Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Εγώ φταίω..

Εγώ φταίω. Μία φράση σπάνια. Μία φράση που οι άνθρωποι δεν θα την πουν εύκολα.
Σε αυτόν τον κόσμο και σε αυτή τη χώρα,  γίνονται λάθη, λάθη που προκαλούν πόνο, πείνα, φτώχεια, αυτοκτονίες, ασθένειες κλπ και κανείς δεν είναι υπεύθυνος, κανείς δε φταίει. Φταίει κάποιος άλλος.
Πόσο δύναμη τελικά θέλει, για να φτάσουν να πουν, συγνώμη εμείς φταίμε? 


Τόσα λάθη το ένα μετά το άλλο και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί.
Χρόνια τώρα οι μεγάλοι ρίχνουν την ευθύνη στην νεολαία. Η νεολαία φταίει για όλα. Όμως ποιος ενήλικας έφτασε να νιώσει, έστω, την ευθύνη για αυτά που βιώνει η κάθε νεολαία, σε κάθε εποχή ?

Χρόνια οι χ κυβερνώντες ρίχνουν την ευθύνη στους ψ και οι ψ στους χ και πάλι απ’ την αρχή.

Σαν να ζούμε τη μέρα της Μαρμότας, από τις ασπρόμαυρες ταινίες, υπάρχει κρίση, δεν υπάρχουν δουλειές κλπ. Και πουθενά ένας να πει, «εγώ φταίω». Πάντα και στα πάντα κάποιος άλλος φταίει.
Φταίει, αυτός που έμεινε χωρίς δουλειά σε μία ηλικία που δεν μπορεί να βρει άλλη. Φταίει που δεν έχει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, που μετράει τα κέρματά του, για να δει τι μπορεί να πάρει να φάει. Αλλά ο πραγματικός υπεύθυνος, πουθενά, κρυμμένος καλά πίσω από τι άραγε?
Φταίνε τα παιδιά που είναι αδιάφορα, σε ένα περιβάλλον χωρίς όραμα, χωρίς έναν να τους δείξει τον δρόμο. Ποιος είναι ο δρόμος ? Η αναγνώριση του λάθους. Αυτό χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τελικά. Ότι είμαστε άνθρωποι και θα κάνουμε και λάθος. Ο σκοπός είναι να το δούμε και όχι να κρυβόμαστε.
Όσο κρυβόμαστε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κάνουμε τον λάκκο που είμαστε μέσα του, όλο και πιο βαθύ. Και είμαστε μέχρι τον λαιμό.
Θα ήθελα έτσι για αλλαγή, αυτή τη χρονιά, αυτοί που μας έφτασαν σε αυτό το σημείο όχι να πληρώσουν, αλλά να πουν, «συγνώμη εγώ φταίω είμαι ακατάλληλος».

Όταν αυτό ειπωθεί, τα δάκρυα θα στεγνώσουν για πάντα, ο πόνος, η φτώχεια. Αρκεί να γίνει με οδηγό την αλήθεια.

Ουτοπικό ?
Ρομαντικό ?
Ας είναι !! Η ελπίδα ας είναι οδηγός και το ονειρεύομαι για να γιατρεύομαι.


Συγνώμη κι εγώ φταίω. Σίγουρα έχω ένα μερίδιο ευθύνης κάπου.

ετικέτα ( ελευθερία ) 

Δωροθέα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου