Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018

Η Ανασφάλεια γεννά το άγχος


Ο χρόνιος κρατημένος θυμός γεννά την απογοήτευση και την απόρριψη που νιώθουμε. Η απόρριψη γεννά την χαμηλή αυτοεκτίμηση και η χαμηλή αυτοεκτίμηση γεννά την ανασφάλεια και η ανασφάλεια μας οδηγεί στο άγχος.


Η ανασφάλεια που μας οδηγεί να νιώθουμε φόβο για κάθε μας αποτυχία γεννά το άγχος. Το οποίο άγχος είναι ένα πιστόλι που μας «σημαδεύει» συνέχεια. Και αυτό το πιστόλι το κρατάμε εμείς, εμείς σημαδεύουμε τους εαυτούς μας. Εμείς μας απειλούμε.
Μέσα από την ανασφάλεια και τη συνεχόμενη κριτική που ασκούμε στους εαυτούς μας, ζητάμε – απαιτούμε – επιδιώκουμε το τέλειο, το σωστό και έτσι χάνουμε περισσότερο την πίστη στον εαυτό μας. Γιατί κανένας γύρω μας δεν είναι ευχαριστημένος από εμάς και από τις όποιες μας προσπάθειες. Έτσι εκ νέου βιώνουμε όλο το παραπάνω σενάριο θυμός – απογοήτευση – απόρριψη – χαμηλή αυτοεκτίμηση – ανασφάλεια – άγχος και πάλι από την αρχή με νέο κύκλο. Δηλαδή από το άγχος φτάνουμε στον θυμό, περνώντας τα βήματα ένα ένα.
Όλο αυτό το κυκλικό σενάριο μας κάνει δύσκαμπτους, αυστηρούς, απόμακρους.
Και τώρα κάποιος θα σκεφτεί, «μα εγώ δεν είμαι δύσκαμπτος, αυστηρός και απόμακρος, ίσα – ίσα έχω καλή σχέση με όλους». Κι όμως δεν έχει να κάνει με τη σχέση μας με τους άλλους. Αν δείτε μέσα σας, θα δείτε τις ενστάσεις που υπάρχουν για τους άλλους. Θα δείτε ότι δεν λαμβάνετε τη συμπεριφορά που θα θέλατε. Θα δείτε ότι ναι μεν έχετε εσείς καλή συμπεριφορά προς τους άλλους, αλλά τους λέτε αυτά που πραγματικά νιώθετε ή επιλέγετε να λέτε αυτά που θέλουν να ακούσουν για να μην δίνεται δικαιώματα ? Και πώς φέρεστε στους εαυτούς σας ? Πόσο όταν είστε μόνοι σας, σας «τρώει» το σαράκι και ψάχνετε να δείτε γιατί οι άλλοι ή η ζωή δεν σας δίνει όλα όσα εσείς με τόσο αγώνα κάνετε για να έχετε το περιβάλλον σας ευχαριστημένο ?
Αν πάρετε το άγχος σας και το δείτε γραμμένο, θα παρατηρήσετε τα βήματα που έγραψα παραπάνω. Θα φτάσετε να αντικρίσετε τον θυμό σας.
Δείτε με τι είστε θυμωμένοι και αναζητήστε τρόπο να εκφράσετε αυτόν τον θυμό. Δείτε από πότε νιώθετε απόρριψη και από ποιον ? Δείτε η ανασφάλεια που νιώθετε από πού πηγάζει ? Μήπως πηγάζει από την γνώμη που έχετε λάβει από τους άλλους ? Μήπως έχετε πολλές απαιτήσεις από εσάς και τελικά έχετε απαιτήσεις και από τους άλλους και τη ζωή ?
Μήπως έχετε εστιάσει στην τελειότητα και το σωστό ? Και μήπως όλο αυτό σας κάνει να νιώθετε πάντα ανεπαρκείς ?
Κι όμως αν όλα αυτά τα γράψετε και τα εξετάσετε με πολλή υπομονή και επιμονή θα δείτε ότι δεν είναι έτσι. Ότι δεν έχετε λόγο να νιώθετε άγχος για κάτι. Και αν θυμηθείτε θα δείτε ότι στη ζωή σας, σε αυτά που αγχωθήκατε λιγότερο είχαν καλύτερη έκβαση. Γιατί ? Μα γιατί αφεθήκατε στην φυσικότητα. Η φυσικότητα πάντα θα μας οδηγήσει σε καλύτερο δρόμο- τρόπο από κάθε μορφή αυστηρότητας και βίας. Ακόμη και να έχει η βία «καλό» αποτέλεσμα, ύστερα θα το «πληρώσουμε» με κάτι που θα πάει στραβά.
Να θυμάστε πως το σώμα σας μέσα από τη  φυσικότητά του κάνει όλα όσα κάνει, χωρίς να αγχωθήτε εσείς γι’ αυτό. Πότε αγχωθήκατε για να αναπνεύσετε «σωστά» ? Ίσως και ποτέ. Κι όμως η ανάσα υπάρχει εκεί μέσα στην φυσικότητά της.
Ενωθείτε με την δική σας φυσικότητα και τότε θα δείτε ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά και πιο ήρεμα.
Η βία, η σκληρότητα, η αυστηρότητα δεν οδηγούν εμάς σε δρόμους υγείας, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

ετικέτα ( τέχνη ζωής ) 

Δωροθέα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου