πάνω στην αδυναμία του χαρακτήρα μας και γινόμαστε υποχείρια του.
Ο Πλάτωνας όταν έλεγε ότι θέλει πολύ δύναμη για να τα «βάλεις» με τον εαυτό σου, αυτό εννοούσε. Να μπορέσει κάποιος να «ζέψει» τον θυμό του και να μην τον αφήνει να τον εξουσιάζει.
Ο δυνατός λοιπόν θα κάνει πίσω και θα κάνει πίσω όσα βήματα χρειαστεί. Όχι με σκοπό να μη μιλήσει, αλλά να μη μιλήσει εν βρασμό. Αλλά να χειριστεί τον λόγο έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει και στον άλλον να καταλάβει.

Δύναμη λοιπόν χρειάζεται να κάνεις βήματα πίσω. Που σημαίνει κατά τον Πλάτωνα πως ο άνθρωπος αυτός που κατάφερε να φέρει σε ισορροπία τον θυμό του, έχει «νικήσει» του Λέοντα. Ο Λέων είναι αυτός που ο Ηρακλής κατάφερε να τον φορέσει. Δηλαδή την δύναμή του = θυμό = Λέων και να μην τον εξουσιάζει πια.

ετικέτα ( ελευθερία ) 

Δωροθέα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου